4 de maig del 2011

MONEDA ROMANA

Al principi els romans utilitzaven tractes comercials com el bescanvi o la permuta. El següent pas molt important a l'economia va ser la tilització de lingots de bronze sense segell, sense un pes igual per els llingots i el valor de cada lingot depenia de cada metall.

El nom d'aquests lingots era aes rude o infectum. Com que el pes no es podia quantifica a primera vista, l'Estat romà va decidir que tots els lingots tinguessin un mateix pes, una mateixa forma i unes marques que normalment eren la representació d'un animal, com un bou un xai o un porc. Aquest nou lingot va rebre el nom d'aes signatum .
Aes Signatum

Finalment va aparèixer la moneda que, com aquí és l'euro, en aquella època era l'as. Els lingots que es feien ara, no anaven en funció del seu metall sinó de la seva equivalencia en asos, 2 asos,3 asos etc. Al s.IV aC van aparèixer les primeres peces rodones de bronze amb un pes determinat, tenien un diàmatre de 8 centímetres i en una cara de la moneda hi havia una nau i en l'altra el cap de Janus Bifront.

Moneda encunyada amb el cap de Janus Bifront i una nau

Quan el segle IIIaC els romans es van situar com a comerciants a la Mediterrània, van imitar la forma de fabricació de monedes gregues i van començar a encunyar monedes de
plata com el sexterci que equivalia a 2 asos o el denari que equivalia a 10 asos.
 

Denari

as

Sexterci

Al principi els romans no volien encuny
ar monedes d'or perquè el consideraven un metall corrupte i volien evitar l'acumulació d'aquest metall en unes poques mans. Però a l'època de Juli Cèsar, es van començar a encunyar monedes d'aquest metall i van rebre el nom d' aureus i equivalien a 25 denaris.


Aureus

És impossible saber quin preu teniar i saber què es podia comprar.Tampoc es pot saber doncs què cobrava un treballador plebeu perquè no era com a la nostra època amb salari estipulat es un tracta entre patró i treballador. Amb tot això també van aparèixer prestemistes que s'anomenaven argentarii que prestaven diners a qui ho demanés a canvi d'un interés.








Àngel Marcos
4t ESO

7 comentaris:

Anònim ha dit...

No sabia que la moneda hagués evolucionat tant! i menys que aguessin començat sent lingots

Bona entrada!

Mireia Cutura ha dit...

Nosaltres com a molt hem viscut l'evolució de la peseta a l'euro, cosa que no podem comparar amb la gran evolució que ha patit la moneda al llarg dels anys. La teva entrada és un bon exemple d'aquesta evolució!
Ben fet!

Mireia Cutura ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laura ha dit...

Com diu la Mireia nosaltres només em viscut un canvi en la nostra moneda de la peseta a l'euro. Però com he pogut obsevar a l'entrada en aquella època les monedes canviaven bastantes vegades, segons l'emeprador que governava.

Unknown ha dit...

La moneda ha evolucionat moltissim per lo vist a aquí... Bona feina!

Àngel Marcos ha dit...

Bona feina Àngel m'agradat molt la teva entrada!

Adrià Gallardo ha dit...

imagina que ara anesim amb lingots a sobre... Bona feina Àngel

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts