AQÜEDUCTES I PONTS ROMANS


Aqüeductes romans

Un aqüeducte és una construcció elaborada per l'ésser humà per a transportar aigua en gran quantitat d'un lloc a un altre. L’objectiu d’aquestes construccions era satisfer la demanda dels pobles per tal de poder tenir aigua per les seves activitats.

Per a transportar aquesta aigua, que procedia dels rius, feien servir un mecanisme de canalitzacions. Aquestes tant podien ser per sota terra, excavades a la roca de les muntanyes o amb canonades de pedra, ceràmica o plom.

Els aqüeductes eren construïts de manera que s’aprofités la inclinació del terreny per a que l'aigua tingués la velocitat desitjada i així evitar el cúmul de sediments i impureses. A més, per a sobrepassar els obstacles naturals, es feien construccions en fileres d’arcs sobreposades.

A la península Ibèrica hi destaquen tres aqüeductes:

- Aqüeducte de les Ferreres : Aquest aqüeducte, també anomenat com el pont del Diable, és un pont romà que transportava aigua del riu Francolí a la ciutat de Tàrraco. Situem aquest pont entre l’any 36 a.C i el 41 d.C. Té una llargada de 217 metres i una alçada màxima de 27 metres. Consta de dos pisos amb arcs, un format per 11 i l’altre per 25. Tota l’estructura fou construïda amb pedres regulars, i el canal que transportava l’aigua amb una base de calç i ceràmica.



- Aqüeducte de Los Milagros: Aquest aqüeducte pertany principalment a Mèrida. Tenia com a funció principal subministrar aigua a la regió de Lusitània. Aquesta aigua procedia de l’embassament de Prosèrpina. La construcció d’aquest pont la situem entre els anys 117 i 138 d.C., en l’imperi d’Adrià.

L’estructura estava formada per pilars i filades de granit o rajola, que eren enllaçades a través d’arcs de diferents altures. La seva màxima alçada era de 28 metres, i la longitud de 825 metres. Sabem que el motiu del seu nom és l’expectació que va causar el mateix aqüeducte fent pensar que era un miracle que els pilars es conservessin en peu.



- Aqüeducte de Segòvia
: Aquest aqüeducte transporta aigua del riu Frío a la ciutat de Segòvia, en un recorregut de 18km. És una construcció romana de la segona meitat del segle I i a principis del segle II d.c. Aquest, està construït amb pedres de granit, procedent de la serra de Guadarrama. L’aqüeducte té 119 arcs i 120 pilars. La seva longitud és de 638 metres, i l’alçada és de 29 metres.






- Aqüeducte dels arcs: És un aqüeducte situat al municipi de Sant Jaume dels Domenys, al Baix Penedès. La data de construcció podria haver estat entre els segle IV i V. Aquest, estava construït amb una base de pedra lligada amb morter. Es va fer utilitzant la tècnica del encofrat de la que encara es poden veure les marques i en algun pilar un forats que els travessen d’un costat a l’altre. Encara avui en dia es mantenen tres trams, un grup de tres arcs de 12,7 metres, un arc solitari, i un altre grup de dos arcs, que fa 8,7 metres. L'alçada de l'aqüeducte és d'uns 4 metres.


Ponts romans

A la península Ibèrica s’hi poden apreciar uns 36 ponts romans, encara que alguns no se sàpiga del cert si són romans. El tret més significatiu d’aquests ponts és que estaven construïts de pedra, encara que n’hi ha algun que està fet amb fusta, i la bellesa que desprenen és deguda a l’ús de l’arc de mig punt o la volta.

- Pont d’Alcàntara: Pont més destacat de la península, situat a Càceres. Aquest passa per sobre del riu més llarg: el Tajo. Aquest pont està datat en el segle I d.C. i el seu enginyer va ser Gai Juli Lacer. És un pont de granit que consta de sis arcs i cinc pilars. Aquest, té una longitud de 214 metres i una alçària màxima d’uns 14 metres.


- Pont del Diable: Aquest pont està situat a Martorell sobre el riu Llobregat. És d'origen romà i formava part de la Via Augusta. Va ser edificat durant l'imperi d'Octavi August, sobre l’any 10 aC. Sobre el contrafort esquerre s'alça un arc i tot el pont està fet bàsicament amb un nucli de formigó. A causa de les crescudes del riu, ha estat refet en diverses ocasions.



- Pont de Salamanca: Aquest pont està situat a Salamanca. Passa pel riu Tormes i està establert en la via de la Plata. Aquest posseeix quinze arcs de mig punt d’un metre d’alçada, però constava d’uns 26. La seva datació es situa en el segle I d.C. la longitud era de 176 metres i l’amplada d’uns 3,70 metres.







Ruth Vivet
2n Batx

Comentaris

Elena ha dit…
Molt bon treball Ruth!
Me'n recordo que l'any passat els que fem ara primer de batxil·lerat, vam fer un treball molt semblant, sobre aqüeductes i ponts romans.
Bona entrada!
Јυδιт* ha dit…
Molt bona feina Ruuth =)

si esque quan vols fas uns treballs que flipes xDD porntant-nos tot tipus d'informació d'alló que has de fer!

unpetó noia!
Ivan ha dit…
Molt bona feina :) , ah i molt pràctics aquets romans ...
Judith ha dit…
Hola!

Molt bona feina Ruth, és un treball molt interessant tal com a dit l'Elena nosaltres vam fer un treball semblant l'any passat i va ser molt interessant per poder coneixer una mica més de l'arquitectura romana.

Adèu
Aina ha dit…
Bona feina Ruth! Quin treball buscar informació de cada aqüeducte i ponts més importants d'Espanya.

Ave!
abigail ha dit…
hola!

que bé m'agradaria anar a veure auqest aquaductes, és interesant.
Trobo que pel temps que estan es conserven vastant bé.
mireia ha dit…
Està molt bé aquest treball, l'any passat a quart d'eso nosaltres també vam fer un treball sobre els aqüeductes, ponts romans, etc.

Andrea i Mireia
Albert ha dit…
Molt bon treball ruth!
Albert ha dit…
Molt bon treball ruth!
Anònim ha dit…
Que ben fet està el treball!
no sabia ni de bon tros l'existencia de tots aquests aquëductes, les fotogràfies són molt guays.
un peto!
Adrián Prado ha dit…
Molt bon treball, segur que nosaltres aquest anys fem algun treball sobre aqüaductes i ponts romans. Sembla un tema interesant a tractar.
Ousama ha dit…
holaaa!!!!! ohhh molt bon treball!!!!
Avera si aquest any fem un treball sobre aquest tema que sembla molt interessant.
Carla Solà ha dit…
Que interessant m'ha semblat aquest treball, espero poder fer algun treball així aquest curs, si no és així crec que ens poderem perdre un tema força important, per la meva opinió.

Felicitats Ruth.
Laia ha dit…
Encara que els aqüeductes semblen una construcció molt antigua i que ara només ens quedem meravellats quan els veiem, en el seu temps van millorar i molt el tema d'aigua per aquells pobles que quedaven allunyats de rius o qualsevol font d'aigua.

A més a més tot i que només coneixem els aqüeductes més famosos, segur que n'hi ha bastants més.

Bon treball Ruth!
Elena ha dit…
Que inteligents que eren els romans, la manera que van fer servir per transportar l'aigua del riu a les cases van ser els famosos aquaductes, sempre els he trobat molt bonics i interesants de veure'ls. Recordo que fa dos anys vaig fer un treball sobre aqueductes de per aqui la bora.
Bona recerca!
Adrià ha dit…
És impresionant que encara quedin restes d'aquests aqüeductes tan antics.
Killian Aubà ha dit…
el tema és interesant d'explicar i segurament de treballar.

són practics el aqüaductes aquest!
Elii ha dit…
Bon treball!
sembla mentida que aquets aqüaductes tan antics puguin arribar fins els nostres dies. Moltes gràcies per aquesta informació que ens podrà servir al llarg del curs!

Eli i Claudia.
Desi ha dit…
Me ha agradat molt aquest treball. Aquest treball segurament te avra portat molta feina, pero ha valgut la pena.

Nolsatres encara no hem tingut la sord de fer aquest treball (el que diu l'elena), espero fer-lo

un perto
Ruth ha dit…
:O :O :O

quantes felicitacions! jajaja

com si fos per tant!

es la feina que ens demana la montse home, així que no sigueu PILOTES! jajaja

gracies igualment!

=)
Mireia Cutura ha dit…
Holaa!!
Ruth aquest treball dels ponts i els aqüeductes romans està molt ben fet.
Quines idees que tenien els romans oi?! Estan molt bé aquestes construccions.
Un petó =)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)