EXÈRCIT ROMÀ I LA SEVA GRAN IMPORTÀNCIA

Fa molts anys la guerra era un estat normal per tots els pobles. 

Gràcies a l'exèrcit romà, l'Imperi Romà es va expandir molt ràpid, la grandesa de Roma és en part gràcies el seu exèrcit. La creació d'aquest gran Imperi va exigir a Roma formar un exèrcit fort i unit. Tots els nois de 16 i 17 anys, tenien l'obligació de participar-hi, per ells, però ja era normal, la vida d'un romà estava associada a la guerra. Servi Tul·li va ser l'encarregat d'organitzar l'exèrcit: els rics a la cavalleria i tots els altres a la infanteria. Els més pobres no eren acceptats a l'exèrcit. Més endavant, l'exèrcit romà va començar a patir grans transformacions: en el S.II a.C el Cònsol Gai Mari va reformar l'exèrcit. Els ciutadans rics ja no podien estar a l'exèrcit, a no ser que els preparessin a cursus honorum o una carrera política. 


(dibuix de romans defensant o conquerint territoris)

El principi l'exèrcit no tenia una estratègia a seguir. Les guerres començaven sempre a la primavera i acabaven a la tardor, l'hivern, era època de pau, és a dir, no hi havia guerra. Com hem dit abans el rei Servi Tul·li va ser un dels primers en liderà l'exèrcit i crear un model que tenia com de base la legió, era una unitat la qual estava composta per 4200 soldats d'infanteria i 300 de cavalleria. Per entrar a l'exèrcit no importava el lloc d'origen de cada un dels soldats, només havien de tenir-la ciutadania romana. L'exèrcit estava format per diferents soldats, cossos i comandaments, cada un d'aquests tenia unes funcions que havia de fer, seguidament en podem destacar 5 entre d'altres:

  • El llegat (oficials): Normalment era escollit directament per l'Emperador. Podríem dir que actualment seria un general. Apart dels legatus i havia altres oficials com podrien ser els tribuns, ajudants de cap,...
  • El centurió (suboficials): Escollits pels mateixos homes pel seu valor i responsabilitat. Tenien un ajudant i un administratiu que controlava els pagaments, l'armament i el menjar.
  • Els metges (suboficials): Els metges acopmpanyaven a l'exèrcit per tractar les diferents malalties o ferides que tenien o es feien els soldats a les guerres. Gràcies a Juli Cèsar va afegir un servei de camillers i carros per poder-los ajudar, amb aquesta ajuda portaven els ferits o malalts cap a l'hospital de campanya i es quedaven allà fins a poder continuar les seves lluites.
  • Legionaris: Eren ciutadans romans i servien a Roma des dels 17 anys durant 20 anys, després eren llicenciats i podien rebre una jubilació pagada en diners o terres.
  • Els auxiliars: Eren ciutadans que no eren de roma que s'apuntaven durant uns 25 anys a l'exèrcit romà. Quan acabaven aquest període de 25 anys obtenien la ciutadania romana, ells i la seva família. Sobretot es dedicaven al reconeixement del terreny i a l'espionatge. Lluitaven amb les armes que millor dominaven en el seu territori.
L'exèrcit vestia uniformat tot i que no era una cosa inusual per a l'època, anaven amb una túnica curta, era molt gruixuda i feta de llana. Si feia fred, també portaven una capa que podien utilitzar-la com a manta. De calçat portaven unes sandàlies de sola bastant gruixuda que els facilitava molt el moviment, eren anomenades: caligae, eren fetes de cuir per tant , eren molt resistents per si havien de fer camins molt llargs.
Anaven amb un armament que consistia de: un casc, dues javelines, dos tipus d'armadures: d'escates (lorica hamata) i de plaques (lorica segmentata), un escut, un gladi i un punyal.


Eva Bujons
1r batx

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha semblat un article molt interessant Eva! He après moltíssimes coses, com ara que hi havia unes èpoques concretes per lluitar i les funcions de cada "estament militar" de l'imperi romà
Martina Vilar ha dit…
M'ha agradat molt aquest article!! I no sabia que l'hivern era l'època on hi havia pau.
Unknown ha dit…
m'ha agradat molt aquesta entrada el que mes m'ha semblant curiós es que els nois de 16 i 17 tenien l'obligació de participar
Molt bona entrada Eva! Tots sabíem que l'exèrcit romà havia set de gran importància malgrat que potser mai en havíem plantejat el perquè. Una de les coses que m'ha cridat més l'atenció ha set el fet que les guerres estaven disposades segons les diferents èpoques de l'any.
Miquel ha dit…
Els auxiliars després de 25 anys tenien la ciutadania romana? Però si en el moment de que els hi dónin ja gairebé seran vells! I com trobarien feina?
Moltes gràcies pels vostres comentaris nois, sí, a mi també em va sorprendre que les guerres estiguessin repartides segons les èpoques de l'any però tots hem de descansar per seguir fent un gran esforç no?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)