PAS DEL MITE ALS LOGOS: FILOSOFIA
Es diu que la filosofia és una evolució de les respostes o explicacions del món desconegut a explicacions lògiques i racionals.
Els mites, eren relats que donen resposta a qüestions importants pels humans, també volen donar models d'actuació. És a dir que tant els mites grecs com els nostres, compleixen les funcions exemplificadores i l'explicativa.
A Grècia al segle VI aC, hi havien unes persones que es qüestionaven els mites. Aquests eren els primers filòsofs. Ja que hi notaven incoherències, etc. Ells són els que formen part del miracle grec: del mite al logos.
Per això ells es dedicaven a observar la natura i a descobrir com causava els esdeveniments, a més inventaven conceptes.
Per això ells es dedicaven a observar la natura i a descobrir com causava els esdeveniments, a més inventaven conceptes.
Nosaltres mateixos durant els primers anys de la nostra vida, també hi trobem incoherències, com per exemple els Reis Mags o qualsevol altre que us passi pel cap. Aquest és el primer pas del mite al logos.
El mite de Pandora i Prometeu, ens explica quines dues cares té la humanitat (el bo i positiu i les contrarietats que ens acompanyen).
El gran nombre de preguntes que els sorgien, els va portar a fer les seves explicacions argumentades en debat. La paraula filosofia significa afany de saber.
Actualment, i encara que no ens ho sembli el nostre món està ple de relats mítics. Un clar exemple són els espots publicitaris, que et fan creure que aquell producte és el millor, etc.
La ciència, tal i com ens la mostren els mitjans de comunicació, és un coneixement objectiu capaç d'alliberar els humans del patiment i obrir-nos les portes de la felicitat. Però hi ha molts científics que coneixen ben bé els límits de la ciència.
També hi a un altre mite actual, com és: el mite de l'opinió pública. Però qui representa la opinió pública en realitat? És una pregunta que us deixo perquè us feu.
Després d'haver fet aquest pas del mite als logos, us deixo uns mots encreuats que hi ha al web d'on he tret la informació (aquí).
Què us ha semblat aquest viatge per la filosofia? Què en penseu dels mites actuals?
Mireia Cutura
1r Batx
Comentaris
M'agrada. Bona entrada!
M'ha fet pensar molt el viatge per la filosofia, no m'havia plantejat mai res semblant a això.
Opino que els mites actuals són més reals que els dels romans però ens enganyen d'igual manera.
Bona entrada Mireia!
Potser, amb el pas del temps, m'acabi agradant, qui sap.
Bona entrada!
És molt interessant saber el origens de una assignatura que tot just ara comencem a conèixer.
La comparació amb els mites d'avui en dia està molt bé perquè, tens raó avui en dia ens intentan fer veure que molts spots publicitaris els quals anuncien un producte volen crear una realitat d'ells que no es del tot certa però que molta gent se la creu.