12 d’abril del 2019

PEGÀS

Pegàs, el cavall amb ales de la mitologia grega, està involucrat en alguns dels millors mites de tots els temps. Des del seu naixement fins la seva mort, Pegàs fou una criatura misteriosa capaç de tot, simbolitzant la inspiració divina o el viatge fins al cel, ja que pujar a sobre seu era un símbol de "volar" fins al cel. 

Pegàs era representat com una criatura bona i innocent però sempre disposat a ajudar. Gràcies a la seva lleialtat i al seu servei, Zeus el va honrar amb una immortalitat transformant-lo en una constel·lació.

PEGÀS, FILL DE MEDUSA I POSIDÓ

El mite diu que Pegàs era el fill mortal de Medusa i Posidó, déu del mar. Pegàs i el seu germà Crisàor van néixer gràcies a la sang de la seva germana decapitada, Medusa. La criatura fantàstica va néixer en forma de cavall alat perquè quan el seu pare, Posidó, va seduir Medusa, ho va fer en forma de cavall. Quan el cavall va néixer un gran llamp va perforar el cel i així és com es van establir les seves connexions amb les forces del cel.

La versió més comuna del mite diu que la deessa Atena va domesticar Pegàs i li va donar a Perseu, qui més tard el necessitarà per volar ben lluny i ajudar la seva estimada Andròmeda. 


Pegasus The Winged Horse, Fortunino Matania
PEGÀS I LES MUSES

Pegàs, sense pares, va ser criat per les Muses del Mont Helicó, on Atena el va trobar. El cavall, agraït a les muses, va colpejar el costat de la muntanya amb les seves peülles i les seves marques van crear boniques fonts d'inspiració.

Urània, musa de l'astronomia i l'amor universal, fou la musa més important per Pegàs, ja que ella creia plenament en un futur brillant per ell. La musa va patir molt quan Bel·lerofont també es va emportar a Pegàs.

AL MONT OLIMP

Pegàs va conseguir arribar al Mont Olimp i va servir a Zeus amb els seus poders, llamps i trons, sempre que el Déu Suprem ho va necessitar. La meravellosa criatura va viure al Mont Olimp fins el final dels seus dies. Des d'aquell moment, s'ha convertit en un animal inspirador per artistes de tot tipus i en una fantasia per molts nens petits. 


Pegasus, Jan Boeckhorst (1604-1668)
Bruna Villegas
1r Batx

2 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Encara a l'actualitat moltes històries, pel·lícules, llibres... Segueixen esmentant a aquest personatge per la seva astúcia i generositat. Se'l descriu com una criatura la qual intentava ajudar a tots els qui el necessitaven, i això fa que hagi set un dels animals més famosos, a part que també destaca pel seu físic, ja que el descriuen molt bell i bonic.

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant! M'agradaria afegir que el nom prové de la paraula grega "phgh", que significa "manantial", perquè es deia que el pegàs habia nascut a les fonts de l'oceà

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts