16 de gener del 2012

L'ALFABET LLATÍ


Els romans van crear el seu propi alfabet provinent del grec per d'aquesta manera crear la seva llengua, el llatí. Inicialment l'alfabet llatí estava format per 21 grafemes i cap al segle I d.c, amb motiu de la invasió romana de Grècia, es va quedar en 23 grafemes que perdurarà per la resta dels temps.

 


L'alfabet llatí, no tenia diferenciació entre les majúscules i les minúscules. Els seus 21 grafemes corresponen a les lletres "capitals", és a dir, les nostres majúscules. Utilitzaven tres sistemes diferents d'escriptura:

La Quadrata: Lletres capitals de forma quadrada que estaven tallades sobre pedra. Estructura geomètrica basada en el cercle i el quadrat destinada en l'ús dels edificis religiosos.

La Rústica: Dibuixava les lletres amb ploma i pinzell. Es va desenvolupar sobre el segle I d.c i estava destinat a l'expansió de l'escriptura amb nous suports.

Uncial o cursiva:Era l'antecedent de les minúsucles. Escriptura ràpida, amb traçats arrodonits ascendents i descendents com la "b", la "d" i la "p".



Escriptura quadrata
Alfabet romà actual




Vídeo sobre l'alfabet romà

El llatí, el seu alfabet i les llengües neollatines


Artur Bossy
2n Batx

2 comentaris:

Joan Giralt ha dit...

Nosaltres, els de 4t, a principis de curs ho vem estudiar a classe de Llatí!!! Però els tres punts de La Quadrata, La Rústica i La Unical no ho sabia. Bona entrada.

Laia Fernández ha dit...

Nosaltres a principi de curs ho vam estar estudiant. És un tema molt interessant i complex. M'ha agradat l'entrada, ja que he après coses que no sabia. :=)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts