El MATRIMONI A ROMA



Estàtua dedicada a un matrimoni romà


Perquè a Roma es configurés un matrimoni havien de reunir-se dos elements, l'anomenat cohabitació en la qual la dona volgués o no tenia per obligació anar al domicili del seu marit encara que aquest es trobés absent, i l'altre, l'espirtual , que consistia en el tracte recíproc que es donava davant tercers, en la qual s'han de prometre tractar-se amb respecte i en la qual la dona també, havia de vestir segons com volgués l'home.

Tipus de matrimoni

Hi havia dues formes matrimonials, la cum manu per la cual la dona passava a dependre de les mans del seu marit, si fos pater (osigui si l'home és el que viu més de la família) o del pater del seu espòs, si aquest fos alieni iuris, perdent la vocació herditària pel que fa a la seva família de sang i adoptant els déus de la família del seu marit. En la seva nova família, heretava com filla del pater, o com la seva néta depenent respectivament, si era esposa o nora del pater. L'altre forma era sine manu per la qual l'esposa no trencava els llaços heriditaris amb la seva família de sang, sent la forma més comuna durant l'imperi.

Requisitis

Podien casar-se les dones majors de 12 anys, i els homes majors de 14 prestant el seu consentiment dels seus pares. En el cas de la dona només calia amb el consentiment patern, però en el cas de l'home havien d'acceptar la unió, no només els seus pares, sinó els futurs sogres. Això era així perquè la dona ocuparia un lloc dintre la família que afectaria en el futur a tot el nucli familiar, fins i tot una vegada havent mort el pare.Tot i que la llei permetia a la dona casar-se als 12 anys les edats més freqüents eren els 16 i els 17.

Prohibicions

Els esclaus no podien contreure matrimoni, les seves unions rebien el nom de contubernio, que si bé era una institució del dret natural, no era reconeguda pel Dret Civil Romà. Els matrimonis entre estrangers era regit pel dret de gents, o sigui, per les lleis de l'estat al com pertanyien els contraventes.





Aquí,en aquest vídeo, podeu observar un matrimoni romà:


Naoual Talibi
1r Batx

Comentaris

Yasmina Ketami ha dit…
Ostres! no ho sabia, mai havia pensat que els matrimonis eren tan diferents. Molt bona entradaª
Unknown ha dit…
Deu ni do amb aquests matrimonis, curiosos i originals! Bona entrada!
max ha dit…
molt interessant, la veritat és que mai no hauria pensat que els matrimonis d'aleshores eren tan diferentrs als d'ara. molt bona entrada.
Nadine ha dit…
Es molt interessant aquesta entrada, hi han tantes coses que canvien al pas del temps... M'ha agrat l'entrada:)
Laura ha dit…
M'ha semblat molt curiós i a la vegada interessant, la manera que tenien en aquella època de contraure matrimoni.De fet el més sorpenent és l'edat en que es casaven i el consentiment que el home havia de tenir per part dels sogres per poder casar-se.
Pol ha dit…
No sabia que en aquests temps els matrimonis siguessin tant diferents com ara. M'he quedat molt sorprès en la edat que es podien casar... Bona entrada!!
Mireia Cutura ha dit…
Bona entrada!
Trobo que no es parla massa sobre com eren els matrimonis en aquella època, o sóc jo que no n'he sentit a parlar gaire. Crec que era molt injust que és poguéssin casar a partir dels 12 anys...
I sempre, per mala sort, la dona sota l'obligació del que deia l'home... sort que els temps han canviat!
Ivan ha dit…
Crec que masses lleis i normes per una unió que a la teoria ha de ser amorosa/sentimental, però per altre banda tampoc m'estranya que hi fossin ja que utilitzaven els matrimonis, també, per conveniència.

Bona entrada!
Aina ha dit…
No en tenia ni idea de que per casar-se el homes tenien que tenir el premís dels pares. Està molt bé l'entrada.
elsa camins ha dit…
És molt interresant, no sabia que canviesin tant, son bastant interesants. Molt bona entrada.
Bona entrada.
No sabia que eren tan diferents els matrimonis en aquells temps.
Sobretot tan injust per part dels homes, per no deixar tria o opinar a les dones el que en pensaven.
Judit ha dit…
Jo tampoc sabia que els matrimonis han canviat tant. Espero que no canviin més!!
BONA ENTRADA! :)
Brian Vásquez ha dit…
si que hi han canvis.
i perque les dones es casaven abans?
Joan Ariño ha dit…
Molt curiós mai m'hagués imaginat que hi havien diferents tipus de matrimonis o que els esclaus no es poguessin casar. El vídeo també és molt interessant ja que es molt visual.
Cristian Martinez ha dit…
Bon treball, he trobat molt curiós el que, per a casar-se tenien de tenir el permís dels pares, o que els esclaus no es poguessin casar, aixó últim no ho havia escoltat mai.
Bona Entrada!
Artur Bossy ha dit…
Realment, s'imposen masses drets a les persones que volen contraure matrimoni i crec que la gent no es deuria casar gairabé mai per amor. També crec que la discriminació que se'ls hi feia els esclaus era força injusta. Sort que les coses han canviat actualment! Bona entrada!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES