LA DIVISIÓ DEL DIA DE GRECS I ROMANS

GRÈCIA

Els grecs en el període més antic dividien la durada de la llum del dia en tres parts:

ἕως (heos): l'alba o el matí, en el sentit més ampli.












μεσὸν ἡμέρας (fonda heméras): el migdia.













δείλη (déile): la tarda.












Aquesta divisió es va anar reformant amb el temps. La nit, per influència del llenguatge militar, es va passar a dividir en quatre parts iguals anomenades φυλακαί (phýlakai: "guàrdies, vigilàncies"). Aquesta denominació va ser imitada dels romans amb el nom de vigiliae

ROMA

Els Romans van dividir la durada de la llum del dia en dotze hores comptades des de l'alba fins al crepuscle. Es referien a les hores amb l'ordinal, de manera que a la una li deien "primera hora" i així successivament fins a l'"dotzena hora". Podem comprendre, llavors, que si 01:00 era l'alba i les 00:00 era el capvespre, les 18:00 era el migdia.

Aquest sistema s'adequava als rellotges de sol, però tenia la pega que les hores tenien diferent durada segons cada dia i cada lloc. Per tant, en el solstici d'estiu, tenien una durada més llarga segons si es situaven més al nord, i en el solstici d'hivern més curta.

 






La nit es va dividir al principi en quatre vigílies. En l'exèrcit va perviure aquesta antiquíssima divisió en les guàrdies nocturnes, però ja al final de la República, es va adoptar la divisió en dotze hores, origen del nostre horari modern.



Alba Mustarós
1r batx

Comentaris

Unknown ha dit…
Hola, no sabia que aquest costum de tenir tres parts al dia venia dels grecs, pensava que això ja existia Tinc un dubte. En aquella època , ja sabien que la terra rodava en el sol etc...? Perquè sense això no se si realment ho han pogut saber.
Gracies i adeu!!!
Pol Relloso ha dit…
Bona entrada , no sabia que els grecs utilitzessin aquest sistema per dividir el dia.L'entrada es completa, però jo hi afegiria un vídeo per tal de perfeccionar l'entrada , però en general bé. Aquí et deixo una pàgina que tracta aquest tema:


http://recursos.cnice.mec.es/latingriego/Palladium/cclasica/esc413ca6.php

Gràcies per la teva aportació!!
Bona entrada, he trobat informació sobre el rellotge de sol: de quan i com va surgir, qui el va inventar (encara que ja ho explica aquesta entrada) i com es mesuraven les hores. Tot i que estigui en castellà, l'adjunto a continuació:
http://es.wikipedia.org/wiki/Reloj_de_sol
Mireia Pujol ha dit…
Bon dia,m'ha agradat molt aquesta entrada, però només volia aclarir-me un dubte:
A les hores, quan el gall cantava no era el comensament d'un nou dia?

Gràcies:))
De tota la teva entrada, apart de la divisó dels dies, he reconegut més la part que has explicat de Roma sobre els rellotges del sol ja que vaig veure un documental.
Molt bona entrada!
Unknown ha dit…
Molt bona entrada! Jo recordo d'una traducció del llatí que els romans anomenaven les hores per ordinal ('tertia hora': tercera hora). Segur que aquest text datava de temps durant o després de la República, perquè, com tu dius, fins llavors no es va començar a anomenar les diferents hores del dia.
Matthias Gallardo ha dit…
M'ha agradat aquesta entrada,he investigat mes i aqui deixo mes informacio:http://www.scoop.it/t/lvdvs-chironis-3-0
Laura Salcedo ha dit…
No sabia que els grecs separessin els dies en tres parts, jo pensava que ja existia de fa molts segles i lo de les nits que ho van separar en quatre parts per fer quatre guàrdies.
Mireia ha dit…
Ep, aquí posa μεσὸν ἡμέρας 'meson heméras', no 'fonda'!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)