ELS TRANSPORTS DURANT L'ÈPOCA ROMANA

Els transports durant l'època romana van tenir un impacte important sobre els vehicles que utilitzem amb l'actualitat, ja que van ser capaços de fabricar uns transports històrics. Tot i així la funció del transport actual respecte l'època romana no té res a veure amb llavors, ja que anar amb transport era una demostració de poder.
EL PALANQUÍ (lectica), EL VEHICLE MÉS DESTACAT

El palanquí, era el transport per excel·lència i hi viatjaven les classes nobles, i serien l'equivalent als cotxes que utilitzem actualment.

Els palanquins estaven formats per un armament compost per corretges que subjectaven un matalàs que l'envoltaven diversos coixins i unes cortines que tapaven l'home que estava dalt de qui el mirava. Els portadors que duien el palanquí eren esclaus, coneguts com a lectiarii
Tot i que en un principi aquest vehicle no estava gaire ben vist perquè s'hi transportaven dones, persones obeses i ancians, aquest transport es va anar perfeccionant i modernitzant fins el punt d'arribar a ser el principal vehicle de l'època.
Un fet curiós de l'ús de la lectica és que en substitució del clàxon, els esclaus eren els que avisaven o es "queixaven" en llocs on creuava gent.
La lectica portada per quatre eslcaus
ALTRES VEHICLES DE L'ANTIGA ROMA
La basterna
L'estructura d'aquest vehicle era semblant a la litera, però la gran diferència entre aquests dos vehicles era que la basterna era transportada per mules (una a davant i una altra a darrera) juntament amb esclaus. Una altra diferència important respecte al palanquí és que el viatger aquí va assegut i amb l'esquena recta.
La basterna, transportada per mules
Els carruatges
Els carruatges eren els vehicles més utilitzats per viatges llargs. El fet que Roma tingués tanta població i els carrers principals i més amples sempre estiguessin plens de gent, van fer que els carruatges només s'utilitzessin per les persones que tinguessin un poder institucional o miliar. Hi havien diferents carruatges segons les dimensions, tipus de rodes, etc. Per ordre de més petit a més gran, hi havia els següents carruatges:
  • Essedum: era el carro més lleuger. Només tenia una roda i només tenia un conductor. Era molt utilitzat per missatgers.
  • Cissium: era un carro de més dimensió que l'essedum, on ja es necessitaven tres conductors.
  • Carpentum: igual que el cissium era un carro de dues rodes, però a diferència de l'anterior carruatge, aquest se solia utilitzar per cerimònies fúnebres.
  • Carruca: es tirava per mules i era el vehicle més gran i més luxós de tots els altres carruatges. Es podia portar tota una família i s'hi podia arribar a dormir. 
  • Plaustrum: era el transport més gran de tots. S'utilitzava per mercaderies. Els conductors d'aquest vehicle eren bous i tenien l'ajuda de dues rodes.
Els diferents tipus de carruatges que utilitzaven els romans
ELS TRANSPORTS ROMANS I ELS TRANSPORTS ACTUALS - SEMBLANCES I DIFERÈNCIES

Ja se sap que molts dels utensilis o objectes que utilitzem en la nostra vida diària tenen la seva base a l'antiga Roma, també és el cas dels transports. Si ho comparem amb l'actualitat, les diferències són abismals respecte als vehicles de llavors, ja que tenim uns motors específics, més eines i el petroli com a punt de partida de tots ells. Però aspectes del vehicle com ara el conductor o la roda tenen moltes semblances pel que fa a la seva utilitat respecte a l'actualitat.

Ferran Gil
4t d'ESO

Comentaris

Martina Vilar ha dit…
Un article molt interessant Ferran! Déu n'hi do com ha evolucionat els transports. I també m'ha semblat molt interessant saber els tipus de carros que hi havia en aquella època.
Totes les coses canvien i evidentment les tecnologies i transports encara més. Com veiem en aquest article ells tenien diferents carros, tot i així tots eren tirats per animals, en aquella època com hem vist utilitzaven els animals per moltes coses, a part dels transports, moltes cegades també per l'agricultura.
Unknown ha dit…
Molt interessant Ferran! Sort que els transports han canviat... Imagina't que haguéssim d'utilitzar el Palanquí!!!
Angie Pérez ha dit…
Com sempre, molt interessant saber que van ser precisament els romans els responsables de que avui dia puguem mouren's d'aquí cap allà.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)