4 d’octubre del 2010

UN PASSEIG PER LA CATALUNYA ROMANA

Aquest any, com tots sabeu, els alumnes de 2n de Batxillerat realitzem el treball de recerca.

P
el que fa al meu treball és un treball del departament de clàssiques que té com a objectius conèixer de més a prop la civilització i cultura romana a Catalunya, els vestigis que es conserven i com es vivia dins de les ciutats catalanes de renom.


La tesi que vull confirmar en el treball és la relació entre la importància de les ciutats i la seva ubicació en la Via Augusta. Durant la meva visita a Empúries (Emporiae), Barcelona (Barcino) i Tarragona (Tarraco), tres ciutats properes a aquesta via principal, vaig poder comprovar que es tractava d'algunes de les ciutats més importants de Catalunya. He anat a altres ciutats situades en altres vies secundàries com Vic (Ausa), en què s'hi troben menys restes arqueològiques.


Arrel d'això, avui comença una nova activitat en què tothom pot participar.
Cada setmana us penjaré un jaciment, restes o una troballa de Catalunya: això pot incloure des de l'amfiteatre de Tarragona, a un mosaic d'un circ, o el fòrum d'Empúries.









Aqüeducte de Les Ferreres, Tarragona
Fòrum d'Empúries


El quid de la qüestió és que cada dilluns al matí apareixerà un jaciment romà al bloc amb la informació i les característiques principals sobre la troballa.

Vosaltres podeu fer dues tasques, que es valoraran positivament en l'assignatura.


1- Comentar la vostra opinió personal sobre el jaciment i respondre si creieu que aquest tipus d'edifici era comú en la ciutat on s'hi ubica i perquè.


2- Qualsevol resta, edifici o jaciment romà que trobeu tant en el vostre municipi, en la ciutat on heu anat de vacances, en alguna sortida que hagueu fet o simplement heu vist la notícia per Internet d'un nou jaciment romà a Catalunya; podeu deixar l'entrada amb la imatge i informació que hagueu trobat.


Espero que tot vagi molt bé, a partir d'ara hem d'anar pel món amb ull d'arqueòleg i qualsevol resta que trobem serà una bona aportació en aquesta activitat de recerca de noves troballes.


Jonatan Martínez
2n de Batx.

13 comentaris:

Cèlia ha dit...

La veritat és que és interessant saber quins i on hi ha jaciments arqueològics a Catalunya, així els podem anar a visitar, o si més no, saber que existeixen. Si cada setmana vas penjant fotografies, et pot quedar un treball molt complet i interessant.

Anna Solà ha dit...

Molt interessant Jonathan! I suposo que aquesta serà la primera entrada pel teu treball no?
Crec que l'aqüeducte era molt important per la civilització,ja que és semblant als nostres conductes d'aigua, permetien tenir aigua més o menys corrent a la ciutat. Els fòrums també són importants perquè era el seu punt de trobada, on compartien les seves estones lliures i veien les carreres.
L'any passat vaig estar a l'amfiteatre de Tarragona. Llavors estava l'entorn amb obres i no era gaire bonic, però suposu que ara ja estarà bé. Aqui et deixo un link: http://es.wikipedia.org/wiki/Anfiteatro_de_Tarraco. És de la wikipedia i és fàcil de trobar, però suposo que per tenir-ne alguna idea t'anirà bé. Suposo que ja en sabras la seva existència, però bé, per si de cas!

Àngel Marcos ha dit...

Ésta molt bé fer aquest ecxercici perquè d'aquesta manera podem veure que els romans també van estar aquí i podem visitar restes arqueologiques tan interessants. Crec que això tindra molta gent interesada. Gràxies per havero organitzat. Per cert molt bones lesd fotos.

Mireia Esteban Lòpez ha dit...

Esta molt bé l'entrada i a més unes de les ciutats més importants de Catalunya les tenim aprop, com tarragona, Barcelona o vic...
Les fotos també son molt maques.

Yasmina Ketami ha dit...

Deu ser una feinada cada setmana fer una entrada nova amb una imatge i una explicació.
Però és molt interessant i realment intentaré cada setmana esperar la teva públicació amb ansia i ganas de llegir-ho.
Gràcies i sort.

Unknown ha dit...

Em sembla realment interessant, que en l'indret on vivim hi hagin estat vivint els antics romans i que, en conseqüència d'això, encara en quedin restes arqueològiques, arquitectòniques i/o culturals.
Jo intentaré seguir les teves entrades per tal de comentar els aspecyes que tu creguis, però, com que som alumnes de 4t, encara no podré fer-ne cap entrada.

max ha dit...

és molt interessant jonathan, es curiós que tinguem tantes restes dels nostres avantpassats tan a prop i no obstan sembla com si a la majoria de la gen ni s'hi fixés. si segueixes així segur que et pot quedar un treball estupendu

Maria Rodriguez ha dit...

Trobo molt interessant saber en quins llocs de Catalunya podem trobar aquests tipus de monuments històrics, ja que la majoria les podem trobar ben aprop nostre. I així si algun dia visitem algún d'aquests llocs podem fer una petita escapada per a veure-ho.
La veritat és que si que et pot quedar un molt bon treball si segueixen investigant en quins llocs hi ha tot això.

Anònim ha dit...

quina feinada! pero trobo molt interessant que pengis fotos sobre e3ls jaciments a Catalunya aixi els podem anar a visitar i saber i entendre la vida dels romanes.
per cert molt bones les fotos !

Aina ha dit...

Quina feinada penjar cada setmana una entrada d'aquestes, tenint en comte que ara estas a batxillerat Jony. Espero que sigui fàcil el exercici!

mireia ha dit...

Doncs la veritat que aquests dos jaciments romans eren molt importants per la seva vida.
L'aqüeducte era important perquè, basicament, era el seu proveiment d'aigua, i d'aquesta manera tenien assegurada una quantitat d'aigua diaria, amb la que podien fer les feines diaries, anar a les termes, etc.
I en quant al forum, tot i no ser imprescindible, també era important, ja que era el lloc on ells hi anaven per trobar-se amb altra gent o amics, i alhora poder parlar. Vaja, que és com una de les nostres places.

Espero que et serveixi la meva aportació, i ànims, que d'aquí quatre dies ja estarem a París amb el treball fet i exposat!:)

Andrea Padilla ha dit...

Tots dos jaciments eren molt importants: l'aqüeducte per transportar aigua fins les ciutats, i el fòrum com a lloc de reunió, el lloc on quedaven.

Molta sort amb el treball, tots estem molt atabalats amb els estudis, els deures, el treball...sort que al final tot té la seva recompensa, Paris!

Nadine ha dit...

Que curiós! No hauria arribat a pensar mai que trobarien tantes restes dels nostres avantpassats pel carrer.

trobo que si segueixes així, el treu treball et quedarà molt be ;)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts