24 d’abril del 2019

LES MUSES

Les muses són divinitats femenines que es dediquen a les arts i les ciències, i inspiraven als filòsofs i als poetes. 

Encara que el seu número canviï segons els autors, generalment es diu que n'hi han nou, nascudes de nou nits seguides d'amor entre Zeus i Mnemòsine, una de les titànides. Les muses són, per tant, netes d'Urà i Gea.

Aquestes deesses es presenten com cantants a les festes dels déus,  formen part dels seguicis d'Apol·lo. El seu primer cant va ser el de la victòria dels déus de l'Olimp contra els Titans, i l'establiment d'un nou ordre còsmic. També es deia que acompanyaven als reis, ajudant-los a dir les paraules necessàries per governar, inspirant-els-hi saviesa i atorgant-els-hi la virtut de la justícia i la clemència, amb això es guanyaven l'amor dels seus súbdits. 

Les muses es trobaven amb molta freqüència en al mont Parnàs, que estava consagrat a Apol·lo. A sota d'aquest muntanyà hi havia la font Castàlia, la qual els artistes s'hi purificaven abans d'entrar al temple del déu. També tenien un santuari a Helicó, la muntanya més alta de Beòcia, on es troba la font d'Hipocrene, que d'allà va sorgir el caball alat, el Pegàs.

La musa més distingida de totes és Cal·líope, que presidia l'eloqüència i la poesia èpica. Era representada amb una agulla i una taula d'escriure. Vaire llegendes la representen com la mare dels cantors Orfeu i Linus. 

Clio és la musa de la història i la poesia heròica. Es diu que va ser qui va introduir l'alfabet fenici a Grècia. És també la mare de Jacint, amic d'Apol·lo. Es representa amb freqüència agafant un rollo de pergamí. 

Èrato és la musa de la poesia amorosa, a més de la mímica. A l'art es mostra amb una lira. 

Euterpe és la musa de la poesia lírica i la música. Se li atribueix la invenció de la flauta doble, amb la que és representada. 

Melpòneme és la musa del teatre tràgic. Fa servir els contorns tradicionals dels actors, i és representada amb un ganivet a la mà i una màscara tràgica a l'altre. 

Polímnia és la musa dels himnes sagrats. Apareix amb una actitud meditativa, amb la mirada seria i un colze recolzat en una columna. A vegades també es representa amb un dit sobre la boca, simbolitzant el silenci i la discreció.

Terpsícore és la musa de la dansa i dels cors dramàtics. Es representa asseguda amb una lira a les mans. Moltes llegendes diuen que és la mare de les sirenes. 

Talia és la musa de l'art de la comèdia i de la poesia pastoral. Se li atribueix la màscara de la comèdia.

Urània és la protectora dels astrònoms i els astròlegs. A l'art apareix amb una esfera a la mà esquerra i una espiga a la dreta. Va vestida amb una manta coberta d'estrelles i manté la mirada al cel. 


Alba Riera
1r batx

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Desconeixia el fet de que hi haguessin muses conegudes, més aviat, pensava que era subjectiu a cadascú i que es deia musa quan es pensava que la persona en qüestió era una gran inspiració.
Molt interessant!

Unknown ha dit...

Jana Casacuberta, 1r batx

Gabi Núñez Gómez ha dit...

d'aquí en sorgeix l'expressió "sigues la meva musa" enfocada especialment en l'art per aconseguir una inspiració.
Molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

Desconeixia la majoria de muses que apareixen en aquesta entrada, ja que em pensava que el concepte de "musa" era abstracte i subjectiu, és a dir, cadascú escollia la/les seva/es. Bona feina!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts