8 d’abril del 2019

LES SIRENES EN LA MITOLOGIA DE DIFERENTS CULTURES

Les sirenes són éssers mitològics que han anat variant constantment al llarg de la història. Com que hi ha diferents mites sobre aquestes, a cada territori varia molt la manera de representar-les, però actualment la majoria de nosaltres si pensem en una sirena ràpidament l'enfoquem en un ésser amb la meitat del cos de dona i l'altra meitat de peix. Doncs bé, no estaria de més conèixer de quines altres maneres s'han anat representant al llarg del temps i per què. La pregunta és: les sirenes són peixos, nimfes o aus? 

CULTURA GREGA-ROMANA: Les sirenes eren representades com nimfes o deïtats marines. Es deia que eren éssers perillosos i estafadors amb una veu hipnòtica. Físicament eren descrites com belles dones amb cos d'au. Es deia que habitaven en la costa de l'illa d'Artemisa.  
Hi ha diferents versions de mites en els quals uns diuen que són filles d'Aqueloo, déu de l'aigua, i una de les muses i altres diuen que van sorgir de la sang que va deixar Aqueloo per Heracles. Es deia que eren dones amb una gran bellesa i eren companyes de Persèfone , quan Hades la va segrestar, les sirenes van intentar fer tot ho possible per salvar-la i van demanar als Déus que els hi canviessin la cua per ales per poder volar i anar-la a buscar i aquesta és la raó per la que en aquesta cultura es poden representar tant amb ales com amb cua de peix, per la seva transformació segons alguns mites.

Escultura segle IV a.C. (Museu Arqueològic Nacional, Atenes) 

CULTURA NÒRDICA-GERMÀNICA: Aquestes són les que coneixem com a Mermaids, són les que es representen més, com per exemple a les pel·lícules Disney. Atractives, dolces i amb cabells llargs els quals pentinaven en els roques i esperaven els mariners als que de vegades ajudaven, per tant no tenien aquest caràcter hipnotitzant que es destinava al mal. 

Quadre representant la Sirena Rhin

CULTURA ORIENTAL: En aquesta cultura les sirenes apareixen com dones amb cos de peix. Existeix la història de Derceto, la deessa síria que va acabar essent una sirena i a la qual els peixos adoraven. Segons una versió d'aquesta història Derceto va ofendre Venus i va ser castigada per la seva Hybris i enamorant-se d'un pastor, amb el qual va donar a llum a una nena, Semíramis. Venus va acabar amb la relació dels dos i Derceto es va enfadar molt, va abandonar la seva filla i va ordenar que assassinessin el pastor que havia estimat. Després d'això, va decidir suïcidar-se ofegant-se al mar, però els déus ho van impedir i la van transformar en sirena.

Representació de Derceto

Júlia Sabat
1r Batx

6 comentaris:

Jana Casacuberta ha dit...

Trobo molt interessant les sirenes segons la cultura grega-romana, el fet de que la seva bellesa fos una arma letal pel que la admirava és un fet molt atractiu que convida a escriure'n històries, mites i llegendes. Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Només coneixia les sirenes que ens presenta la cultura nòrdica-germànica, on són representades com a personatges dolços i amb cabells llargs, ja que són les que veia a les pel·lícules. Tot i així tampoc em sorprèn que a les pel·lícules les presentin segons aquesta cultura ja que, al cap i a la fi, han de resultar agradables i sense malicia.
Molt interessant!

Fernanda Paredes ha dit...

És el primer cop que llegeixo informació sobre sirenes en la qual es parla de les diferents cultures a les que pertanyen cada tipo de sirena. A dia d'ara de les que més es parla és les de la cultura nòrdica, les anomenades "Asradis" deïtats marítimes que tenien el mateix poder que els déus del Valhalla (déus nòrdics). Una entrada molt interessant. Bona feina!

Alba Le Riera ha dit...

És molt interessant veure tots els punts de vista des de les diferents cultures, ja que descobreixes que per en cadascuna aquesta història canvia una mica.
A les pel·lícules també n'hi surten de cultures barrejades, per exemple, podem veure que en la pel·lícula dels Pirates del Caribe hi ha present una sirena bella com la que descriuen a la cultura Nòrdica-germànica, però que és maligne com la de la cultura Grega-romana.
Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Sempre m'havia imaginat a les sirenes com les que representen la cultura Nòrdic-Germànica i és impressionant com depenent de la cultura, el seu aspecte i caràcter varia.
He cercat informació i les sirenes en la cultura japonesa, són un personatge terrorífic..

Molt interessant!

Carla Erra ha dit...

Una entrada realment interessant. La veritat, desconeixia que existissin sirenes a la cultura oriental i m'ha sobtat molt. D'altra banda he pogut veure que les sirenes gregues no són tal i com la majoria de gent ens les imaginem. Normalment quan la gent parla de les sirenes gregues en parla com si de les de la mitologia nòrdica es tractessin. Però això és perquè, tal com tu has dit, en les pel·lícules conegudes ens les presenten així. Gràcies la teva entrada es pot veure com realment no és així.
Bona feina!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts