SABÍEU QUE...
La paraula fetge prové d'una paraula llatina que volia dir figa. Resulta que els grecs de l'antiguitat ja sabien fer foie gras (del francès literalment, fetge gras). Com ja sabeu, el foie gras s'obté engreixant els ànecs per força, a còpia de fer-los menjar blat de moro perquè el fetge se'ls fagi gros.
Però com que els grecs no coneixien el blat de moro (perquè va arribar d'Amèrica molts segles després), ells engreixaven les oques amb figues, i el resultat l'anomenaven hepar sýkoton. Quan els romans van incorporar aquesta tècnica culinària, la van anomenar iecur ficatum "fetge de figues" i hi van incoporar la innovació d'amarar el fetge amb llet, perquè fos més gustós.
Però com que els grecs no coneixien el blat de moro (perquè va arribar d'Amèrica molts segles després), ells engreixaven les oques amb figues, i el resultat l'anomenaven hepar sýkoton. Quan els romans van incorporar aquesta tècnica culinària, la van anomenar iecur ficatum "fetge de figues" i hi van incoporar la innovació d'amarar el fetge amb llet, perquè fos més gustós.
Però... amb el temps la paraula iecur es va anar perdent, i del ficatum "de figues" va derivar el nostre fetge.
Podeu consultar l'etimologia d'aquesta paraula en aquest enllaç.
Podríeu dir als comentaris, expressions catalanes en què aparegui la paraula "fetge"?
Mireia Vidal
2n Batx
Comentaris
Bona Entrada!
Respecte a la teva entrada no en sabia pas el que ens acabes d'esplicar i menys que li afegien llet per obtenir més gust! per cert el plat sembla esta molt bo :)