1 de desembre del 2017

LA CIUTAT ROMANA

Els primers assentaments romans mancaven de planificació, i el seu perfil seguia l'adaptació al medi físic, el que establia una estructura desordenada i caòtica.

La planificació urbana que es nota en les diferents ampliacions de Roma i en les ciutats de nova creació utilitzava el model hipodàmic, partia d'un traçat rectangular i geomètric amb carrils paral·lels i perpendiculars entre si. Cada quadrat formava una illa anomenada ínsula.

Els carrers de les ciutats romanes estaven pavimentades. A més hi havia aceres per als vianants.
Entre tots els carrers destaquen dues grans avingudes que recorrien de nord a sur (cardo) i d'est a oest (decumanus) la ciutat. Aquests dos carrers convergien en el centre del rectangle en el fòrum, l'autèntic cor de la ciutat.

El fòrum romà es va dissenyar com un espai rectangular porticat, que concentrava tota la vida pública. En ell es van aixecar els principals edificis de govern (assemblees i senat), de culte (temples), econòmics o judicials (basíliques i mercats).
Els edificis d'una ciutat romana eren: teatres, circs, basíliques, pous, clavegueres, temples, cúries, amfiteatres, termes, cases que formaven illes i aqüeductes.
En aquesta imatge podem veure una antiga ciutat amb els seus edificis principals.


Aquí com a exemple podem veure la reconstrucció de com era Bàrcino, Barcelona, a partir de les muralles que han perdurat de l'època romana.
L'antiga Bàrcino abans del segle III
sobreposada al plànol actual del barri Gòtic
Èlia Vilà
1r Batx

5 comentaris:

Unknown ha dit...

està molt bé saber com estava estructurada la ciutat ja que això ens dona a entendre algunes estructures que hi ha a l'actualitat. No sabia que el fòrum era el cor de la ciutat.

Unknown ha dit...

Podem observar molt bé que les ciutats d'aleshores, en termes de planificació, no són tant diferents a les d'ara. Sinó, comparem l'eixample amb un d'aquests mapes! Tot i així, els edificis, i les funcions que feien són diferents de les d'ara. Molt bona entrada!

Unknown ha dit...

És fascinant saber que avui dia encara es conserven grans parts de ciutats romanes, com Barcelona, com bé has dit. I també es curiós veure la capacitat dels romans de fer estructures tan ben elaborades sense cap de les modernitats que tenim avui dia, no creus?

Martina Vilar ha dit...

Les ciutats romanes estaven planificades pels urbanistes i aquests decidien on s'havia d'establir una nova ciutat i projectaven un plànol general que indicava els espais destinats a les seves diverses necessitats: habitatges, botigues, carrers, places... A més a més la ciutat romana s'envoltava amb muralles on hi havia torres de vigilància i quatre portes, una a cada extrem dels dos carrers principals.
Molt bona entrada!

kawtar el mouden ha dit...

Sempre he tingut la curiositat de saber com era la ciutat romana. M'ha agradat molt quest entrada. Abans de llegir aquesta entrada o estava molt informada sobre la ciutat romana. És bastant interessant. Bona entrada!!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts