LA FAMÍLIA D'ÈDIP

Cadme fou un heroi, aquest era el fill d'Agènor i Telefassa. Europa, germana d'aquest va ser raptada per Zeus, i com no se'n savia res, la mare de Cadme li manà que ell anés a buscar-la i que no tornés fins que la trobi.

Cadme va arribar a Delfos, on ell va consultar l'Oracle el qual li va aconsellar que seguís una vaca amb el signe de lluna al flanc i que fundés una ciutat allà on la vaca s'ajagués. Quan va trobar l'animal amb el signe, tal i com li havia indicat l'oracle, per tant Cadme la va seguir fins a Beòcia on va fundar la ciutat de Tebes. Després, va voler fer un sacrifici i va enviar uns companys a cercar aigua, però com aquests trigaven massa els va anar a buscar a la font, on ell va veure que els seus companys havien set devorats per un drac consagrat a Ares. Furiós va lluitar amb el drac fins que el va matar, i després aparegué la deessa Atena i li va ordenar que arrenqués les dents del drac i que les sembrés al camp, d'on de cada dent sorgiria un home completament armat. Així els homes que sorgien van començar a lluitar entre ells fins que només en van quedar cinc, que van ser coneguts com els fundadors del llinatge dels espartans.
Cadme matant el drac
Després d'això, Cadme es va casar amb Harmonia, filla d'Ares que era el déu de la guerra i d'Afrodita que era la deessa de la bellesa. Zeus va cedir Harmonia a Cadme com a dona i tots el déus eren presents al matrimori. D'aquest matrimoni, més tard, van sorgir 5 fills, entre ells hi ha el besavi d'Èdip que és en Polidor que quan es va casar amb Necteis va tenir a Làbdac. Quan Laios, fill de Làbdac, va arribar al tron de Tebes  es va casar amb la Iocasta, però aquest com que no tenien cap fill van decidir anar a consultar a l'Oracle de Delfos. Un cop allà, la parella va explicar el problema però l'Oracle va advertir que millor era que no tinguessin descendència, perquè si engendrava cap fill, Laios moriria a les seves mans i també cometria un incest, és a dir, que s'allitaria amb sa mare. Per tal que no passés això, Laios durant molt de temps va evitar relacions sexuals amb la seva dona, però un dia quan en Laios estava ebri, va desobeir l'Oracle. 
Arbre geneològic de la família d'Èdip

L'endemà quan es va assabentar del pecat que va cometre, va esperar que la seva dona donés llum i després, per evitar l'acompliment de l'Oracle, Laios va decidir exposar l'infant després de travessar-li amb unes agulles als turmells amb l'esperança que ningú arreplegués un nen malferit. Laios, va ordenar a un dels seus soldats que abandonés l'infant en el mon Citeró, però com aquest no es veia en acord de fer aquest pecat, va decidir donar el nen a un dels pastors de l'altre poble que el soldar coneixia, el qual va lliurar el nen al rei de Corint, Pòlib i la seva esposa Mèrope, els quals al cap de molts anys de matrimoni romania estèril i per això van decidir adoptar el fill com a regal dels déus. Aquests van adoptar com a fill propi i després de guarir-lo de les seves ferides dels peus. per causa de les quals el van anomenar Èdip, nom en grec que es pot interpretar coma a "peus inflats. Així és  la família d'Èdip.


Varnpreet Kaur
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Haver pogut llegir "Èdip, rei" i conèixer el mite aquest any ha provocat que m'hagi fet una certa gràcia llegir la teva entrada.
La família d'Èdip es tracta d'una família maleïda a causa de que, com tu has explicat, Laios no compleix la profecia de l'Oracle de Delfos i té un fill: Èdip. Un personatge que tindrà una vida que es caracteritzarà per la mala sort.
Unknown ha dit…
És curiós com un mite pot estar tant desenvolupat i pot tenir tants fragments per fer tantes tragèdies i que tingui lligams lògics per als grecs de l'antiga Grècia. Molt bona entrada, Varnpreet!
Èlia Vilà ha dit…
Aquesta entrada ha sigut molt interessant, i m'ha encantat veure l'arbre genealògic d'Èdip. A mi el llibre em va agradar molt i aquesta entrada pot incitar a altra gent a llegir-lo. Molt ben explicat Varnpreet!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)