26 de desembre del 2018

LA RELIGIÓ A ROMA

Durant el període imperial, els romans practicaven una religió politeista, és a dir, creien en diferents déus. La seva religió estava molt influenciada pels grecs gràcies al contacte amb les cultures i les conquestes de la península Balcànica, però tot hi així, aquesta religió no era igual a la dels grecs. La religió romana va incorporar elements Etruscos i d'altres llocs de la península italiana. 
Una pràctica molt comuna d'aquesta religió, era pregar als déus que protegien les cases i els familiars, ja que hi havia santuaris domèstics. Aquells que no seguien la religió de l'imperi eren condemnats perquè era una prohibició, així doncs, els cristians van ser perseguits i assassinats i intentaven practicar el cristianisme en llocs cultes o coves.
Més endavant, ja en el segle IV, el Cristianisme va passar a ser la religió oficial de l'Imperi Romà i la politeista es va anar abandonant amb el pas del temps.

Lararium (altar domèstic)

Es pot dir que l'autèntica religió romana va ser la politeista ja que era pròpia d'ells, per tant, aprofundirem més en aquesta. La politeista adquiria una llista molt llarga de noms de déus, la majoria eren divinitats agrícoles, com per exemple Júpiter que era el déu del raig i la pluja entre molts altres. A més a més, també es creia en moltes divinitats femenines com Juno, deessa protectora de les dones casades i el matrimoni. 
Cap a l'època clàssica, molts déus romans van començar a igualar-se amb algunes divinitats gregues a causa de les seves semblances entre sí. Algunes altres, en canvi, es van importar directament, com Apol·lo. 
Es va fer un panteó dels 12 déus olímpics, que tenien semblances en les dues religions: 

DÉU ROMÀ / DÉU GREC: 
1. Júpiter / Zeus (Déu del raig i la pluja)
2. Juno / Hera (Deessa de la fertilitat) 
3. Minerva / Atenea (Deessa de la saviesa) 
4. Mart /Ares (Déu de la guerra)
5. Diana /Artemisa (Deessa de la caça)
6. Mercuri /Hermes (Déu del comerç)
7. Vulcà / Hefest (Déu del foc)
8. Vesta / Hèstia (Deessa de la casa)
9. Apol·lo / Apol·lo (Déu de la bellesa i de les arts)
10. Venus / Afrodita (Deessa de l'amor)
11. Ceres / Demèter (Deessa de la fertilitat)
12. Neptú /Posidó (Déu del mar)

La finalitat d'aquest culte, no era pròpia ni del més enllà, sinó pel benestar de la civilització. 

El Pax Deorum significa "la pau dels déus", això significa, doncs, que els déus són favorables per Roma i que, per tant, tots els romans estaven en pau i amb protecció eterna amb els déus. El sacrifici era un ritual important perquè permetia mantenir la Pax Deorum, que era practicat pel cap de la família. 


Aquí us deixo un vídeo per aprofundir més en el tema:



Júlia Sabat
1r Batx

6 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

M'ha sorprès molt que els romans assassinessin aquells que no seguien la religió de l'imperi, ja que en aquella època la seva extenció era molt gran i tenien terres a molts llocs diferents on la religió podia variar. Tot i així, també es deixàven influenciar per altres religions com la grega.
Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Com era d'esperar els romans varen agafar les ideologies i els deus de la cultura grega i llavors les van fer romanes. Tal i com ha dit l'Alba en el seu comentari, penso que els romans actuaven de forma molt radical respecte les ideologies dels seus ciutadans, ja que qui no seguia la religió de l'Imperi Romà era castigat amb la mort.
Bona entrada!

Bruna Villegas ha dit...

Com ja era costum, els romans van adaptar les ideologies i els principis grecs a la seva cultura. A arrel d'aquí va començar tot l'imperi, etc. Tot i així estic d'acord amb la Judith i l'Alba quan diuen que era una mica radical que els romans assassinessin als "infidels". Bona entrada!

Jana Casacuberta ha dit...

Malgrat el que van passar els cristians en l'època politeista, quan per fi el cristianisme es va imposar com a religió oficial ells van prendre les mateixes mesures que els romans i també assasinaven als que no eren cristians. Bona entrada!

Rebeka Picoiu ha dit...

Recordu haver parlat del tema dels romans i la seva religió politeista a classe, però no varem aprofundir molt. Aquest text m’ha ajudat a entendre millor el que creien abans tot i que de tant en tant hi pensaba del tema posant-hi les meves hipótesis. M’ha agradat molt!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Tal com diuen les meves companyes Alba, Judith i Bruna, trobo que era massa exagerat assassinar aquells qui no seguien la religió "correcta". Ens podem adonar que els romans clarament es van inspirar en la religió grega per crear la seva. Molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts