LES TERMES A L'ANTIGA ROMA

Restes de les termes de
Caldes de Montbui
Les termes eren unes instal·lacions obertes al públic dotades amb una o diverses piscines o una palestra per fer exercici físic. Les termes no només eren llocs de relaxació o d'higiene personal, sinó que també eren llocs en la qual els romans anaven a fer vida social, ja sigués jugant a daus, fen esport, o escoltar alguns poetes. 

Aquestes podien ser privades o públiques, tot i que llavors variava l'espai, normalment les privades eren més petites que les públiques, tot i això de privades només se'n trobava a grans ciutats. Les termes normalment eren gratuïtes, una altre característica de les termes  és que estaven separades per diferents horaris, tot seguit els horaris eren separats en hores per dones i homes. Elles estaven separades per diferents sales:  
  •  Apodyterium: eren els actuals vestuaris.
  •  Sudatorium: sala per suar (sauna)
  • Caldarium: era la cambra calenta, la caracteritzava per l'estrígil, que          era una mena de rasclet de ferro per gratar-se de ferro. 
  • Tempidarium: cambra d'aigua tèbia.
  • Frigidarium: cambra d'aigua freda.
- L'aigua calenta s'escalfava amb un sistema anomenat hipocaust que consistia en que el sòl de la piscina no tocava directament amb la terra sinó que per sota de hi havia uns forns alimentats per llenya i escalfaven l'aire d'aquesta manera l'aigua de sobre s'escalfava.
- A Catalunya existeixen encara algunes restes de termes; com les de Sant Boi de Llobregat, Caldes de Montbui, Caldes de Malavella, Caldes d'Estrac, Badalona...

Termes de Badalona
Termes de Sant Boi de Llobregat


                                                                                                                                                   






Genís González 
4t ESO

Comentaris

Unknown ha dit…
Podriem dir que les antigues termes són les piscines amg gimnás actuals? I que les privades són una espècies de jacuzzis o balneari privat en l'actualitat?
Unknown ha dit…
És curiós com ara les termes encara es conserven però ara no són gratis, al contrari avui en dia podriem considerar un luxe poder-hi anar!

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES