ELS CONTES CLÀSSICS INFANTILS (I)

Com la majoria de nosaltres, hem tingut el privilegi de créixer veient les pel·lícules, curtmetratges o dibuixos animats de Disney.
Algunes de les seves idees tenen ocults referents grecollatins:

LA BELLA DORMENT
Podem observar que a la primera escena, Malèfica s'enfada amb els reis ja que no l'han convidat a la celebració del naixement d'Aurora. Aquesta, llança una maledicció a la nena, igual que fa Eris, deessa de la discòrdia, en les noces de Tetis i Peleu, tot i que enviés d'una maledicció els dona la poma de la dona més bella, la qual Peleu haurà de triar a qui donar-li (i això es converteix en un problema). 
A més, Tetis i Peleu, al dia del seu casament, van convidar a tot l'Olimp excepte a Eris, ja que era una deessa que li agradava molt ficar-se pel mig dels merders, i quan aquesta se'n va assabentar, enfurismada va interrompre la boda, igual que Malèfica. 


LA BLANCANEUS
En aquest cas, també es destaca pel fet d'un encanteri, tot i que ho fa a través d'una poma. Tenim, en aquesta ocasió, un mirall qui decideix per a qui serà la poma. En canvi, a la història de la mitologia és Paris. 
Paris es va casar amb una nimfa, i al cap d'un temps, es va fer el judici de París, el qual havia de decidir sobre la bellesa de tres deesses. Es diu que hi ha un mirall on hi havia la resposta que utilitzaria Paris. 
L'escena de la pel·lícula on es veu el moment en que la reina malvada l'hi entrega la poma.

DESTÍ
Amb la col·laboració de Disney i Dalí, es va fer el curtmetratge "Destí". Aquesta petita pel·lícula ens explica l'amor entre una dona mortal i el pare de tots: Cronos. 


THE GODDESS OF SPRING (La deessa de la primavera)
És un altre curtmetratge, que ens explica el famós mite del rapte de Persèfone. Va ser publicat l'any 1934, i es veu la deessa ballant feliçment entre flors i fades, quan de cop, el diable la rapta.  


EL PLANETA DEL TRESOR
Aquesta pel·lícula, no es destaca per les seves escenes, sinó pels noms que reben alguns dels seus personatges:
  • Morfo: és la mascota de la història, que és una massa rosada que canvia de forma, ve del grec morphé, que vol dir "forma". 
  • Jim Pleiades Hawkins: D'aquest nom se'n destaca el seu primer cognom. En la mitologia grega, les Plèiades eren les set filles d'Atlas i Plèione.

Alba Riera
1r batx

Comentaris

m'ha sorprès molt que es lliguessin algunes històries amb alguns personatges de la mitología, aquí en podem veure la importancia que en tenia pels antics grecs i per nosaltres.

Berta Dong Reixach ha dit…
Mai m'havia parat a pensar amb la gran relació de les pel·lícules clàssiques i la mitologia grega o romana. Podem observar que més o menys totes tenen un lligam amb algun mite. Molt interessant.
Unknown ha dit…
Molt interessant el lligam que hi ha amagat entre aquests clàssics i la mitologia. Penso que és una bona manera de fer una petita introducció als més petits en el món de la mitologia i de la literatura. Bona feina!
Jana Casacuberta, 1r batx.
Mai havia relacionat aquestes pel·lícules amb els mites i quan les he vistes mai les he relacionat amb ells. Una vegada més demostren que la cultura clàssica encara és present avui dia. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES