EL MITE D'ARACNE

Aracne va néixer a la regió de Lidia i era filla del tintorer Idmó. Aquesta jove es caracteritzava per tenir una gran habilitat per teixir i brodar. Aracne era molt talentosa i bonica, però era molt orgullosa. 

La llegenda:

Diu la llegenda que fins i tot les nimfes anaven a veure com Aracne teixia perquè no només valia la pena veure els teixits ja fets, sinó que també la manera com els feia ja que realitzava les robes amb molta gràcia.

Tenia tant prestigi i popularitat qua la gent pensava que era discipula de Atena, que era la deessa de la saviesa i de les filadores. Com que era molt orgullosa, volia demostrar que teixia millor que Atenea, i va decidir desafiar-la. 
"La fàbula de Aracne" de Velàzquez

Atena va decidir disfressar-se de anciana i advertir a la noia de que no la desafiés però Aracne o li va fer cas. Atena enfadada va decidir acceptar el repte i les dues van fer una competició.


Aracne de Gustave Doré
Atena va teixir una roba on hi havia el dotze déus principals de l'Olimp en tota la seva grandesa i majestuositat. En canvi, el teixit de Aracne que era perfecte hi havia les infidelitats dels déus com Zeus sent infidel a Hera amb Leda, Europa, Dànae i altres. 

Atena enfurismada va trencar el teixit d'Aracne i la va convertir en una Aranya, perquè teixís fins a l'eternitat.
Dibuix d'Aracne



Abril Sala 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Ostres! Ja coneixia el mite d'Aracne però no tanta cosa. Trobo que era molt orgullosa i podria haver evitat el seu destí si hagués fet cas a Atenea quan es va disfressar d'anciana per advertir-la.
Unknown ha dit…
Realment crec que va tenir poc seny, Aracne. Havia d'haver-li fet cas a Atenea disfressada d'anciana. La competitivitat és dolenta, és millor compartir per avançar col·lectivament, penso.
Anònim ha dit…
Doncs jo no estic d'acord amb l'Erica, perquè quan una cosa se't dóna bé, de debò, i no et dones aires tu mateix, doncs s'ha d'estar orgullós de les coses bones que fas. I jo en altres versions he llegit que Atenea la va convertir en aranya perquè es va enfadar i li tenia enveja a Aracne.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ostres Abril, m'ha encantat la teva entrada! Sempre havia sentit parlar d'Aragne però desconeixia per complet el seu mite i menys que n'existís un. Sabia que el significat d'aracne és aranya però no m'hagués imaginat mai que fos per aquesta jove.
Pel que fa a la meva opinió envers els comentaris, no estic d'acord amb la Ioana. Ja que Aragne, per molt orgullosa que en pogués estar envers el seu talent de brodar i teixir, no havia d'arribar fins aquest punt tant àlgid. El que ella feia era dir que era millor que Atenea i això era com un insult pels déus. Per aquest motiu, Atenea va aparèixer disfressada de vella advertint-la i demanant-li que demanés perdó, ja que sinó podia ésser castigada. Però Aragne, al ser tan orgullosa no va voler demanar perdó i va ésser quan van competir. Però el motiu pel qual Aragne acabà convertida en aranya, va ser perquè la roba que va brodar durant aquesta competició va tornar a ser un insult envers els Déus. I amb això, ens mostra aquesta moralitat: Tingues sempre respecte i humilitat cap als altres. No presumeixis i després insultis, ja que el càstig por ser sever.

Felicitats per l'entrada!
Karina Szabo ha dit…
No trobo just la furiosa decisió d'Atena, tot i ser una deessa ha d'acceptar que ha perdut i tampoc ha d'intentar fer perdre a la seva contrincant, però ja sabem que els déus sempre volen guanyar-ho tot. No havia sentit mai a parlar sobre aquest mite però és una mostra que no s'ha d'intentar fer trampes i acceptar que has perdut. Molt bona entrada!
Anònim ha dit…
Ostres molt bon article i molt ben explicat. Sempre m'ha agradat molt aquest mite pel fet que es pot veure que, deixant de banda el desenllaç, els humans poden actuar com els deus i "arribar al seu nivell". Es pot arribar a aquesta conclusió perquè en el fons, Atena estava gelosa d'Aracne, i tot i que Aracne fos molt orgullosa, té molt de mèrit el arribar a ofuscar una deesa tan poderosa com Atena a base dels seus propis i únics teixits.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES