26 d’abril del 2019

ATENA

Atena era una dels 12 déus de l'Olimp. Era deessa de la saviesa, les ciències, la justícia, la guerra, la civilització i la destresa.

Zeus deixà embarassada a Metis. Quan el seu embaràs estava força avançat, Urà i Gea van advertir a Zeus que la seva futura filla tindria un fill que el destronaria. Per solucionar-ho va decidir  menjar-se a Metis amb l'objectiu d'impedir que donés a llum. Tot i així, l'embaràs va seguir el seu camí en l'interior del déu i aquest va començar a tenir forts mals de cap. Com solució li va demanar a Hefest que li tragués del cap el que li produïa aquest mal, obrint-li el cap amb un cop de destral. Un cop obert el crani de Zeus, Atena va sortir totalment formada, adulta, vestida i armada.

Es representa a Atena amb una armadura hoplítica (llança, casc i una mena d'escut de pell de cabra). Sovint a la mà du el seu animal preferit, l'òliba.


A Atena també s'ha la coneix com la protectora d'Atenes. Explica el mite que en els antics temps cada ciutat es trobava en protecció d'algun déu. Però quan Atenes encara no tenia déu protector Posidó i Atena van disputar-se agrament pel patronatge de la ciutat, ja que tots dos volien ser el déu de la ciutat, però finalment Zeus va intervenir i va proposar que el poble votés. En aquest moment va ser necessari que els déus oferissin alguna cosa a la ciutat. Els dos van acordar que cada un faria un regal als atenencs i que aquests escullessin 

Va guanyar Atena. Posidó enrabiat va inundar la ciutat, no va parar fins que Zeus li ordenà que parés, però a canvi d'aquesta acció Posidó demanà que totes les dones fossin castigades perquè ala cap i a la fi una dona havia set el motiu de la seva derrota. És per això que a les dones atenenques se'ls prohibí el dret a votar. 
Fernanda Paredes
1r Batx

4 comentaris:

Jana Casacuberta ha dit...

Atena és un clar exemple de valor i autosuficiència com a dona i com a persona. Em crida l'atenció com en una societat masclista com era la societat grega, existissin deesses i se'ls hi donés la mateixa importància que als déus. Quan en canvi, hi havia una notable diferència entre home i dona en el "món real".
Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

Respecte el que has dit sobre el naixement d'Atena, és cert que diuen que va néixer ja amb l'armadura posada, és més, va néixer com una dona madura, amb pensaments i raonaments totalment adults. Fins i tot alguns mites, relacionen el fet d'haver nascut del cap del seu pare amb la seva sabiduria i intel·ligència tan característica.
Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

Bona entrada! Deixa'm afegir que a la disputa entre Atena i Posidó la qual van haver d'oferir un regal al poble atenenc, Atena els va regalar una olivera, en canvi Posidó un riu. Els atenencs van proclamar Atena guanyadora ja que el seu regal els proporcionava beneficis, per altra banda el riu de Posidó era d'aigua salada, per tant no els aportava res de bo. Bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Primerament podem veure que el naixement d'Atena es un dels més estranys que existeixen en la mitologia, jo penso que quan va néixer ella ja era una dona formada i madura amb molt saviesa que demostrar el món. També podem veure que Posidó era un home masclista ja que va atribuir la culpa de la seva derrota a una dona i sabre va prohibir el vot a totes les dones d'arreu del món,
Molt interessant.

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts