14 d’octubre del 2009

DEL LLATÍ AL CATALÀ

Com tots sabem abans de que arribessin els romans a Catalunya hi vivien aquest territori els ibers. Una de les característiques més importants dels pobles ibers era la seva llengua, la llengua ibèrica, que gràcies a això a Ullastret s’ha trobat un dels textos més valuosos en aquesta llengua.

Però els ibers els quedava poc temps de tranquil·litat perquè al segle VIII aC, seguint les rutes pels fenicis el grec va arribar a les nostres costes, especialment a Roses i Empúries.

El 218 aC esclataria la Segona guerra Púnica que portaria als romans a cap a nosaltres. Els romans van ser els primers en estructurar el territorial català i a l’hora imposant la seva llengua que ara estudiem, llatí.

Els romans van anar estenent la seva llengua per tot el territori i fins i tot van arribar al Pirineu Català, que tot i tenir un influència amb el basc va perdurà. Amb la caiguda del Imperi romà al 476 el llatí ja havia perdut molta de la seva força i poc a poc va anar transformant-se en les llengües romàniques que ara parlem, com el català.

L'arribada dels romans:





Però com ja sabem el català no només es parla a Catalunya ,sinó també a les Illes Balears i el País València.



En el segle XII la Corona d’Aragó experimenta un procés d’expansió per la Mediterrània que arriba fins els territoris balears. En arribar els catalans a les Illes Balears van imposar la seva llengua.

En canvi en el País Valèncià, la llengua els va arribar a partir també d’un procés de colonització feudal de part també dels aragonesos, tot i que més tard va partir un procés de substitució pel castellà. Això ha tingut les seves conseqüències en els segles següents perquè ara està patint un procés de desaparició perquè cada cop hi ha menys gent que el parla.

Andrea Padilla
1r Batx

19 comentaris:

mireia ha dit...

Andrea està tot molt ben explicat. Van fer molt bé extenent el català per les Illes Balears i per Valencia, ja que sino en l'actualitat hi hauria molt poca gent que parlès aquesta llengua, i si és en l'actualitat que diuen que amb pocs anys desapareixerà... no sé que hauria passat si només l'haguessin parlat a Catalunya.

Elena ha dit...

Molt bona entrada andrea!
És veritat que gràcies a la caiguda de l'imperi romà, el llatí va anar perdent força i a causa d'això, van aparèixer les llengües romàniques, on es trobava el català i per tant, aquesta llengua va ser parlada en diverses zones.
Molt ben explicat !

beeRtaa ha dit...

m'agrada saber que el Català va ser capaç de lluitar per ser una llengua mes que viva. Per sort ara el parlem i n'estem ven orgullossos :)
m'agrada aquesta breu noticia sobre el que va pasa a ser del llatí al català.
un petonet:).

Albert ha dit...

Molt interesant la noticia, sempre es curiós saber com va arribar la nostre llengua fins aquí i els cambis que s'han produit en el llatí per esdevenir el català!

Aina ha dit...

Andrea està molt bé. Jo no sabia que els catalans van estendre la seva llengua fins a les Illes Balears i Valencia ni m'ho havia preguntat. Estic d'acrod amb la Mirieia que si no l'aguessin imposat a altre llocs seriem molt poques persones que el parlarien o potser ja s'hauria extingut, però per sort no ha sigut així.

Jony ha dit...

Gràcies Andrea!!
És molt interessant la evolució del llatí fins al català.

Els mapes que has ficat ens donen una idea clara dels efectes de la llengua llatina que ha afectat el català.

Malgrat això com has dit, el català en alguns territoris està en decadència ja que son consumides per altres llengues.

abigail ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
abigail ha dit...

Andreaaa!!

molt bé, aquesta notícia ja que avui en día parlem el català i veiem com aquesta llengua va lluitar per sobreviure.


Georgina i Abigail

Jessicaa ha dit...

S’entén molt be i esta ben explicat.

D'una manera o altre la caiguda de l'imperi romà va beneficiar al català ja que quan comença a perdre força el llatí, apareixen noves llengües les romàniques, les llengües de avui dia que parlem normalment el català es la llengua que mes parlem però no tan sols a Catalunya, sinó al País València i les illes Balears; també es millor que el català s'estenguin així no es perdrà mai i no passarà a ser una llengua morta.

Ivan ha dit...

Sempre que ho escolto, m'hes curiós de com el llatí esdevé les diferents llengües romàniques.

Per altre banda, crec, que tota l'expansió del català en el seu temps, ha anat disminuint molt ràpidament en les últimes dècades.

Judith ha dit...

A mi em preocupa molt saber que el llatí potser deseaperaixerà d'aquí un parell d'anys es per això que alhora m'alegra saber que aquesta llengua es va extendre també cap a les terres valencianes i sobretot les illes a l'època de l'Imperi Romà.
Tots hem de lluitar perque aquesta llengua sobrevisqui per sempre.

. . . ha dit...

Molt interessant Andrea! Es important conèixer els origens de la nostre llengua, com ha anat evolucionant al llarg dels temps i la situació en la que es troba en la actualitat. Està molt ben redactat i explicat, ademés els diferents mapes ajudan bastant en la comprenssió del text, gràcies:)!

Јυδιт* ha dit...

Molt bona ressenya Andrea!
Aquesta informació sobre la nostre llengua catalana és molt interessant i entenedora. És un alago saber que han lluïtat per la nostre llengua.
És veritat aquell dit: "uno no se acuesta sin aprender nada nuevo" més o menys xD Ho dic perquè hi han coses que no les sabia tan específicament.
Felicitats per la feina! =)

Maria ha dit...

Molt interessant i clar d'entendre Andrea. Suposo que a tots ens agrada conèixer l'origen del català i com aquest va lluitar per seguir viu.

Un petunet

Paueet ha dit...

Es interesant apendre una mica mñes d'historia sobre el català i la seva expanció, gràcies andrea!

oriol ha dit...

Gràcies a aquest text, podem saber una mica més d'on provenim i de la llengua que ens pertany, és molt interessant poder saver sobre les nostres arrels.
Els mapes ajuden en la comprensió:).

Judit ha dit...

Es vestan interessant saver d'on probé la nostre llengua el Català i tambe el Valencia i el de les Illes Balears. Gracies per la noticia.

Elena ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Elena ha dit...

Un text molt ben explicat Andrea gràcies!
A causa de la caiguda de l'imperi romà, la llengua parlada ( el llatí) va anar perdent força així que es van anar forman altres llengues romàniques.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts