7 d’octubre del 2008

EL LLATÍ I LES SEVES ETAPES

Quan els pobles indoeuropeus arribaren a la península itàlica, l'any 1000 aC, ja hi havia grans diferències entre la llengua d'uns i altres. A l'any 753 aC, amb la fundació de Roma, s'hi parlava: l'osc, l'umbre, l'etrusc, el grec i el llatí, que va ser l'única d'aquestes llengües que va quedar a la península itàlica al cap d'uns anys. Com que l'Impèri Romà cada vegada s'anava fent més gran, el llatí s'anava estenent per més territoris on adoptaven aquesta llengua com a pròpia. Com que l'Impèri era molt extens, el llatí que es parlava a cada territori era diferent.

Com que els romans es van quedar en els territoris que ocupaven, el llatí s'anava estenent i evolucionant (fet que es produeix a totes les llengües). D'aquesta evolució se'n diferencien diverses etapes:

a. Llatí arcaic (orígen- s. II aC). Des dels primers testimonis no literaris, fins als primers textos literaris. Va rebre les influències de la cultura i la llengua grega.

b. Llatí clàssic (s.IaC-s.I). Llatí consolidat. Moment de màxima esplendor litarària, alguns del autors que en van destecar són: Virgili, Ovidi,etc.

c. Llatí postclàssic (s. I-s.II). Hi continuaven havent importants escriptors. Utilitzaven un llenguatge barroc (amb molts termes populars, girs gramaticals,etc). Al s. II acabà la gran època literària.

d. Llatí tardà (s.III-s.VII). Des de la fi de l'època litarària fins al llatí com a llengua no parlada. Aquest últim fet varia depenent del territori (entre l'any 600 i el 800).

e. Llatí medieval (s.VIII-s.XIV). Amb el sorgiment de les llengües romàniques que parlva la població, el llatí es deixa de parla però esdevé una llengua cultural, fins i tot, en territoris que no havien format part de l'Impèri romà. En aquella època Europa sencera escrivia llatí.

f. Llatí humanístic (s.XV). Els humanistes van reprendre el llatí per comunicar-se tant en l'àmbit parlat com en l'escrit.

g. Neollatí ( del s. XXI). Hi ha asociacions que volen fer reconeixer el llatí com a llengua viva. Perquè això sigui possible, uns experts han introduït 15 000 noves paraules al llatí.

Duna Bosch
4rt ESO

2 comentaris:

Duna* ha dit...

a! ja se perquè em va passar allò de que no se'm guardés l'últim troç, ara m'ha passat un altre cosa semblant, que és que no em deixa separar l'últim paràgraf del penúltim i ja ho he intentat varios cops..... si un cas ja ho tornaré a provar una altra hora.

Fins demà!

Montse ha dit...

Molt bé Duna!! gràcies per penjar aquest resum. Has fet una bona feina, que ens anirà bé a tots.
Ah, ja t'he separat l'últim paràgraf.
Fins demà.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts