L'ESCLAVITUD A L'ANTIGA GRÈCIA

La Grècia antiga va aconseguir grans avenços, però aquesta cultura que admirem ha practicat i justificat l'esclavitud, cosa que ara és impossible. Això és perquè a l'antiga Grècia es relacionava l'esclavitud amb l'economia.

L'ESCLAVITUD COM A NEGOCI

El soldat vençut al qual se li perdonava la vida es convertia automàticament en un esclau del seu vencedor i es mantenia com a esclau a no ser que la seva família pagués el rescat. Quan es conqueria una ciutat, tots els supervivents passaven a ser esclaus, especialment els nens i les dones. El rescat d'un esclau a l'antiga Grècia era entre 200 i 1000 dracmes que equivaldria aproximadament entre 500 i 2500 euros avui dia, segons les seves característiques.

El valor d'un esclau depenia de diversos factors. Primer les habilitats i el tipus de feina que podria fer eren importants, ja que els esclaus amb habilitats especials com saber d'artesania o de cuina tenien un preu més alt. També l'edat i la salut eren factors a tenir en compte. Els esclaus joves i sans es valoraven més i el gènere també influïa en el preu, els esclaus homes solien valer mes que les dones, sobretot si feien treballs físics o especialitzats.

TIPUS D'ESCLAUS 

No tots els esclaus feien les mateixes feines. A les cases netejaven, cuinaven i cuidaven dels nens. Al camp es dedicaven a cultivar aliments i cuidar animals. Els que treballaven a les mines corrien grans riscos i feien feines dures i perilloses. Els esclaus educats ajudaven a ensenyar els nens de les famílies riques. Alguns altres feien de músics o artistes per entretenir els seus amos. Eren vigilats constantment i no tenien drets.

Alguns esclaus eren propietat de la ciutat i es coneixien com a esclaus públic. A Atenes, els esclaus ajudaven en tasques com l'organització de documents oficials, la vigilància d'espais públics i el manteniment de l'ordre als mercats. Encara que fessin aquestes feines, seguien sense tenir ni drets ni llibertat.

Les condicions de vida dels esclaus depenia del tipus de treball que feia i l'amo que servien. Els esclaus domèstics tenien una vida menys dura que la dels que treballaven a les mines o als camps.

L'ESCLAVITUD HEREDITÀRIA

A l'antiga Grècia, una persona podia néixer esclava si els seus pares ho eren, de tal forma, que el fill seguia essent propietat dels amos. Les famílies que tenien fills i creixien amb ells a la casa dels amos, a vegades suposava una relació més propera entre la família esclava i els amos. Nous fills suposaven noves persones per treballar, de tal manera que això als amos els interessava bastant, ja que així no havien de gastar més diners en altres esclaus. Sempre existia en una molt petita possibilitat que alguns esclaus recent nascuts fossin alliberats, tot i que era molt poc comú.

Com a conclusió, personalment trobo que l'esclavitud és una pràctica inacceptable, no tan sols a l'antiga Grècia, sinó en totes les èpoques de la història. Gent humana sense drets, sotmesos a treballs normalment durs i tractades en unes condicions molt dolentes. Per sort, avui en dia ja no passa i tothom gaudeix d'uns drets fonamentals com a persones.

Vosaltres què en penseu?? Ho llegiré als comentaris!!

Pau Méndez Capella

1r Batx

Comentaris

Janat El Louah ha dit…
És interessant veure com a l'antiga Grècia, tot i els seus avenços, l'esclavitud era vista com una part normal de l'economia. Els esclaus feien de tot, des de treballar a casa fins a les mines, i alguns eren fins i tot educadors. Tot i que era una pràctica comuna, avui és inacceptable. Per sort, ara tots tenim drets i llibertats, i és important valorar això.
Ona Coll ha dit…
És sorprenent constatar que, malgrat els grans assoliments culturals i intel·lectuals de l'antiga Grècia, l'esclavitud era considerada una part essencial de la societat i l'economia. Aquesta realitat contrasta amb els valors de llibertat i igualtat que avui considerem fonamental.
Maria Cruz ha dit…
És molt interessant perquè mostra com 'esclavitud estava integrada a l'economia i a la societat de l'antiga Grècia, una cultura que moltes vegades admiren sense qüestionar es seus aspectes mes foscos. Molt bona entrada!
Pol Llimargas ha dit…
Molt interessant saber com funcionava l'esclavitud a Grècia, és admirable com estaven relacionats amb tot i totes les tasques que podien arribar a fer. És deplorable per part dels humans ficar-li preu a les persones, és molt lleig, tot i que ara no passa com passava abans. Gran entrada Pau, segueix així!
Sergio Mansergas ha dit…
Molt bona entrada Pau! És molt interessant i a la vegada complexe, el tema de l'esclavitud a l'antiga Grècia. Tractes tots els temes i el text està ben estructurat i es llegeix molt fàcilment. Personalment, m'ha interessat molt els tipus d'esclaus i hi ha una gran variació.
Jordi Vilarrasa ha dit…
Bona entrada! M'ha semblat interessant les feines que feien els esclaus. M'ha cridat l'atenció que l'esclavitud era hereditària i no es podia ascendre.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)