23 de gener del 2012

NIS I EURÍAL



L'Eneida és una obra escrita per Virgili. Al llibre IX, se'ns apareix la història de dos companys de Enees, Euríal i Nis.


I aquesta ha esdevingut un dels meus mites preferits.

Permeteu-me que us l'expliqui:
Durant la guerra amb els llatins, Enees va deixar els seus companys per anar a cercar ajuda. Va manar als seus que si els atacaven els llatins, s'havien d'amagar. Un cop se'n va anar, la deessa Juno va avisar a Turn (líder dels llatins) que Enees havia deixat als seus companys i aquest va aprofitar per atacar-los. Els d'Enees van amagar-se.

Convençuts de la victòria, els soldats de Turn es van emborratxar i es van quedar adormits. Euríal i Nis, van decidir que aprofitarien el moment per escapar-se i cercar a Enees per dir-li el que havia passat. Així que van sortir de l'amagatall i van passar entre els cossos dels adormits.

Nis, agafa la seva espasa i amb ràbia, comença a matar els homes contraris que pot. Euríal decideix seguir-li el joc, i entre els dos acaben amb la vida d'un bon nombre d'homes. De cop, s'adonen que vénen reforços del bàndol contrari, que els han vist, i que tenen ganes de matar-los.

Euríal i Nis aconsegueixen escapar cap al bosc, on, com es fosc, poden amagar-se.



Mentre corren junts, Euríal es perd i es queda enrere. Espantat, comença a donar voltes observant a tota arreu. Els llatins l'han atrapat i poc a poc el comencen a envoltar.
És aleshores que Nis s'adona que s'ha separat de Euríal i torna a buscar-lo. Des de la fosca, amb l'arc, mata a un dels homes llatins. Volscent, el capità del grup llatí, intenta buscar al culpable amb la mirada, sense trobar-lo. Es gira cap a Euríal i l'amenaça; serà ell el que pagui per l'assassinat de Nis, amb la seva mort.

Nis decideix que no pot esperar més i surt a defensar al seu company. Surt a la llum, però és massa tard. Volscent acaba de matar a Euríal. Nis corre cap a ell i el mata, enfurismat. Finalment, mor sobre el cadàver del seu amic.

Euríal i Nis, estàtua del Lovre de Jean-Baptiste Roman (1827)
Anahí Domínguez
2n batx

6 comentaris:

Artur Bossy ha dit...

Molt interessant el mite sincerament! Aquesta escena entre Euríal i Nis és interessant de llegir tot i que al mateix temps fa una mica de pena per la mrot d'Euríal. Bona entrada!

Aina ha dit...

És la part que més em va agradar llegir de l'Eneida, és tan trist quan Nis es dóna compte de que Euríal és mort. Bona entrada Anahí!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Doncs avui mateix a classe hem vist un pel·lícula on sortia Enees, però només un troçet de qui era, i ara gràcies a la teva entrada ja sé millor qui era, i el que va fer. De tot el que hi ha aquí escrit el que més m0ha cridat l'atenció ha sigut de que Euríal ha mort i que Nis no ho sap. Però encara que estiguin mort per lo menys estan junts.
Molt bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Eneas sempre acaba sortint a molts mites, com en el laa guerra de Troya, es molt tràgica la mort d'Eurial i quan Nis se'n adona, Molt Bona entrada, ah i per cert, mai havia sentit aquest mite, moltes gràcies!

Natalia Ramirez ha dit...

Mai havia sentit aquest mite,tot i que hi ha molts morts i es una mica trist la mort de l'Eurial i el Nis m'ha agradat .Molt bona l'entrada.

Cecília ha dit...

Gràcies per haver explicat de manera breu i precisa aquesta història que forma part de l'Eneida. La teva entrada m'ha servit com a base per desenvolupar aspectes més detallats de la història i completar un exercici de classe.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts