MONEDA ROMANA
Al principi els romans utilitzaven tractes comercials com el bescanvi o la permuta. El següent pas molt important a l'economia va ser la tilització de lingots de bronze sense segell, sense un pes igual per els llingots i el valor de cada lingot depenia de cada metall.
El nom d'aquests lingots era aes rude o infectum. Com que el pes no es podia quantifica a primera vista, l'Estat romà va decidir que tots els lingots tinguessin un mateix pes, una mateixa forma i unes marques que normalment eren la representació d'un animal, com un bou un xai o un porc. Aquest nou lingot va rebre el nom d'aes signatum .
Finalment va aparèixer la moneda que, com aquí és l'euro, en aquella època era l'as. Els lingots que es feien ara, no anaven en funció del seu metall sinó de la seva equivalencia en asos, 2 asos,3 asos etc. Al s.IV aC van aparèixer les primeres peces rodones de bronze amb un pes determinat, tenien un diàmatre de 8 centímetres i en una cara de la moneda hi havia una nau i en l'altra el cap de Janus Bifront.
Moneda encunyada amb el cap de Janus Bifront i una nau
Quan el segle IIIaC els romans es van situar com a comerciants a la Mediterrània, van imitar la forma de fabricació de monedes gregues i van començar a encunyar monedes de plata com el sexterci que equivalia a 2 asos o el denari que equivalia a 10 asos.
Denari
as
Al principi els romans no volien encunyar monedes d'or perquè el consideraven un metall corrupte i volien evitar l'acumulació d'aquest metall en unes poques mans. Però a l'època de Juli Cèsar, es van començar a encunyar monedes d'aquest metall i van rebre el nom d' aureus i equivalien a 25 denaris.
És impossible saber quin preu teniar i saber què es podia comprar.Tampoc es pot saber doncs què cobrava un treballador plebeu perquè no era com a la nostra època amb salari estipulat es un tracta entre patró i treballador. Amb tot això també van aparèixer prestemistes que s'anomenaven argentarii que prestaven diners a qui ho demanés a canvi d'un interés.
Àngel Marcos
4t ESO
Comentaris
Bona entrada!
Ben fet!