21 d’octubre del 2008

LA LLOBA CAPITOLINA




Luperca és el nom de la lloba que segons la mitologia va amamantar Ròmul i Rem, fundadors mitològics de Roma. La seva estàtua, coneguda per la Lloba Capitolina, es conserva en els Museus Capitolins .
Modernament es va suposar que Luperca fou, en realitat, una prostituta que es va cuidar dels dos infants. Antigament a les prostitutes se les anomenava “llobes”.

Es tracta d'una escultura de bronze, de 75 centímetres d'altura i 114 d'amplària. Fins ara l'estàtua es datava en el segle V aC mentre que una nova anàlisi situa la seva realització més de mil anys després, entre els segles VIII i XIV dC. Els dos nens es van afegir durant el Renaixement i probablement són obra de l'escultor Antonio del Pollaiuolo. També podeu ampliar la informació clicant aquí.

Segons la llegenda, els bessons Ròmul i Rem, fills del déu Mart, van ser abandonats en el riu Tíber per ordre del rei Amuli, perquè la filla havia incomplert el mandat de mantenir-se verge que ell li va imposar quan la va obligar a dedicar-se al culte de Vesta. Els germans van ser recollits i alletats per la lloba Luperca i quan van créixer van fundar Roma, d'acord amb el mite. Però els dos germans es van barallar pel regne i Ròmul va matar el seu germà Rem.

Roma es va fundar el 753 aC a la península Itàlica, concretament a la regió del Laci. Van decidir fundar-la en aquell lloc per diversos motius: tenia un bona posició en el centre del Mediterrani, tenia una bona posició de control i era un terreny fèrtil per estar tant a prop del riu Tíber. La ciutat va anar creixent i això va donar pas a les primeres lleis per mantenir l’ordre entre els ciutadans.

Aina Gràcia
4rt ESO

2 comentaris:

Montse ha dit...

Molt bé Aina! has fet una bona feina.
T'he afgit algun enllaç que acaba d'aclarir la datació de la lloba, segons uns estudis d'aquest juliol passat.

albi.1098 ha dit...

gracies m'ha servit de molt wapa!!!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts