19 de gener del 2012

DIDO I ENEES

Com que els de 2n de Batxillerat hem hagut de llegir l'Eneida vaig recordar que van fer una òpera sobre el llibre. La història està extreta del llibre IV de l'Eneida, escrita per Virgili. L'òpera va ser composada al 1682 per Henry Purcell.




















Virgili                                                                                                 Henry Purcell

Tracta sobre la història d'amor que viuen la reina de Cartago, Dido, i Enees, un fugitiu de Troia amb la missió de fundar una nova ciutat. Les tropes d'Enees naufraguen a les costes de Cartago i quan Enees i Dido es coneixen, s'enamoren bojament. Però les bruixes, que tenen enveja de Dido, s'uneixen per fer recordar a Enees el propòsit que li va manar Júpiter, crear una nova ciutat.

L'òpera està dividida en tres actes:

Acte 1

En el palau de Dido, la reina de Cartago, Dido, es lamenta de la seva desgràcia, convençuda de que el seu amor no és correspós. Belinda, la seva confident, tracta d'animar la reina. L'amor de la reina és Enees, un supervivent de la guerra de Troia que per ordre de Júpiter té que crear la nova Troia a Itàlia. Però de camí, decideix parar uns dies a Cartago, però en veure a Dido s'enamora d'ella i li declara el seu amor. Aquest esdeveniment és acollit amb una gran alegria per la prosperitat que promet la unió entre els dos regnes.



Acte 2

Escena 1, Cova de la bruixa: unes quantes bruixes es reuneixen a una cova, on conspiren per acabar amb la relació dels dos enamorats i provocar la caiguda de Cartago. Convoquen als esperits, i un de ells agafa la forma del deu Mercuri per entregar a Enees un fals missatge de Júpiter: ha d'abandonar Cartago i tornar a la seva missió.


Escena 2, Bosc: la cort gaudeix d'un dia de caça quan, de sobte, es desencadena una terrible tempesta que fa tornar a tots a la ciutat, exceptuant Enees, que rep la visita del fals Mercuri. Aquest li diu que ha de marxar de Cartago aquella mateixa nit per no fer enfurismar Júpiter. Enees accepta la seva missió, es lamenta per l'amor que sent per Dido i intenta trobar alguna manera per explicar-li.


Acte 3

Escena 1, Naus en el port: els mariners d'Enees es preparen alegrement per marxar, abans que Dido conegui la marxa d'Enees. La bruixes observen l'escena encantades per la seva maldat i perceben la pròxima mort de la reina Dido.




Escena 2, Palau de Dido: Enees intenta persuadir Dido que la seva intenció no és abandonar-la, sinó que únicament ha de complir el mandat dels déus. Dido, ofesa, insisteix a Enees que compleixi amb el seu destí i que l'abandoni, ja que aquell és el seu desig. Ella sap que després de la seva partida només li queda la mort. Es suïcida i apareixen un cor de Cupidos que lamenten la desgràcia de la reina.

Aquí us deixo el l'ària de "El lament de Dido", que es troba al final de l'òpera i es pot sentir com més d'un cop a l'ària demana que Enees la recordi:



No trobeu que és molt trist el final de l'òpera i d'aquesta part del llibre?

Aina Gràcia
2n Batx

5 comentaris:

Unknown ha dit...

La trobo una història d'amor molt trista... Ja que l'amor entre Enees i Dido fou fustrat per situacions adverses. El que sí que recordo és que Enees, al marxar de la Troia destruïda funda una nova ciutat a la part del Laci de Roma, la qual anomena Lavínia per la seva dona (que devia venir després de la separació amb Dido).

Anahi ha dit...

A mi també em fa molta llàstima Dido, però la veritat és que em fa molta més pena Creüsa, al començament de l'Eneida, quan Eneas la busca desesperadament i ella li apareix en forma de fantasma i tots dos ploren. Què vols que t'hi faci si sóc una tràgica?
Bona entrada, Aina!

Yasmina Ketami ha dit...

Perque sempre te que sortir enees als mites jejeje!! Es molt tragica aquesta història encara que sel's veu molt enamorats. Sempre m'imagino a Dido com una princesa bellíssima. Molt bona entrada !

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Aquesta òpera em sona d'alguna cosa, crec que l'he vist o m'han parlat d'ella encara que sigui una història d'amor tan trista.. Trobo que el final es molt trist, es veu que s'estimen molt, per mi hauria de ser diferent, acabar més feliç..
Molt bona entrada i interessant!

Laia Fernández ha dit...

Oh! Que trista la història. Jo també n'he sentit a parlar de l'òpera que narra la història d'amor entre Enees i Dido. bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts