11 d’abril del 2019

ELS CICLOPS

Els ciclops formen part d'una raça de gegant amb un sol ull. Cyclops o cyclopis significa "cercle" i ops que vol dir "ull", d'aquí ve el seu nom. Molts dels escriptors més famosos de l'antiguitat van escriure sobre ells i tot i que canviaven algunes coses tots coincidies que eren bons artesans, ferrers i constructors. Una curiositat d'aquests éssers és que podien desintegrar casi qualsevol cosa amb la mirada. Van ser una de les races que va habitar al món primer.
Segons la mitologia grega hi ha dues generacions de ciclops. 

- PRIMERA GENERACIÓ: 
Són tres germans anomenats el "artesans principals". Són Arges, el resplendor, Brontes, el tro i Steropes, el llampec. Van construir l'Olimp ja que degut a la seva constitució i la seva força, podien manejar amb facilitat els metalls, també van forjar el llamp de Zeus. També van crear el trident de Posidó, les fletxes i l'arc d'Àrtemis i el casc d'invisibilitat d'Hades
Urà , el pare dels ciclops, els odiava i els va mantenir presos dins la seva mare Gaia, la deessa de la Terra, fins que Cronos els va alliberar. Aquest temia el poder dels ciclops i els va tornar a tancar però Zeus els va rescatar i junts van vèncer els titans. 

-SEGONA GENERACIÓ:
Eren descendents de Posidó però no tenien l'habilitat dels seus antecessors amb la metal·lúrgia, sinó que es dedicaven a pasturar pels camps de Sicília. El ciclop més famós d'aquesta generació és Polifem. És un dels protagonistes de l'Odissea d'Homer ja que segons l'autor, el ciclop va tancar a Ulisses i els seus acompanyants en una cova per menjar-se'ls vius. Cada dia se'n menjava uns quants fins que Ulisses va decidir donar-li vi i emborratxar-lo i quan es va adormir li va ferir l'ull deixat-lo cec. L'endemà quan es va llevar van aconseguir marxar camuflats entre les ovelles ja que no els podia veure. 

Polifem, Johann Heinrich Wilhelm Tischbein 

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

3 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Els Ciclops eren uns personatges molt importants a la mitologia. Aquests els podies trobar a les llegendes més antigues de la mediterrània, i això va fer que alguns aficionats busquessin l'origen real d'aquestes criatures, analitzant les possibles proves de la seva existència en llibres antics.
Bona feina!

Unknown ha dit...

Els Ciclops han tingut un gran impacte en la mitologia ja que en molts mites en fa referència aquests per a diferents ocasions. També han sigut esmentats algun cop en el món del cinema, en pel·lícules de cultura clàssica sobretot.
Bona feina!
Jana Casacuberta, 1r batx.

Karina Szabo ha dit...

Em sorprèn el fet que els ciclops hagin sigut bons artesans, ferrers i constructors, ja que sempre han sigut representats com els dolents de les històries, quan ells en veritat van construir un dels edificis més importants de la mitologia: l'Olimp. Gràcies a ells van poder construir molts edificis i avançar. Molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts