26 de febrer del 2016

L'ORIGEN DE LES ROSES, SEGONS LA MITOLOGIA CLÀSSICA

Es considera generalment que les roses representen l'amor, però el seu simbolisme varia segons el nombre de pètals i el color: vermell per la passió, blanc per la puresa, blau per lo impossible, daurat per el poder. També son relacionades amb la primavera, la regeneració, l'orgull, la victòria i el místic. Però s'ha de dir que existeixen innumerables interpretacions que depenen del context històric i cultural. 

Per altra banda, hi ha milers de mites i llegendes que intenten explicar el seu origen. Ara explicaré els 4 mites més famosos. La primera versió diu que Cibeles va crear aquesta flor com a venjança contra Afrodita, perquè creia que la seva bellesa li feia competència. La segona diu que l'origen prové de la creació d'Afrodita, qui havia volgut posar a proba el seu poder creant alguna cosa igual de bella. També es deia que les roses provenien de la sang d'Afrodita quan corria cap a Adonis, ferit per un senglar. I l'última versió explica que Dionís va crear les roses a partir d'una bardissa gràcies a la persecució d'una nimfa. La qual es va quedar enganxada en una bardissa i al veure aparèixer al déu es va posar vermella, i el déu agradat per aquesta reacció, ordenà que es decorés la bardissa amb flors del mateix color. 

Per totes aquests mites i llegendes, podem dir que la rosa era una flor sagrada. Els grecs l'apreciaven per sobre de cap altra flor, amb ella teixien corones, adornaven els banquets i honoraven les tombes dels morts. 

A part de les roses hi havia altres flors sagrades. Per exemple tenim l'Anèmona que el seu nom procedeix de l'antiga Grècia i significa "vent". I també el Mirto, una mena d'arbusts que treu un oli que és aromàtic i utilitzat en la indústria perfumera.
Imatge d'una Rosa
Imatge d'una Anèmona
Imatge d'un Mirto


Melina Maschio
1r Batx

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Melina!
M'ha agradat moltíssim la teva entrada.
He après coses noves sobre l'origen de les roses, perquè no sabia del tot el seu simbolisme, segons el seu color; i també m'ha cridat l'atenció els seus mites, mai hagués pensat que fossin relacionats amb l'Afrodita.

Unknown ha dit...

Ignorava el simbolisme que representen el color i el nombre de pètals de les roses, i tampoc sabia que tenien un orígen explicat de manera mitològica.

Eva Bujons Cudinach ha dit...

En la tradició grega, la rosa va néixer a partir d'una gota de sang que va caure del peu de Venus en punxar-se amb una de les punxes. També he llegit una altra versió que diu que inicialment era blanca i es va tenyir de vermell per la sang d'Aonis.
Com podem veure totes aquestes associacions de rosa-sang també a la llegenda catalana de Sant Jordi, una llegenda actual.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts