2 d’abril del 2019

JÀSON I ELS ARGONAUTES

Es diu que a Tessàlia, al nord de Grècia, el rei de Iolcos anomenat Èson va ser destronat i empresonat per Pèlias, el seu germanastre.  Just després d'apoderar-se del regne, un oracle el va avisar que anés amb compte amb un home el qual només duia una sola sandàlia. 
El llibre de Jàson i els argonautes


Mentrestant, Jàson, el fill del rei destronat, havia estat amagat amb un centaure, Quiró, que aquest el va educar i el va fer créixer fort. Li va ensenyar a caçar i lluitar i, quan ja es va haver fet gran, Jàson va emprendre el camí cap a Iocolos amb la fi d'alliberar al seu pare i recuperar el seu tron. 
Després de caminar uns quants dies, va arribar a la riba d'un riu. Allà va trobar una vella que no podia travessar-lo. En veure-ho, Jàson va pujar-la a la seva esquena i va creuar el riu. Quan ja va estar a l'altre banda, se'n va adonar que havia perdut una sandàlia, però la dona, que en realitat era la deessa Hera, havia recuperat el seu aspecte i li va prometre que l'ajudaria. I de cop, Hera va desaparèixer i el noi va continuar el seu camí. 

Finalment, va aconseguir arribar a Iolcos i entrar al palau on Pèlias, al veure'l només amb una sandàlia, es va espantar i, ple de por, es va comprometre a retornar el regne a Èson si Jàson aconseguia el velló d'or
Per aconseguir-lo, Jàson va encarregar a Argos la construcció d'una nau de cinquanta rems, que anomenà Argo. Per formar la tripulació d'aquest, el noi va convocar a tots els herois de Grècia per acompanyar-lo en aquell viatge ple de perill i riscos.
Cinquanta herois van acceptar el repte, entre els quals van haver-hi Hilas i Hèracles, els bessons Càstor i Pòl·lux, Teseu, Peleu, Acast i l'única dona, Atlanta. Tots ells van rebre el nom d'Argonautes, que vol dir "navegants de l'Argo".

En poc temps van arribar a l'illa de Lemnos, poblada per dones, les quals havien matat als seus homes per la poca atenció que els prestaven. Els Argonautes van ser molt ben acollits per les habitants i la seva reina, tant bé, que es van oblidar de la seva missió fins que Hèracles els va obligar a marxar. 
Hilas, amant d'Hèracles, va anar a buscar aigua i va ser raptat. Preocupat, Hèracles va decidir anar-lo a buscar, mentre que la nau va rependre la navegació sense ells. 
Van arribar a Còlquidam on Jàson es va presentar davant del rei Eetes i li va demanar el velló d'or. Aquest va acceptar donar-li amb la condició de que Jason fes dues proves: junyir dos enormes toros ferotges amb peülles de bronze que respiraven foc i arar amb ells un camp i sembrar-hi les dents del drac de Cadme. 
La filla d'Eetes, enamorada de Jàson, va ajudar-lo a fer els dos treballs amb els seus poders màgics. Ja havent aconseguit els dos favors que demanava el rei, va anar a demanar a Eetes el velló d'or. Aquest no tenia la intenció de donar-li, sinó que volia matar a  tots els Argonautes. 
Medea, un altre cop els va ajudar. Va adormi al drac que vigilava al velló, el va agafar i va fugir amb l'Argo, també emportant-se al seu germà Apsirt. 
Quan es van adonar que Eetes els perseguia, Medea va esquarterar el seu germà i va escampar els membres del mar perquè així el seu pare perdés el temps recollint-los. 
Finalment, arribaren a Iolcos i lliuraren el velló a Pèlias, que havia assessinat als pares de Jàson. La venjança de Medea va ser terrible; amb enganys va convèncer a les filles de Pèlias que, després d'esquarterar-lo, el podrien rejovenir bullint-ne els membres amb els filtres que ella mateixa els donaria. 
Com a càstig per la mort de Pèlias, Medea i Jàson els van desterrar de Iolcos, per Acast, que succeeix el seu pare al tron, i va viure a Corint, acollits pel rei Creont. 
Jàson i Medea donant-se la mà

Alba Riera
1r batx

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts