5 d’abril del 2019

CAIXA DE PANDORA


Segons la mitologia grega, Pandora va ser la primera dona a ser moldejada
a imatge i semblança dels mortals per el déu del foc, Hefest
                                                                
Pandora va ser ordenada a fer per Zeus, per tal de castigar als homes ja que anteriorment, Prometeu va intentar robar el foc diví per atorgar-li als humans.

Cada un dels deus de l'Olimp va proporcionar-li una qualitat, aconseguint que tingués una gran bellesa, habilitat manual i gràcia. Hermes també la va dotar d'una qualitat, va donar-li a Pandora el do de la mentida. 

Quan Pandora va acabar de ser creada, Zeus li va fer entrega d'una caixa perquè s'ho emportes amb ella a Epimeteu. A l'interior d'aquesta caixa hi havia tots els mals existents i Pandora tenia prohibit obrir-la.

Però Pandora era molt curiosa, i no va poder suportar el desig de saber que contenia aquella misteriosa caixa així que la va obrir i tots els mals es van estendre pel món i es van instal·lar a dins els humans. 


En veure l'error que acabava de cometre va tenca la caixa a l'instant però ja era massa tard, i a l'interior només hi quedava l'esperança. 


Arran d'aquest mite es va crear la famosa expressió de ''Obrir la caixa de Pandora'' que fa referencia al conjunt de problemes o mals que pot causar una determinada forma d'actuar. 

 Pandora (Jules Lefebvre)
Sevia Opoku
4t ESO

7 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Com molt bé ja has dit, aquest personatge femení representa la perdició de la humanitat. També cal veure la relació que té amb el mite que ens presenta la religió cristiana, amb Adam i Eva. El mite de Pandora, dóna lloc al menyspreu actual de la dona en la societat i a les atribucions negatives que li han sigut atorgades.
Molt interessant!

Bruna Villegas ha dit...

La caixa de Pandora és un mite que reflecteix la societat masclista, ja que la creadora dels mals que existeixen al món és una dona, Pandora. Com molt bé ha dit la meva companya Judith, també es pot comparar amb Adam i Eva, ja que aquesta inicia els pecats donant-li la poma a Adam. Afegir, també, que aquest mite és l'origen de la dita "L'esperança és l'últim que es perd". Bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

Aquest mite ha servit per inspirar a diferents històries, però principalment, serveix per donar un missatge a la humanitat, de manera que així tinguem en compte els nostres actes i les conseqüències que poden suposar, abans de fer-los.
Un mite molt interessant!

Jana Casacuberta ha dit...

El Mite de la Caixa de Pandora és conegut mundialment ja que, com has dit, avui en dia encara hi han expressions que fan referència a aquest. Podem veure com és un mite que no defensa el feminisme ja que, Pandora, va ser creada per els homes i com un càstig per aquests, és a dir que adopta un caràcter de dona objecte. A més, també veiem com la que s'emporta la culpa de totes les desgràcies del món és Pandora, una dona, ja que és ella qui obre la caixa. Molt interessant!

Fernanda Paredes ha dit...

Pandora en la cultura cristiana seria Eva, però Pandora encomptes de menjar-se una poma obra una caixa, creada amb l'objectiu de que l'obrís i sortissin tots els mals cap a l'humanitat. Però deixam afegir que Pandora fou creada per motiu de vengança de Zeus cap a els humans. Per tant el causant de tots els mals es Zeus i no pas Pandora. Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Aquest mite es pot comparar amb el mite d'Adam i Eva, i, en els 2 trobem que la "dolenta" és una dona creada per un home, que per simple curiositat, acaba canvian el món negativament.
Molt interessant!

Berta Dong Reixach ha dit...

Molt interessant!
En aquest mite de Pandora podem veure el masclisme, ja que ella és creada per un home i servir les necessitats de Zeus. Apart d'això també se li atribueix tota la culpa a ella, com si la dona sempre fés les coses malament i negatives.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts