LA SOCIETAT ROMANA

La societat romana, era similar a la grega ja que també es dividia en parts. Aquesta societat es basava en el naixement i en la riquesa de la persona o  familiar. La primera classe de persona que hi havia eren els ciutadans però a diferencia de la societat grega aquí hi ha subgrups, dintre dels ciutadans els subgrups són:
  •  Patricis: Els patricis eren els descendent dels fundadors de la ciutat, aquest grup era el representant de l'aristocràcia en la societat, a part de ser els referents en la societat, tenien uns privilegis polítics, econòmics i socials i no pagaven impostos. També tenien moltes terres on hi treballen pagesos.
  • Plebeus: Els plebeus eren els descendents de les primeres famiílies que havien anat a Roma a viure-hi. Aquests plebeus al principi no tenien cap poder ni drets ni deures, ni tan sols podien casar-se amb un patrici. Després de molts intents, però, van aconseguir una mica d'igualtat, ja que van passar a tenir drets i deures, i tot graciés a què van aconseguir poder tenir un representant que lluités pels seus drets. Aquest plebeus havien de pagar uns impostos als patricis.
  • Clients: Els clients eren plebeus que estava protegits pels patricis. Aquest s havien d'obeir els patricis a canvi de diners per poder sobreviure. Una de les curiositats d'aquest grup és que es podien presentar a les eleccions, però només en funció de el numero de clients.
Classificació dels ciutadans romans

A dins dels no ciutadans hi havia varies classes, són:
  • Els lliberts: Eren considerats aquells que havien set escaus i s' havien alliberat, tot i l' alliberació no tenien els mateixos drets que els ciutadans a no se que tinguessin un fill que el nadó seria considerat ciutadà.
  • Els estrangers: Eren habitants de les ciutats de Laci, en aquest individu no se'ls deixava votar.
  • Els esclaus: Els esclaus eren homes, dones i nens que eren propietat dels amos, al poder i vendre se'ls considerava objectes i no pas persones, al no ser considerats persones no es podien casar, en cas que nasqués un fill , passaria directament a ser esclau.      
Dintre del selecte grup de esclaus hi havia tipus d'esclaus, eren:
  • Esclaus públics: Aquest eren propietat de l'estat i eren els encarregats de fer el treball públic, ja sigués obres, etc.
  • Esclaus familiars: Aquests eren esclaus de l'amo de la casa. En aquest cas feien la feina del camp o de la casa.
Exemplificació dels que no eren considerats ciutadans
En aquest vídeo, ho explica d'una manera més fàcil d'entendre:


Lluis Domenech
1r Batx.            

Comentaris

Anònim ha dit…
A l'hora d'informar-nos sobre l'època romana, de vegades no prenem prou atenció que, a part de patricis (i plebeus), és a dir, la gran majoria de la societat era esclava i/o no tenia cap dret.
Dient això, vull dir que en moltes ocasions hem d'observar i aprendre d'aquelles persones que van patir les conseqüències de la societat romana. Qui construïa els palaus i els grans monuments van ser ells i és precisament per això que hauríem de retre'ls homenatge, i no tant a aquells com els grans emperadors que els maltractaven.
Caca ha dit…
És interessant la moralitat tan diferent que tenien envers la nostra societat actualment, el poc respecte envers a la gent que no era del seu estatus. Tot i així aquesta discriminació la podem trobar en el nostre dia dia envers a aquell diferent. Molt interessant!
Unknown ha dit…
És curiós la quantitat de gent que no tenia drets. Tot i que aquesta discriminació continua avui dia, en aquest sentit hem avançat i ara tots tenim drets, tot i que moltes vegades els diners ho poden comprar tot.NO sembla que haguem de tenir mai una societat igualitària. Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

DÉUS, PERSONATGES I MONSTRES MITOLÒGICS