6 de maig del 2011

ALEA IACTA EST

Alea iacta est , és una locució llatina que significa: "ja s'ha tirat el dau" o "la sort s'ha llençat."




És una frase emprada per Suetoni, un escrpitor llatí, contra Juli Cèsar a l'hora de creuar el riu Rubicó que feia frontera amb entre Itàlia i la Gàl·lia, amb aquest pas va donar per començada la guerra la guerra civil contra Pompeia i els Optimates .



Juli Cèsar

Hi ha diferentes versions sobre aquesta frase , n'hi ha que diuen que abans de ceruar el riu, Juli Cèsar va fer llegir algun dels poemes de Suetoni ( el seu poeta preferit) i l'útima frase del poema va ser Alea iacta est.


El que està clar és que Juli Cèsar va pronunciar aquesta frase abans de creurar el riu, referint-se a que a partir d'aleshores no hi hauria marxa enrera , per tant que la sort ja estava tirada, o que ja havien jugat els daus.






Creieu que va ser opurtuna la frase de Juli Cèsar ?

Sandra Solé
4t ESO

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interessant! Jo quan llegia els Astèrix i Obèlix veia "alea iacta est" pertot arreu. No ho sé del cert, però em temo que Juli Cèsar va acabar perdent aquesta guerra, així que la seva frase no va ser oportuna, no l'hauria daver dit!

Ivan ha dit...

Crec que en aquell moment va fer bé en dir-ho ja que la decisió d'avançar i enfrontar-se a l'enemic ja estava decidida i "la sort es va llançar en aquell moment".

abigail ha dit...

Trobo que va estar bé aquesta frasse en l'hora de dir-la. Tot i així no havia sentit mai aquesta frase, però ara ja puc saber qui la va dir i el perquè!

Bona entrada! :)

Mireia Cutura ha dit...

Crec que en el moment que ho va dir, va fer ben fet, perquè era el moment de l'atac i ja no es podien tirar enrere, és a dir que la sort acompanyaria a uns o altres.
Bona feina i gràcies per la informació!

naual.T ha dit...

Sí, penso que va ser bastant portú ja que una vegada comença el joc i el dau ja sa tirat no hi ha marxa enrere, i hi ha un cert paral.lelisme alhora de creuar el riu.

Aina ha dit...

Crec que va encertar al dir aquesta frase, perquè sabia el que pasaria si tornava a Roma. No en tenia ni idea de que aquesta frase la digues Juli Cèsar abans de creoar el Rubicó.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts