LA VESTIMENTA A L'ANTIGA GRÈCIA

Avui vull compartir amb vosaltres un tema que trobo molt interessant, la roba i la vestimenta a l'antiga Grècia. Veure com es vestien els grecs en aquells temps, ens ajuda a entendre quin era el seu estil de vida, els seus costums i el seu valor.

Principalment, hem de saber que la vestimenta a l'antiga Grècia variava segons el gènere, la classe social a la qual pertanyen i en les seves circumstàncies.

Els materials més utilitzats per fer la roba, eren els següents:

El lli

La llana

Ja que eren ideals pel clima que feia llavora'ns. Però també feien ús de les pells, el cotó o bé algunes fibres sintètiques.

VESTIMENTA MASCULINA: 

- El clàmide (Χλαμύδια): Era una capa curta, però molt pràctica, especialment ho utilitzaven els soldats i alguns joves quan havien de fer activitats físiques. S'enganxava amb una fíbula (és una espècia d'agulla de seguretat) a una espatlla. 

- El quitó (Ο χιτώνας): Era la peça més comuna entre els homes a l'antiga Grècia. Era una espècia de túnica llarga i molt fresca, estava feta amb lli o llana. S'ajustava amb un cinturó a la cintura. El quitó podia tenir diferents mesurés, uns de més llargs o uns de més curts, això era depenent de l'edat o l'activitat que cada persona feia.

- L'himation (Το ιμάτιο): Era una gran capa de forma rectangular, que es portava sobre del cos. Els adults ho acostumaven a portar en ocasions especials o quan volien anar amb peces més formals.

VESTIMENTA FEMENINA:

- El peple (Το πιπέρι): La majoria de les dones gregues solien portar el peple, era una túnica de llana llarga, que es col·locava per sobre dels braços i s'ajustava amb un cinturó. De vegades tenien algú plec que li donava una imatge elegant.

- El quitó femení (Ο θηλυκός χιτώνας): És igual que els homes, però el de les dones era més llarg i amb més detalls, s'ajustaven amb cinturons a la cintura, ja que donaven una bona forma al cos.

- L'himation (Το ιμάτιο): S'utilitzava en moments més especials o bé, per no tenir tant de fred. Era similar al dels homes, però aquest era més llarg i amb plecs ben ordenats i bonics.

EL CALÇAT:

Els grecs utilitzaven calçat simple, com sandàlies bàsiques. A casa i a espais sagrats anaven descalços. Les sabates més tancades les feien servir quan hi havia dies freds o en actes importants.


EL SEU SIGNIFICAT EN LA CULTURA:

Pels grecs, la roba no només era per tapar-se del fred o la calor, per ells significava valors com:

- L'harmonia

- L'ordre

- La simplicitat

Reflectia en el seu caràcter i la seva manera de viure, per això acostumaven a portar roba senzilla i de colors neutres (blanc, beix...). Les persones que eren d'una classe més alta portaven o acostumaven a dur teixits més colorits i amb decoracions.

Crec que la vestimenta a l'antiga Grècia era elegant, però útil per la gent, cada un portava el que volia acord a les seves necessitats. La roba era l'expressió de moltes coses (l'harmonia, l'ordre...). I crec que l'antiga Grècia buscava la bellesa i l'ordre sempre.

En aquest vídeo de continuació, explica els tipus de vestimenta, calçat... 

Jana Bosch

1r Batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Jana! M'ha cridat molt l'atenció que la vestimenta pels grecs tingués a veure amb diferents valors. Així com cada classe social vestia d'una manera diferent, també hi havia diferents accessoris o pentinats segons la classe social. Per exemple: els homes lliures solien portar els cabells curts o molt rapats, mentre que els joves el portaven tan llarg com volguessin. Els pentinats femenins eren alts i acostumaven a estar ornamentats, aquells que s'ho podien permetre, amb cintes, perles, flors,... quan es tractava d'ocasions especials o alguna festa important.
Maria Cruz ha dit…
Es fascinant com la roba a l'antiga Grècia era tan senzilla. El fet de que gairebé no cosissin les peces, sinó que simplement utilitzessin teles rectangulars que plegaven i ajustaven amb cinturons o fíbules, diu molt de la seva manera de viure. Molt bona entrada!
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada Jana! La vestimenta dels grecs era de materials tan àgil i vaporosa amb robes fetes de lli com d'altres més espesses i caloroses com la llana. Segurament, en funció de la seva activitat diària escollien una o altre peça.

Les capes i les túniques, adaptades al cos masculí o femení, em sembla curiós que s'anomenin "quitó" (túniques) i "himation" (capes).

De totes maneres, sigui un disseny més estilitzat per a les dones, l'objectiu era que la vestimenta aportés: harmonia, ordre i simplicitat que proporcionaven elegància: Aquestes característiques són les que posen en valor els ideals culturals i antropocèntrics de la Grècia clàssica.
Sergio Mansergas ha dit…
Que interessant aquesta entrada Jana! A mi també m'ha semblat molt intrigant com vestien a l'antiga Grècia. M'he quedat sorprès amb els materials que feien servir, que algun és mes conegut com la llana i l'altre era desconegut per mi. I després, en els noms de la roba masculina i femenina, si que no coneixia res. Gran entrada!
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Jana. Has fet una explicació molt clara de la vestimenta l'antiga Grècia, destacant les diferencies entre gèneres i classes socials. M'ha semblant interessant com la roba reflectia valors culturals com l'harmonia i l'ordre, així com la seva utilitat pràctica. També és fascinant veure com la senzillesa i els colors neutres eren símbols de la manera de viure dels grecs.
Molt bona entrada, Jana! M'ha agradat molt com expliques la varietat de la vestimenta a l'antiga Grècia, segons el gènere i la classe social. Em sembla interessant com la roba reflectia els valors dels grecs, com l’harmonia i l’ordre, i com utilitzaven materials adaptats al clima. També em crida l’atenció que, tot i la simplicitat, els grecs buscaven elegància en la seva vestimenta. Gran feina!
Andrea Farre ha dit…
Molt bona entrada Jana! M'ha semblat molt interessant el teu blog sobre la vestimenta a l'antiga Grècia. M'agrada com expliques que la roba no només servia per protegir-se, sinó que també reflectia els valors de la societat grega, com l'harmonia i l'ordre. La forma senzilla però elegant de vestir era realment una expressió de la cultura d'aquell temps. Molt bon treball!
Júlia Romero ha dit…
Bona entrada, Jana! Sabies que, a més dels materials com el lli i la llana, les tècniques de tenyit eren força avançades a l'antiga Grècia! Feien servir colorants naturals, com la porpra extreta de mol·luscs marins o el safrà, per donar color a les seves peces.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)