ELS 12 TREBALLS D'HÈRACLES (I)

Els 12 treballs d'Hèracles van ser el càstig que va haver de dur a terme per haver matat els seus dos fills, en un atac de bogeria que li havia provocat Hera. El rei Eristeu de Micenes li va posar 12 treballs molt difícils de fer, quasi impossibles. 

El primer treball era matar el lleó de Nèmea. Quan el va haver aconseguit escanyar, li va arrencar la pell i se la va posar a les espatlles, com a abric. Com que l'animal tenia la pell molt dura, Hèracles va seguir el consell d'Atena, i va utilitzar les pròpies urpes del lleó per poder-la arrancar. Des d'aleshores, la pell li va servir d'armadura.

El lleó es va convertir en una constel·lació. 

Hèrcules lluitant contra el lleó de Nèmea, de Peter Paul
La segona prova va ser matar l'Hidra de Lerna. L'Hidra era un monstre en forma de serp amb nou caps que habitava al pantà de Lerna i sortia a la plana per destruir ramats i conreus. Cada vegada que Hèracles li provava de tallar un cap, a l'Hidra li sortien dos. A més, l'alè de la serp era verinós, i Hèracles va haver de lluitar aguantant la respiració. 

Hera va enviar un cranc gegant que ajudés a la serp, però Hèracles el va aconseguir matar.

Iolau, el cosí d'Hèracles, va ajudar-lo. Mentre l'heroi tallava els caps de la serp, el seu cosí cremava la ferida que havia provocat a la serp, perquè així no es pogués reproduir. Al final va aconseguir vèncer l'Hidra.

Hèracles lluitant contra la Hidra de Lerna, de Francisco de Zurbarán
El tercer treball va consistir en atrapar i portar viva a Micenes la cérvola Cerinia, l'animal més ràpid que es coneixia. Fins i tot es va escapar del carro de la deessa Diana. Hèracles va estar un any sencer perseguint a la cérvola, però mai l'atrapava. Finalment, la va aconseguir atrapar mentre bevia aigua, i la va portar viva a Eristeu.
El tercer treball d'Hèracles: la cérvola Cerinia
El quart treball va consistir en portar a Micenes, viu, el Porc Senglar d'Erimant, una bèstia que arrasava els camps de la muntanya d'Erimant i que tenia a la població molt espantada. Heràcles va aconseguir atrapar el porc després de perseguir-lo per la neu i lligar-li les potes. Així el va poder portar a Micenes viu, tal i com se li demanava. 
El quart treball d'Hèracles: el senglar d'Erimant
La cinquena tasca d'Hèracles va ser netejar els estables del rei Àugies en un sol dia. El rei era famós per tenir el remat més nombrós i fèrtil del món, però sobretot per no haver netejat mai els seus estables. La pudor era insuportable. L'heroi va veure que seria incapaç de netejar-los en un sol dia si havia d'anar portant cubells d'aigua, i va tirar a terra una de les parets dels estables. També va desviar el curs dels rius Alfeu i Peneu, que eren els més propers. Així va netejar els estables sense haver d'aguantar la pudor. 
El cinquè treball d'Hèracles: els estables del rei Àugies
El sisè treball va ser fer marxar totes les aus del llac Estímfal. Eren uns ocells terrorífics amb urpes, becs i ales de bronze. Atacaven els humans i espatllaven els seus conreus amb excrements. Hèracles va disparar els ocells amb unes fletxes d'Atena que estaven enverinades. Per desgràcia, algunes de les aus es van poder escapar. 
El sisè treball d'Hèracles: les aus del llac Estímfal
Laia Masnou
1r Batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Quan he vist el títol m'he pensat que no en sabia res d'aquest tema però a mesura que ho he llegit m'he adonat de que tot això ho vaig veure en una pel·lícula! Ja estic esperant les 6 proves que falten!
Unknown ha dit…
D'aquí res tens la segona entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES