L'ARQUITECTURA A L'ANTIGA GRÈCIA

L'Arquitectura a l'antiga Grècia és una de les més influents en la història de la humanitat. El seu llegant perdura en el temps i segueix inspirant a arquitectes i dissenyadors a l'actualitat. En aquest bloc, explorarem les característiques claus de l'arquitectura grega, els seus estils i els monuments que mes emblemàtics.

CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS

L'arquitectura a l'antiga Grècia es caracteritza per la seva harmonia, proporció i l'ús de materials locals. Els antics grecs valoraven la estètica i la funcionalitat, creant estructures que no nomes eren belles si no que eren funcionals. La pedra especialment el marbre era el material preferit utilitzat en estructures com teatres, edificis públic i teatres. 

  • COLUMNES I ESTILS
Un dels elements mes significatius de l'arquitectura grega son les columnes que es classifiquen en tres estils principals:

- Dòric : L'estil mes antic i senzill, caracteritzat per columnes robustes i sense bases. Aquest estil s'associa amb la força.


Imatge de columnes amb estil dòric.
De nicolehlvaugn.com

- Jònic : Un estil mes elegant i prim que el dòric. Amb bases i volutes al capitell. Aquest estil es considera mes decoratiu i s'utilitzava freqüentment a temples dedicats per deesses.


Columna amb estil jònic.

- Corinti : El mes elaborat dels tres amb el capítol adornat amb fulles d'acant. Aquest estil s'utilitzava principalment en edificis romans posteriors però te les seves arrels en l'arquitectura grega. 


Columnes amb estil Corint. 


MONUMENTS EMBLEMÀTICS

L'arquitectura grega té moltes construccions molt emblemàtiques que la representen, i algunes de les més típiques son: 

El Panteó: Va ser construït en el 447 - 432aC, situat en l'Acròpolis d'Atenes, aquest temple es dedicat a la deessa Atena. És un icona de l'art clàssic i un símbol de la democràcia i de la cultura atenenca.
 
- El temple d'Hefest: Aquest temple va començar a ser construït en el 450aC i va acabar-se en el 415aC ja que una bona part dels materials eren desviats n la construcció del Acròpolis. Es troba en l'àgora d'Atenes i es un clar exemple de l'estil dòric.

- Teatre d'Epidaure: Es construït el IV a.C, es famós per la seva acústica perfecte i el seu disseny semicircular. Te una capacitat de 14.000 persones i s'utilitzava per festivals dedicats a Dionís. Avui en dia segueix en funcionament, sent un lloc molt emblemàtic. 


LA SEGUIM VEIENT EN L'ACTUALITAT?

L'arquitectura de l'Antiga Grècia continua influenciant l'actualitat, especialment en edificis públic i espais urbans. Els seus principis de simetria, proporció i harmonia son visibles en estructures modernes com el Capitoli dels EUA o el parlament britànic. A més, la idea d'espais públic com l'àgora segueix present en el disseny de places i teatres, fusionant estètica i funcionalitat a l'arquitectura 

CONCLUSIÓ

En conclusió, l'arquitectura de l'Antigua Grècia ha deixat una empremta duradora en l'arquitectura moderna. Les seves característiques principals, com la simetria i la proporció, i els estils de columnes Dòric, Jònic i Corint, continuen sent referents en la construcció d'edificis governamentals i teatres contemporanis.
Monuments emblemàtics com el panteó i el teatre d'Epidaure segueixen sent models de bellesa i funcionalitat. 
La influencia grega segueix viva no nomes en els seus monuments, sinó també en el disseny dels espais d'avui, mantenint els principis de harmonia i equilibri que caracteritzen aquest llegant arqueològic.

Andrea Farré 
1r Batx

Comentaris

Pol Fernàndez ha dit…
Aquesta entrada descriu molt bé la influència perdurable de l’arquitectura grega, tant en el passat com en l’actualitat. És interessant veure com els seus principis d’harmonia i proporció continuen inspirant el disseny modern. Molt bona feina Andrea!
Oscar Lujan ha dit…
Bona entrada Andrea. He acabat sorprés per els tipus d'estructures que hi van haver a l'antiga grècia. Un fet que em sembla molt sorprenent és que estem parlant d'estructures inmenses i molt complexes de construir i que van ser construides fa més de 2500 anys! Si amb la tecnologia que tenien ya van ser capaços d'aixecar estructures com aquestes, no ens podem ni imaginar el que podien haver arribat a fer si el seu imperi hagués durat més.
Miquel Mena Moreno ha dit…
Molt interessant! Per si t'has quedat amb ganes de més igual que jo aquí et deixo una curiositat sobre el tema que has tracta. Esta relacionat amb la influència que va tenir l'arquitectura grega en la cultura romana, que posteriorment va transmetre aquesta herència a la resta d'Europa i al món occidental. Els romans van adoptar i adaptar els estils arquitectònics grecs, afegint elements propis com les voltes i les cúpules, i van utilitzar l'ordre corinti de manera més freqüent. Això va assegurar que els principis estètics grecs es perpetuessin, evolucionant i integrant-se en l'arquitectura neoclàssica i moderna, establint un pont de continuïtat amb les estructures del passat.
Júlia Romero ha dit…
Molt bona entrada Andrea! M’agrada com has resumit les característiques de l’arquitectura grega destacant l’influencia en la història. Un aspecte interessant és que els grecs utilitzaven l'arquitectura no només per construir edificis, sinó també per transmetre missatges. Per exemple, els temples estaven dissenyats de manera que es veien perfectament alineats amb el sol i altres elements naturals.
Arnau Torrents ha dit…
Gran entrada Andrea! Has explicat de manera molt clara i completa els estils i monuments de l'arquitectura grega. Com a curiositat, puc afegir que el Teatre d'Epidaure no només és conegut perquè té una acústica perfecta, sinó també perquè les actuacions actuals allà, es fan sense micròfons i tot i així els espectadors d'última fila ho escolten bé. Aquesta bona acústica demostra que els grecs tenien una gran habilitat en dissenyar espais, tan per bellesa com per funcionalitat.
Aina Cruz ha dit…
Gran entrada Andrea! Has explicat molt bé com l’arquitectura grega no només va marcar la seva època, sinó que ha deixat una empremta profunda en la història fins avui. És fascinant veure com els principis de simetria, proporció i harmonia continuen influenciant edificis moderns. M’ha semblat especialment interessant la descripció dels tres estils de columnes (Dòric, Jònic i Corinti) i com cada un reflecteix valors diferents de la societat grega. També em crida l’atenció l’acústica perfecta del Teatre d’Epidaure, un testimoni de l’habilitat tècnica dels grecs. Una entrada que combina molt bé història, curiositats i reflexió sobre la influència grega en l’actualitat.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Justament, els romans van copiar els estils principals de l'arquitectura grega, però en molts casos barrejaven els tres estils bàsics, el jònic, el dòric i el iònic i feien un entramat algo diferent. Però la base era la mateixa.
Molt bona entrada, Andrea! Has explicat de manera molt clara i completa els estils i monuments de l’arquitectura grega. També com a curiositat, és interessant veure com els grecs utilitzaven la seva arquitectura per integrar-la amb la natura, per exemple, alineant els temples amb el sol o altres elements naturals. Això demostra el seu sentit de bellesa i funcionalitat, que encara avui inspira l’arquitectura moderna.
Sergio Mansergas ha dit…
Molt bona entrada Andrea! L'arquitectura a l'antiga Grècia és un tema interessantísim que segur que té molt recorregut al llarg de la història. M'han sorprès molt els tipus de columnes i estils, aquests que segurament podem veure en alguns monuments emblemàtics en tota Europa. A de més, el vídeo que has posat està molt ben explicat encara que sigui curt. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)