5 d’octubre del 2016

PER QUÈ ESTUDIEM LLATÍ?

Avui en dia és molt freqüent l'afirmació que el llatí és una llengua morta i ja no serveix per res ja que no s'utilitza. A partir d'aquí doncs, i degut a les preguntes per part dels meus companys, família i jo mateixa, he decidit mostrar que el llatí és útil i tanmateix, una llengua viva. Així doncs, per què estudiem llatí? Ens serveix d'alguna cosa? Realment és una llengua morta?

Com molts sabreu, el llatí és una llengua que ha donat origen al nostre llenguatge, tant el català com el castellà  i, per tant, l'aprenentatge del llatí serveix per entendre millor i aprendre més aspectes sobre les nostres llengües maternes. Fins i tot, encara tenim moltes paraules dins la nostra llengua que no han canviat gens del llatí, anomenades llatinismesTant és així que això ens porta a aprendre millor la nostra pròpia llengua i estructurar la nostra ment. A més a més, ens permet ampliar el nostre vocabulari per entendre millor el món i esdevenir persones cultes.

Tanmateix, el llatí  ha donat origen a les nostres llengües  veïnes, així com el francès, l'italià i fins i tot algunes paraules de l'anglès. Per això, saber llatí es de gran ajuda a l'hora d'aprendre un nou idioma. Com per exemple alguns termes francesos com famille (familia,-ae), o tanmateix anglesos com experience (experientia,-ae).

D'altra banda, el llatí ens permet comunicar-nos amb gent de tot el món com ens mostra el llibre La tregua de Primo Levi, que relata el seu llarg viatge des d’Auschwitz fins a Itàlia, una vegada alliberat i on al  començament, enmig del caos té gana i fred i no parla polac, de manera que el llatí el salvarà.
Altrament, moltes de les primeres obres de la literatura occidental van ser escrites en llatí i aquestes són les bases de tota la literatura posterior. A més a més, les lleis que avui en dia posseïm van ser escrites en llatí i tanmateix es van posar els noms de les diferents espècies d'animals i vegetals com per exemple l'espècie humana, anomenada universalment com a homo sapiens.

Fins i tot, la llengua llatina està present en molts àmbits de la nostra vida quotidiana ja que avui en dia utilitzem moltes expressions llatines. Qui no ha enviat mai, per exemple, un currículum vitae, o no ha posat postdata a una carta o comentari? També està present en la tecnologia més moderna, amb la fecundació in vitro, o en les sèries de policies on s'utilitza el concepte de rigor mortis, el cadàver i el modus operandi, l'assassí. És més, quan algu vol relaxar-se va a l'SPA (salus per aquam); i finalment és molt freqüent l'expressió que un futbolista ha marcat un gol in extremis.

Així doncs, tal com ens diu  Ricardo Moreno Castillo:“Somos hijos de la civilización latina y nietos de la griega, depositarios por tanto de un inmenso tesoro de sabiduría y pensamiento que debemos conservar, porqué sin él nunca entenderemos el presente. Y el valor de este saber es perenne, por mucho que evolucionen los tiempos, y tenemos la obligación de transmitirlo, como nos lo han transmitido todos los que antes  han amado la belleza, el pensamiento y la ciencia”.

En definitiva, els romans van ser els nostres avantpassats, i per entendre millor com estem vivint ara i el present, hem de començar per entendre com vivien llavors. Així doncs, saber llatí ens permet arribar a ser persones més cultes, a entendre i aprendre el nostre idioma i saber el per què de molts dels fenòmens actuals. 

 

Mireia Recuero Solà
1r Batx 

5 comentaris:

Eva Bujons Cudinach ha dit...

I això és él perquè estudiem llatí! Molt bona entrada Mireia! La veritat és que jo també m'he trobat amb molta gent que m'ha fet aquesta pregunta ja que molta gent pensa que és una llengua morta!

Anònim ha dit...

És molt interessant l'article, i jo també crec que el llatí no és una llengua morta, ja que encara és present al voltant de les cultures que parlen un idioma que té el llatí com a llengua mare

Unknown ha dit...

He trobat molt original i interessant aquest article!! sí que hi ha molta gent que pensa que estudiar llatí no serveix per res... aquí es demostra que s'equivoquen.

Martina Vilar ha dit...

M'agrada moltíssim aquest article! M'agradaria que la gent veiessin aquest article que demostra que llatí no és una llengua morta i és una llengua molt important perquè és la mare de les llengües.

Mercè Vila Vlanetí ha dit...

M'ha encantat aquesta entrada, m'ha semblat súper necesaria per aquella gent que diu que el llati és una llengua morta. I tant que no! El llati és una llengua que ha dia d'avui encara s present! Si algun dia em tronen a fer un comentari tipus...El llati no serveix per
res! Sens dubte els passaré el link d'aquesta entrada.
Molt ben explicat.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts