ELS JOCS OLÍMPICS A L'ANTIGA GRÈCIA

Els Jocs Olímpics es van originar fa 3.000 anys a l'antiga Grècia, concretament a Olímpia. Aquets jocs, eren celebracions religioses que unien els diferents estats en una celebració en honor als grecs. No hi havia equips, cadascú competia a títol individual encara que representant a la seva ciutat.

Es van començar a celebrar el 776 aC i se celebraven cada 4 anys. A l'antiga Grècia, se celebraven a Olímpia a principis d'estiu. Els JJOO duraven 5 dies, el primer dia feien el jurament olímpic i la resta de dies competien. En les proves hi competien els representants, de cada ciutat, que havien de ser homes lliures (no esclavitzats) i ciutadans grecs. Les dones no podien participar ni com a esportistes, ni com a espectadores. 

Segons la llegenda, va ser Hèracles, fill de Zeus i  Alcmena, qui va proclamar els jocs i va establir la treva sagrada durant la seva celebració

Els qui practicaven esport, anaven despullats -el mot "gimnàstica" ve de grec (gymnós)- i abans de començar, s'untaven amb oli i es cobrien el cos amb sorra o pols per protegir el cos de la intempèrie. Un cop havien acabat, es treien la capa d'oli, sorra i suor amb l'estrígil.










Estrígil, instrument metàl·lic per després de cada prova

Quan els nens grecs lliures complien dotze anys, els enviaven a la palestra (que és l'escola de lluita de Grècia) on els ensenyaven a desenvolupar-se els músculs i a adaptar els nervis. Als setze anys, entraven al gimnàs on els grecs feien diferents exercicis físics.

  • Les competicions

Hi havia diferents tipus de proves, com per exemple: Salt d'allargada, cursa de cavalls, llançament, de disc, lluita, cursa genets i carros.

Pentatló: cinc proves: cursa a peu, lluita, salt, llargada, llançament, javelina i llançament, disc.

Decatló: deu proves: 100 metres llisos, salt, llargada, salt, alçada, 400 metres, llisos, 100 metres tanques, llançament, disc, salt perxa, llançament, javelina i 1500 metres llisos.

Triatló: tres proves: natació, ciclisme i cursa a peu.

Duatló: dues proves: cursa a peu i ciclisme.

 Cursa de cavalls
                                                                                                          Llançament de disc

  • Els arcs de triomf i els guanyadors

A l'arc de triomf és on anaven els guerrers a celebrar la seva victòria. També els donaven una corona d'olivera i una cinta de llana, a més, els seus noms eren gravats en inscripcions. Posteriorment, la corona d'olivera es va substituir per una de llorer, que aquesta se'n van mantenir 1960, que és quan ja es van introduir les medalles. 

Quan un atleta triomfador arribava a la seva ciutat era rebut amb mots els honors com a heroi nacional, la multitud l'aclamava i els poetes el cantaven. A Atenes, aquests campions rebien premis en metàl·lic i podien arribar a tenir exempcions d'impostos.

Actualment, els JJOO són molt més globals i accessibles que els de l'antiga Grècia. Avui en dia, participen més de 200 països i s'inclouen una gran varietat d'esports moderns. Una gran diferència és que poden participar homes i dones en qualsevol prova i es premien amb medalles (or, plata i bronze), ja que abans només podien participar homes lliures. 

  • Altres diferències claus
Els jocs antics duraven 5 dies i sempre es feien a Olímpia. Els d'ara, realitzen a diferents ciutats al voltant del món i durant 2 setmanes.

Els esdeveniments en els JJOO antics, eren pocs i molt centrats en la destresa física, mentre que avui en dia, s'hi inclouen esports més variats com el "skateboarding" o el ciclisme.










JJOO Antiga Grècia











JJOO actualment (París)

-Mentre duraven els jocs, cremava una flama en l'altar d'Olímpia que simbolitzava el foc sagrat robat per Prometeu i lliurat a la humanitat.

I ara us pregunto...

Creieu que era just que només poguessin jugar els homes? Per què creieu que ells ho veien just?

Adjunto un vídeo on explica com es feien i qui van crear els JJOO i algunes diferències que tenen aquests jocs quan eren antics, fins ara.


Maria Cruz
1r Batx

Comentaris

Pol Llimargas ha dit…

Entrada molt interessant! Explica super bé com van començar els Jocs Olímpics i fa pensar molt en com han canviat amb el temps. M’ha semblat molt interessant això que els atletes competien despullats i s'untaven amb oli, és com molt diferent de com ho fem ara. Les diferències entre els antics i els moderns estan molt ben explicades, i m'ha agradat saber que el foc olímpic té un significat tan especial. Bona entrada.
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Maria. M'ha semblat molt interessant com expliques l'origen religiós dels Jocs Olímpics a l'antiga Grècia i com estaven vinculats a les ciutats-estat. Detalls com el fet que els atletes competissin despullats i s'untessin amb oli, afegeixen un context fascinant sobre la cultura de l'època. També m'ha agradat la comparació amb els Jocs Olímpics moderns, destacant com han evolucionat per incloure més esports, gèneres i països.
Janat El Louah ha dit…
Molt bona entrada! És interessant veure com els JJOO han evolucionat des dels seus orígens a Olímpia fins avui dia. M'ha sorprès el simbolisme del foc sagrat i com els grecs valoraven tant l'esport com la cultura. Les comparacions entre els jocs antics i moderns són molt clares i fan reflexionar sobre el progrés.
Bruna Safont ha dit…
Molt bona entrada! Antigament, només podien participar els homes, ja que els únics ciutadans eren homes, no les dones ni els nens podien participar perquè no se'ls considerava com a ciutadans. Ja que en les guerres eren els ciutadans qui hi participaven i com les dones no lluitaven se les considerava que no podien ser ciutadanes.
Júlia Romero ha dit…
Bona entrada, Maria! M’ha semblat molt interessant la descripció dels jocs olímpics a l’antiga Grècia i les diferències amb els jocs actuals. També seria interessant destacar com els jocs antics reflectien els valors de la societat grega, com la importància de l’honor, la disciplina i la força física. Aquests valors es mantenen en els Jocs Olímpics moderns.
Aina Cruz ha dit…
Bona entrada, Maria! M’ha semblat molt interessant com relaciones els Jocs Olímpics antics amb els valors i costums de la societat grega, com la disciplina i l’honor. El detall sobre l’ús de l’oli i la sorra pels atletes és fascinant, ja que reflecteix com es preparaven físicament i culturalment per a la competició. També trobo encertada la manera com has contrastat els jocs antics amb els actuals.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)