24 de gener del 2012

LA FONTANA DI TREVI

Tots, ja sigui per una pel·lícula o perquè ha anat a Roma, coneixeu la Fontana di Trevi.




Però el que segurament no sabíeu és que prové de l'època romana.



Perquè us feu una idea de la seva magnitud

La font està situada en l'encreuament de tres carrers, marcant el punt final de l'aqüeducte Aqua Virgo, un dels aqüeductes que subministraven aigua a la ciutat. Amb la suposada ajuda d'una verge, els tècnics romans van trobar una font d'aigua pura a 22 km de la ciutat. L'aigua d'aquest aqüeducte anava directament als banys d'Agripa i va ser utilitzada durant més de 400 anys. Tots els aqüeductes van quedar destrossats per l'entrada dels gods a la ciutat.



Al segle XV, durant el Renaixement, el papa Nicolau V va acabar de reparar l'aqüeducte Aqua Virgo i va manar a Lleó Battista Alberti que fes una pila decorativa. Però al segle XVII, el papa Urbano VIII pensava que la font no era el suficientment dramàtica, va demanar a Bernini que la renovés, però el projecte va quedar abandonat quan el papa va morir. Al segle XVIII, en plena època Barroca, van fer un concurs per decorar la font i Nicola Salvi, encara que havia perdut, li van encarregar la feina. Les obres van començar al 1732 i van acabar al 1762.



La font té uns 20 m d'amplada i 26 m d'alçada. En el nínxol central ens trobem a Neptú, déu del mar, creada per Pietri Bracci. Aquesta figura es troba a sobre d'un carro en forma de petxina que és tirat per cavalls marins i està envoltat del tritons i petxines. Al costat de Neptú, tenim a l'Abundància i a la Salut, realitzades per Filippo Valle. Els relleus superiors representen a Agripa aprovant la construcció de l'Aqua Virgo i la llegenda del seu origen.



Aquí us deixo una de les escenes més famoses de la pel·lícula "La Dolce Vita", de Fellini. A veure si trobeu la font!






Segons diuen, si vols tornar a Roma has de tirar una moneda d'esquena a la font i amb la mà dreta passant per sobre de l'ombro. Vosaltres tiraríeu la moneda per tornar a Roma?


Aina Gràcia
2n Batx

9 comentaris:

Nadia alsinet ha dit...

Jo hi he estat a la Fontana di Trevi, però no la sabia pas aquesta història! Quan hi vaig estar, vaig llençar una moneda a la font, d'esquenes amb la mà dreta. Per la nit, els rodamóns s'acosten a la font i recullen les monedes llençades per aconseguir alguna cosa de menjar.
Molt bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Ondia ! M'agrada molt aquesta fon l'aigua es veu tan neta i Pura. M'Aagradaria anar-hi i tirar-hi una moneda ja que es veu que dona bona sort. Molt bona entrada.

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Jo no he anat a aquesta font, encara que m'agradaria anar un cop, i algun cop l'he vist per la tele la gent d'esquenes tirant la moneda, m'agradaria anar i fer-ho. També m'agrada perquè destaca molt el color de l'aigua i no es com les altres fonst, té alguna cosa d'especial, suposo que seran les estàtues a sobre de la font. Aquesta font de nit ha de ser espectacular.
Molt bona entrada :)

Anna Solà ha dit...

Ja he trobat la font a la pel·lícula. Jo no he anat mai a Romà, però de ben segur que tiraria la moneda per tornar-hi a anar. Quan el programa del Convidat de TV3, amb l'Albert Om, aquest va anar a visitar a Bojan Krkić, jugador català del Napoli, va sortir aquesta font i van tirar la moneda. Segur que hi tornaràn.

Ens podriem proposar tirar una moneda a aquesta font romana... Tot i que és un propòsit allunyat, el primer pas és proposar-s'ho.
Bona Entrada!

Unknown ha dit...

Quina font tan bonica...! Doncs jo vaig visitar la fontana di Trevi fa un any i mig, quan vaig anar a Roma de viatge. La veritat és que llavors no la vaig trobar tan bonica com la veig ara, perquè la plaça estava abarrotadíssima de turistes, i feia una calor insuportable. Suposo que és aquest el problema de Roma, que hi va massa gent i així no es pot gaudir tant de la seva visita.

Però ara que ens l'ensenyes així, Aina, explicant-nos la seva història i els mites que porta al darrere,m'adono que realment és una gran font, imponent i alhora maquíssima, i és digne de ser ben reconeguda. La llàstima és que s'ha globalitzat, com tants altres monuments i obres d'art del món, i per culpa d'això crec que s'ha perdut una mica la idea que se'n tenia de valor i bé preuat. Ara tothom hi va perquè és "el que s'ha de veure si vas a Roma", simplement.

Adrià ha dit...

Jo personalment he tingut la sort de veure-la en persona i realment és maquíssima i impressionant, gairebé com tots els monuments clàssics.

Bona entrada!

Laia Fernández ha dit...

Jo no hi he estat mai a Roma tot i que he sentit a parlar molt d'aquesta font. Crec que és un fet molt divertit (...i potser també veritat) el fet aquest de tirar la monerda. bona entrada!

Artur Bossy ha dit...

Jo també hi he anat i només es pot descriure amb una paraula: Espectaular! Molt maca de veure i està repleta de gent! Vaig tirar-hi la moneda per tornar a Roma, una ciutat molt maca en la que hi tinc moltes ganes de tornar-hi!

Bona entrada!

Mireia Cutura ha dit...

Els lumnes de segon de batxillerat quan feiem 2n d'ESO vam anar un dia a Roma i vam poder anara a la Fonatana di Trevi. És espectacular, i m'ha agradat molt saber quines són les figures que hi ha representades. També cal dir que si que es va iniciar la seva construcció a l'època dels romans, però no es va acabar fins quasi a finals del segel XVIII.
També vaig tirar la moneda d'esquena i m'encantaria tornari a anar, seria bona idea no Montse??
Bona feina Aina :)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts