LA CREACIÓ DE ROMA, MITE O REALITAT?

Tots nosaltres som coneixedors del gran impacte que ha tingut la cultura i la societat Romana en el nostre món actual i la nostra manera de viure. 
Hem escoltat històries i mites de com els Romans van ser capaços de construir un dels imperis més grans que la humanitat ha vist mai. 
En aquesta entrada ens capficarem més a fons en la creació d'aquesta petita ciutat que va ser Roma. Parlarem sobre el mite de Ròmul i Rem sobre la creació de Roma i veurem com es va crear aquesta gran civilització.

Aquest mite comença amb la ciutat  d'Alba Longa, antigament situada a prop dels monts Albans. El rei d'Alba Longa era anomenat Numitor.
Numitor va ser destronat pel seu germà Amuli i va ser expulsat d'Alba Longa. Amuli va matar als fills mascles de Numitor per així deixar-lo sense descendència amb possibilitats al tron i va obligar a Rea Sílvia a renunciar a no tenir fills per no tenir possibilitats de disputar-se el tro amb ells. 
Tot i aquesta promesa, Rea Sílvia va tenir dos bessons amb el déu Mart. Aquests fills serien Ròmul i Rem. Futurs fundadors de Roma.
Aquests bessons van ser abandonats al riu Tíber on, dies més tard, una lloba els va trobar atreta pels seus plors i els alletà i cuidà fins que un pastor anomenat Fàustul els va trobar i els va criar a casa seva com si fossin fills seus. 
Els dos bessons un cop van créixer van assassinar a Amuli i van retornar el tro i el poder d'Alba Longa a Numitor, el seu Avi.

L   Lloba capitolina

Ròmul i Rem un cop van veure el seu llinatge reial van decidir crear una ciutat nova completament diferent allà on van estar trobats per la lloba. 
En aquell moment va sorgir una disputa per qui regnaria sobre la ciutat i qui li donaria el nom a aquesta. Ròmul i Rem van voler que els déus escollissin i van decidir que seria rei aquell qui veiés més ocells en un temps determinat. Prova que va guanyar Ròmul.
Ròmul es proclamà rei i atorgà a la ciutat el nom de Roma. Aleshores va traçar els límits de la ciutat i va jurar que mataria a tot aquell que traspassés els límits sense permís.
Rem, encara emprenyat per la decisió dels déus, va traspassar els límits de la ciutat i va ser travessat amb una llança pel seu germà Ròmul.
A partir d'aquest moment va sorgir el pensament o el dit que diu que Roma va ser aixecada sobre sang.
La ciutat Romana es va aixecar a un ritme impressionant gràcies al fet que Ròmul, va tenir la idea d'acceptar a tota mena de criminals per a participar en la construcció de la ciutat. També els hi va fer la promesa que un cop feta la ciutat tindrien el dret de ser ciutadans completament lliures amb un treball dins la comunitat Romana i la seva casa pròpia en aquesta ciutat. Amb aquesta decisió, fora d'augmentar la criminalitat i tenir problemes, va aconseguir uns primers ciutadans profundament lleials, ja que Ròmul els va donar una nova vida, i coneixedors en l'art de la lluita. Una societat només d'homes pel moment.
Roma es va construir a un ritme tan impressionant que va tardar tan sols un dia en tenir la base de la ciutat.

Ròmul i Rem, Pedro Pablo Rubens (1615-1616), Museu Capitolinos, Roma

A partir de la construcció de les bases de Roma, Ròmul va crear el senat constituït per cent ancians que serien els que prendrien les decisions en un futur pròxim juntament amb Ròmul. 
Un temps més tard Ròmul va seleccionar als tres mil homes més hàbils en l'art de la lluita i de les armes i els tres-cents genets més experts creant així la primera legió romana.
En aquesta societat, però, hi havia un gran problema. Era una societat composta només per homes i una ciutat així no pot perdurar en el temps. Tal com va fer.
Per resoldre aquest problema, Ròmul va convocar uns jocs al Circ Màxim als que va invitar els pobles veïns. En mig dels jocs, Ròmul es va aixecar i va obrir la seva capa tenyida de lila. Aquesta era el senyal pels seus soldats a actuar.
En aquell precís moment els soldats romans van raptar a totes les dones sense parella dels Sabins (poble veí). 
Van capturar però, a Hersília. Filla del rei sabí Titus Taci que posteriorment seria muller de Ròmul.
Aquest fet històric va ser anomenat el rapte de les Sabines. 
Aquests esdeveniments van comportar la declaració de la guerra a roma per part del rei Titus Taci què, després de ferotges batalles, van arribar a un acord. 
Les dones Sabines acostumades ja a viure a Roma amb els seus marits i l'apreciació que sentien per la societat romana, van convèncer el seu poble que arribessin a un acord per aturar la guerra. Així va començar el vertader imperi Romà.

Per ampliar la informació sobre la creació de Roma, us deixo aquest vídeo documental que parla sobre la creació de Roma comparant el mite de Ròmul i Rem que he explicat amb les proves i la realitat que s'ha descobert de l'origen de la ciutat.


Però vosaltres lectors, que en penseu? El gran imperi Romà va ser creat amb relació amb aquest mite o això és una explicació pels esdeveniments i en realitat va ser diferent? 
Deixeu-me la vostra opinió als comentaris!

Oscar Lujan Ferreiro
1r Batx

Comentaris

Judit Muñoz ha dit…
Molt bona entrada Oscar! Aquesta, com a moltes histories sobre l'origen de qualsevol altre imperi antic, hi ha una gran part que es basa en legitimitzar l'origen diví del imperi, i aquesta part es clarament ficció, però hi ha altres parts en les que es podria dubtar sobre si es veritat o no. Hi ha estudis que demostren que en el terreny on es va fundar Roma en aquella època hi havia un llac, així que es poc probable que el relat sigui veritat.
Aya El Kelai ha dit…
M’encanta com explica el mite de Ròmul i Rem, tot i que la història és força bèstia, sobretot amb el tema del rapte de les Sabines. Fa pensar en com els romans justificaven la seva fama de poderosos i decidits des del minut zero. Fascinant i una mica brutal alhora.
Gerard Planas ha dit…
M'agrada com barrejes elements mítics amb implicacions històriques i simbòliques. És interessant perquè no només narres els esdeveniments, sinó que també apuntes a les conseqüències socials i polítiques que aquests mites reflecteixen. En aquest sentit, ofereixes una aproximació didàctica que connecta el passat llegendari amb la construcció d’una identitat cultural i política romana.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)