27 d’octubre del 2016

LA CASA ROMANA

Als inicis del segle XIII, els romans feien servir cases senzilles i circulars. Aquestes cases s'anomenaven Tugurium eren fetes de fusta, de canya i amb un sostre (atrium) circular recobert de palla. Disponien solament d'una habitació en la qual es dormia i es menjava, també tenien una obertura en el centre del sostre en la qual podia sortir el fum.

Tugurium
Els romans inquirits pels grecs van enriquir i ampliar les seves cases primitives; així sorgeix la Domus.

La Domus constava d'un sol pis o màxim dos. Tenia la planta rectangular i estava tancada de l'exterior per parets uniformes, en aquestes cases no eren freqüents les finestres (i si ni havia, eren petites o irregulars). 

La casa es dividia en aquestes parts:




- L'entrada (fauces): normalment des de l'entrada es podia veure part de l'interior de la casa i podia estar decorada per mosaics.

- El pati central (atrium): podem dir que era el centra de la casa romana, aquest pati estava cobert excepte la part central (compluvium) des de on entrava l'aigua de la pluja i queia en un pilar central (impluvium) i s'emmagatzemava en una cisterna al subsòl.

- La cuina (culina): es tracte d'una estada bastant modesta i petita, amb fogons i taules per l'elaboració d'aliments.

- Les habitacions (cubila): les habitacions estaven al voltant del pati eren petites amb poca llum amb la finalitat de mantenir fàcilment la calor.

- El menjador (triclinium): sovint era l'espai més elaborat de la casa ja que en ells es celebraven banquets en als quals es rebien els invitats.

- Sala principal (tablinum): estava situada en els extrems de l'atrium i davant de la porta d'accés de casa, la seva funcionalitat era de despatx o sala de treball.

- El jardí (peristylum): els jardins eres freqüents tant a les cases grans com a les cases petites. Els jardins solien tenir estanys, fonts, canals i una gran variabilitat de plantes.

 

Aquí us deixo un enllaç per més informació.

Salima Boudour
4t ESO

5 comentaris:

Miquel ha dit...

Molt interessant! A més, el pis que hi ha a la teulada d'algunes cases ve de la paraula "articum" en llatí, àtic.

Martina Vilar ha dit...

Uau no ho sabia que les cases romanes fossin aixi! M'agradat molt de llegir aquest article, ha sigut molt interessant.

Unknown ha dit...

m'ha agradat molt aquesta entrada pero el Domus quines persones vivien alla ?

Eva Bujons Cudinach ha dit...

Havia llegit alguna cosa abans sobre les cases romanes, fins i tot vaig estar en una petita reproducció d'una casa romana que van reproduir en un museu, eren bastant diferents que les actuals, ja que actualment trobem poques casa que hi hagi un pati al mig.

Unknown ha dit...

Molt bona entrada! m'agradaria molt veure una casa d'aquella època, deu ser tant diferent en algunes coses i tant igual en d'altres en l'actualitat...

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts