ELS AMFITEATRES ROMANS

Segurament, haureu vist més d'un amfiteatre romà, essent el més conegut el Colisseu, però saps que fins ara s'han trobat més de 230 amfiteatres repartits per tota la geografia de l'antic Imperi. Segurament estareu d'acord amb mi que quan més gran era aquest edifici més reconeixement hauria de tenir aquesta ciutat. 

Com molts sabeu aquest edificis eren dedicats al lleure i a l'oci dels ciutadans romans, com ara podria ser anar a un estadi de futbol, bàsquet... Encara que no si fessin les mateixes coses. El tema dels amfiteatres crec que és ja molt conegut, per això aquesta entrada només és per a parlar sobre curiositats d'aquests, ja sigui a l'actualitat o al passat. 

Un partit d'Hoquei sobre gel 
celebrat a l'Amfiteatre de Pula
Sabíeu que hi ha un amfiteatre, l'Amfiteatre de Pula, que actualment és utilitzat per a concerts i per representar obres de teatre, aquest és un dels monuments millors conservats de Croàcia.  I fins i tot s'ha arribat a jugar-hi partits de hoquei sobre gel a dins, al mateix lloc on fa uns 2000 anys s'hi celebraven lluites de gladiadors. Aquest Amfiteatre és un dels sis més gran que existeixen amb una capacitat per a 20.000 espectadors.  

A baix podeu veure un vídeo curt on és veu com construeixen la pista de gel i també els dies del partit, amb tot l'Amfiteatre ple. Si us hi fixeu bé hi ha un dels jugador que diu, que en estar jugant allà s'ha arribat a sentir com un gladiador.


Aquest cas a lo millor pot semblar més normal, ja que la forma de l'amfiteatre pot ser molt semblat, i l'espectacle que s'hi dona també, estem parlant de l'Amfiteatre d'Arles, a França, on a l'interior s'hi fan corregudes de bous, és tot una plaça de Toros.

Inici d'una correguda de Bous a l'amfiteatre d'Arles
Un dels amfiteatres més rentables actualment és l'Amfiteatre de Verona, que amb una capacitat fins a 30.000 espectadors s'ha convertit en un dels llocs més coneguts de l'Opera, on han actuat famosos destacats. Una de les imatges més impactants que he trobat és aquesta, on és representa una opera de Verdi, amb decorat Egipci.

Interpretació d'AIDA, una òpera de Verdi a l'amfiteatre de Verona
Un altre amfiteatre també dedicat a les corregudes de Bous, és l'Amfiteatre de Nimes, en el qual anteriorment és trobava edificat al seu interior un barri amb 100 pisos i dos capelles, però ja des del 1863 s'ha convertit en una plaça de toros, encara que també és utilitzat per altres espectacles musicals i teatrals. A de més té capacitat per més de 16.000 espectadors, i compta amb coberta mòbil i sistema de calefacció.


Correguda de Bous a l'Amfiteatre de Nimes
Què us ha semblat, coneixeu aquest amfiteatres, i el que s'hi feia?
Cristian Martinez
4t ESO 

Comentaris

Llúcia Gómez ha dit…
Bona informació Cristian! La veritat és que sí, algun cop he pogut visitar un amfiteatre romà i són magnífics, tant tant grans.. I un cop allà t'imagines tot el que passava i és inpresionant que en tants anys encara segueixi de peu. Tot i així, no, no en sabia de l'existència de 230 amfiteatres!! i segur que els que queden per descobrir! i tampoc en sabia res dels tres que has explicat, tant del de Pula, com el de Arles com el de Verona. El que hem sembla curiós són els usos que se'l i dona avui dia a cada un d'ells.
per exemple, m'ha fet gràcia que ara s'utilitzés el de Pula com a pista de hoquei sobre gel...
Bona entrada Cris!
Unknown ha dit…
Mare meva! quant amfiteatres hi ha repartit per tota la geografia.Jo no en coneixia gaires, un del que coneixia és el de Tarragona que en aquests moments estan reformant la part central.
Per altre part,és molt curiós que en un amfiteatre de fa taaaant de temps que va ser construït avui en dia s'hi juguin partits de Hoquei sobre gel.
Bona entrada Cristian
Unknown ha dit…
Una entrada molt interessant Cristian!
No m'hauria imaginat mai que hi haguessin un total de 230 amfiteatres romans, tot i això he tingut la sort de veure'n un a Itàlia. La veritat és que sobre els amfiteatres que has explicat coneixia el de Pula que a vegdaes havias sortit per la televisió quan feien algun pertit de hoquei sobre gel cosa que quan ho vaig veure em va sorpendre molt.
TAmbé m'ha sorprès moltíssim que tot els amfiteatres tinguessin tanta capacitat d'espectadors ja que tots els que has explicat tenen un minim de 16.000 espectadors i el que té més capacitat és de 30.000 espectadors i que allà s'hi representen obres d'opera tant importans coma has dit. També m'ha impactat molt que l'amfiteatre de Nimes on hi ha una coberta mòbil per quan plou i sistema de calefacció. Quin luxe!
Brian V. ha dit…
M'encanta! jo mai he visitat un anfiteatre a diferencia de algun dels d'aqui pero la simple idea de visitaqr-ne un m'emociona molt.

molt bona entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)