QUÈ ES FEIA EN EL COLOSSEU ANTIGAMENT?
Com bé sabem, una de les civilitzacions més importants de l'antiguitat va ser la romana. En aquell temps, ells tenien tot el poder, i per demostrar-ho creaven grans i majestuosos edificis, sobretot a la ciutat de roma.
Colosseu, segle 80 dC Arc de Titus, segle 81 dC Panteó d'Agripa, segle II dC
En l'antiga Roma, els espectacles eren una de les formes principals d'entreteniment, i, els emperadors s'asseguraven de què el poble estigués sempre distret. Igual que avui en dia nosaltres tenim cinemes, museus i parcs d'atraccions, els romans també hi comptaven amb circs on se celebraven carreres de cavalls, teatres i amfiteatres per tots els festius que tenien.
Un dels amfiteatres més coneguts i més grans va ser el Colosseu, un lloc emblemàtic de la ciutat. Encara que el seu nom oficial és l'Amfiteatre Flavi, la majoria de les persones el reconeix com el Colosseu. Aquest edifici era el major del seu tipus en l'imperi Romà i avui en dia continua sent un dels monuments més populars i representatius de l'antiga Roma. A més, va ser encarregat per l'emperador Vespasià a l'any 72 dC, i en menys de deu anys ja estava construït, va ser temps rècord.
Colosseu abans de la seva
destrucció, 1349.
Però, què es feia en el Colosseu antigament?
El Colosseu de Roma acollia diversos tipus d'espectacles que captivaven al públic i reforçaven el poder de l'emperador. Els que més agradaven eren:
1) LLUITES DE GLADIADORS: Aquestes batalles eren entre lluitadors equipats amb diferents armes i estratègies. Podien ser esclaus, presoners de guerra o, fins i tot, homes lliures que s'hi oferien voluntàriament. Les lluites eren l'atracció principal de les sessions de la tarda i simbolitzaven el coratge i la valentia.
Lluites de gladiadors, 80 dC.
2) VENATIONES (CAÇA D'ANIMALS): Els matins es reservaven per a combats amb animals exòtics, com lleons.
s, tigres, elefants i altres bèsties capturades a regions de l'imperi. Aquests espectacles mostraven el domini romà sobre la natura.
s, tigres, elefants i altres bèsties capturades a regions de l'imperi. Aquests espectacles mostraven el domini romà sobre la natura.
Venationes (caça d'animals), 80 dC.
3) EXECUCIONS PÚBLIQUES: Al migdia sovint es realitzaven execucions de criminals o presoners, que eren llançats a la sorra per ser atacats per animals salvatges, com a forma de càstig públic. Aquest tipus d'espectacle servia per mostrar la força de l'imperi i la llei romana.
Execucions públiques, 80 dC.
4) NAUMAQUIAE: També es feien representacions navals però eren menys freqüents al Colosseu. Feien aquestes representacions inundant la sorra per simular combats marítims. Tot i que encara avui en dia es debat si realment es realitzaven allà, aquest tipus d'espectacles eren un exemple d'enginy tècnic i opulència.
Naumàquies, 80 dC.
5) MISSATGES POLÍTICS I SOCIALS: A més dels jocs, aquests esdeveniments eren una manera d'ensenyar jerarquies socials (amb els seients segons estatus) i de projectar l'emperador com a proveïdor de diversió i defensor de l'ordre.
Com es sentaven segons l'estatus, 80 dC.
Així que els espectacles no només eren una forma d'entreteniment i diversió, sinó que, també era un mitjà per reafirmar el poder de l'imperi i de l'emperador. En definitiva, el Colosseu era una eina de propaganda imperial, que utilitzava el divertiment per consolidar el poder de Roma.
Ara us pregunto...
Penseu què era just utilitzar als animals i a les persones pels espectacles?
Berta Guinart Becerra
1r Batx
Comentaris
Responent a la pregunta, no és just utilitzar als animals i les persones als espectacles perquè s'hauria de respectar i no violar els drets de tots els éssers, incloent humans i animals. Els animals necessiten estar en el seu hàbitat personal i viure com les seves espècies, no en el circ capturats.
Realitzant més de recerca, m'he trobat amb una curiositat interessant. Quan es realitzaven espectacles en el Colosseu, es donava menjar gratis a tots els seus visitants, per festejar els triomfs de l'imperi. Avui en dia, el Colosseu es conserva però amb certes parts trencades pels bombardejos de la Segona Guerra Mundial.