12 d’abril del 2019

MEDUSA I LES SEVES GERMANES GORGONES

La mitologia grega diu que Medusa, és l'única gorgona mortal de les tres que existien, era una hermosa jove fins que l'arrogant Posidó va violar-la en el temple d'Atena. Aquest fet va provocar ira de la deessa, així que va castigar a Medusa convertint-la en un ésser horrible de cabell de serps, de la mateixa manera que les seves germanes grans.

Les tres Gorgones, anomenades: Esteno, Eurial i Medusa, eren filles de Forcis i Ceto, dos de les diferents divinitats del mar, que amés eren germans. L'aparença d'aquestes tres criatures provocava por i espant doncs no només tenien serps al cap, sinó que també tenien el seu cop recobert d'escames de dragó, ullals de porc senglar en les seves boques, mans de bronze i ales d'or, les mateixes que passaven tant que amb elles no podien volar. Tot i que el pitjor de tot, el més terrible, era que si les miraves directament als ulls et converties en pedra.  

Medusa, diferent a les seves germanes al néixer i la més jove d'elles, va acabar també convertint-se en una criatura monstruosa però no va adquirir la immortalitat. Així que va acabar morint decapitada a mans de Perseu, heroi mortal fill de la bella Dànae i net del rei de Acrisi, no sense que abans naixés de la sang del seu coll Pegàs, el cavall alat, i el gegant Criasor, Perseu, un cop va complir la seva missió, va entregar el cap de Medusa a Atena, la mateixa que la va incorporar al seu escut de batalla, conegut com Ègida. Ara també, la sang de Medusa, pot reviure als morts. 
Medusa, de Caravaggio

I ara, parlant de les altres germanes Gorgones, Esteno i Eurial. Esteno, que era considerada la més agressiva de les tres Gorgones, posseïa una extraordinària força psíquica i física amb la que fàcilment manipulava a aquells que s'apropaven. Per altre banda, Eurial, la major de les tres, tenia, el do de la sensació en la seva sang. Ara bé, el seu torrent sanguini només curava quan brollava del seu costat dret; si ho feia de la esquerra es convertia en el més letal i ràpid dels verins. 

Les Gorgones també eren germanes de les Greas, éssers espantosos que ja semblaven velles des del moment en què naixen.

Fernanda Paredes
1r Batx

5 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Les germanes Gorgones són criatures mitològiques molt interessants i que apareixen en molts dels mites coneguts de l'Antiga Grècia. M'ha sorpès llegir que estaven emparentades amb les Greas ja que mai hagués pensat que fossin germanes. Per altra banda, vull afegir que els poders curatius que posseïa la sang de Medusa, només eren coneguts pels déus, per tant es tracava d'un "secret".
Molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Greas agafa el significat de gris i vell, que defineix a com són aquests éssers

Unknown ha dit...

Sempre he trobat molt interessant el mite de Medusa i tot el que aquesta engloba però, fins a dia d'avui no tenia constància de les Gorgones. Tot i així, aquestes tenen molt en comú amb Medusa. Molt interessant
Jana Casacuberta, 1r batx

Berta Dong Reixach ha dit...

Jo en sabia una mica sobre la vida de medusa com per exemple que si la miraves els ulls et convertia amb pedra, i també que tenia serps el cap.
El que no sabia era que tenia dues germanes les quals eren immortals, ni que la sang de Medusa podia fer ressuscitar els morts.
Una entrada molt interessant!

DYMFOTO ha dit...

Bon article! Si voleu saber més sobre aquest mite, no deixeu de passar per la meva plana web.

Parlo de Medussa i d'altres essers mitològics!

Moltes gràcies

Criaturas mitologicas

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts