LES CIUTATS ROMANES

Les ciutats romanes, totes tenen unes mateixes característiques: un traçat i uns edificis similars. Per construir-les primer s'estudiava el terreny, després es construïen i després es celebrava amb una festa.
Ciutat romana
Les ciutats estaven emmurallades i solien tenir quatre portes des de les quals sortien els dos carrers principals, el cardus i el decumanus.

Al punt on es creuaven aquests dos carrers hi havia el fòrum o plaça central on s'hi instal·laven els edificis públics més importants, com el temple, la cúria, el mercat i la basílica.

A les ciutats romanes hi havia altres edificis públics, com el teatre o les termes, punts importants de reunió.
Als afores de la ciutat es trobava el cementiri i l'amfiteatre.

Temple:
Els temples romans eren els edificis més destacats del fòrum, es situaven al centre i elevats. Els temples romans eren considerats la residència dels déus on els homes anaven a pregar-li. 
La monumentalitat estava expressada sobretot a la façana per tal que sigues un lloc digne per a les oracions i sacrificis que es feien a l'altar, situat davant de l'edifici.


Cúria:
La cúria era un l'edifici on es reunien els càrrecs més alts de l'estat. Normalment eren quadrades o rectangulars. Eren la seu del senat romà.
A Roma hi havia tres principals cúries: la Cúria Hostília, la Júlia i la Pompeiana.

Basílica:
Les basíliques eren construccions formades per tres naus, de les quals la central sobresortia per tal de deixar entrar llum.
A les basíliques principalment s'hi comerciava (s'hi feien negocis, compres i vendes) i per impartir justícia.
basílica de Magenci
Termes:
Les termes eren zones comunes on els romanes hi anaven a banyar-se.
A part de la higiene eren llocs per divertir-se on els ciutadans podien fer gimnàstica, llegir, passejar, fer negocis, jugar i parlar.

Us deixo el link d'una vista virtual a les termes romanes.

Amfiteatre:
Els amfiteatres eren edificis ovalats on s'oferien espectacles violents, sobretot de gladiadors.
Estaven dividits en tres parts: 
- La pista, on es lluitava.
- El soterrani, on hi havia els magatzems, les gàbies de les bèsties i els departaments dels lluitadors.
- La graderia, on hi havia el públic.


Les ciutats romanes tenien diferents cases depenent de la economia de la població. 
Els més rics vivien en casa unifamiliars, les domus, cases molt grans amb grans patis interiors.

domus
Els més pobres vivien en insulae, cases amb diferents pisos que es llogaven. A les plantes baixes hi solia haver els tallers i als pisos superiors els habitatges.
 
insulae
En general les ciutats eren poc higièniques, a causa de la falta de clavegueram i poc segures

Xana Martínez
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
La veritat és que jo sabia força coses de les ciutats romanes, però tot això de les cases que expliques, el domus i la insulae, per exemple, no ho sabia, i m'ha agradat conèixer els diferents tipus de vivendes i qui hi vivia.
Anònim ha dit…
M'ha agradat molt l'entrada perquè fa uns dies vam treballar la monarquia i vam parlar de la ciutat de Roma i dels rituals que feien per saber si el moment i el lloc eren els adequats per construir-hi la ciutat, el ritual es diu inauguratio. També vam parlar dels dos carrers principals de la ciutat, però no sabia com es deien i m'ha agradat saber-ho, encara que hagi passat un temps des que ho vem estudiar. Molt bona entrada.
Anònim ha dit…
Trobo molt interessant l'organització i les difernts mesures de protecció que els romas tenien en les seves ciutats. La meva pegunta és: avui dia, queda alguna ciutat romana en la qual encara hi visqui gent, és a dir, que encara estigui habitada?
Anònim ha dit…
Penso que està molt ben explicat tota l'informació sobre les ciutats romanes d'aquelles èpoques, ja que crec que tothom t'he que saber-ne alguna informació sobre el tema, ja qué és tracta sobre la nostra història passada.

Tinc dues preguntes sobre el tema. La primera és si actualtment hi ha alguna ciutat romana d'aquella època que actualtment és habitada? I com és transportaven les aigues dels termes?
Anònim ha dit…
Donat que és un tema d'estudi val a dir que de vegades pensem que ja sabem de que es parla. Així aquesta entrada explica molt clarament la organització de les ciutats, la manera d'organitzar a les ciutats les classes socials... de fet em pregunto si hi trobem gaires diferencies amb les ciutats de la actualitat.
¿Tu que hi diries?
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant i ben explicada.
Crec que quasi tothom ha sentit a parlar sobre aquest tema abans, ja que és un tema que s’estudia a l’escola, però m’ha semblat molt interessant, ja que has explicat moltes coses que no sabia, com per exemple que l’arquitectura romana era més civil i militar i en canvi la grega era més aviat religiosa
Gina Rodrigo ha dit…
M'ha semblat molt curiós que actualment seguim organitzant el carrers de manera que ens porti al lloc on hi han les coses més importants, com per exemple a Vic la plaça amb l'ajuntament.
Julià Pagespetit ha dit…
Una entrada molt interesant, peró tinc un petit dubte, cuant va começar a marxar la població de les ciutats?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)