15 de gener del 2012

CENEU

Hi havia una vegada un lloc conegut com a Perrabia, a Tessàlia. Aquest lloc estava situat entre el mont Olimp i l'Osa i era creuada pel riu Peneu. Als habitants d'aquest lloc se'ls coneixia com a làpites. Allà hi vivia una jove noia que es deia Cene, també coneguda com a Cenis. El seu pare era Èlat.



Un mapa de Grècia, perquè ens situem
Un cop va ser segrestada per Posidó, déu dels mars, i violada posteriorment. Aleshores, Posidó va voler concedir-li un desig com a compensació perquè ella es sentís millor. Cenis va desitjar convertir-se en una persona invulnerable, així que els déus la van transformar en un home i va passar a dir-se Ceneu.









Posidó
Algun fet destacable d'aquest personatge va ser que va acompanyar  Jasó en el seu viatge amb els argonautes.

Però aquí no acaba la història: A Perrabia s'hi va celebrar una boda. El fill del rei Ixió , Piritoo, es casava amb Hipodàmia. Els centaures van ser-hi convidats, ja que el rei era un parent llunyà seu. El cas és que aquestes bèsties es van emborratxar i van començar a intentar violar  la núvia i  totes les donzelles presents.


Ceneu va lluitar juntament amb altres herois com Teseu en una guerra contra els Centaures, però aquest primer, que havia demanat la invulnerabilitat als deus, va ser assassinat pels centaures.

Teseu matant un centaure
Altres versions mantenen que va quedar sepultat per troncs i roques i que va poder fugir amb vida convertint-se en un ocell.

Què en penseu d'aquest mite? Us agradaria convertir-vos en algú de l'altre sexe?

Anahí Domínguez
2n batx

4 comentaris:

Joan Giralt ha dit...

Llegenta interessant i bastant masclista, sobretot quan Posidó va convertir a Cenis en un home per tal de fer-la una persona invulnerable. Bona entrada!

Aina ha dit...

No m'agradaria convertirme en l'altre sexe, estic molt bé així. Trobo que per part de Posidó i els centaures són una mica desconsiderats amb les dones, ja que tenint en compte l'important que era arribar intacte al matrimoni, es dediquin a violar a dones sense cap culpa. Bona entrada!

Artur Bossy ha dit...

Un bon mite tot i que com diu en Joan, una mica masclista. Personalment estic bé com estic ara i no em canviaria a l'altre sexe. Bona entrada!

Alba Masnou ha dit...

Buf! Per què hi ha tantes violacions a la mitologia??
Trobo fort que per ser invulnerable una s'hagi de convertir en home. Trobo que subestima una mica la força de les dones...
No crec que vulgués canviar de sexe. Encara que vulgués, no serà el cas!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts