ELS JOCS OLÍMPICS

ORÍGENS
Els Jocs Olímpics de l'antiga Grècia van ser un dels esdeveniments més importants del món grec antic, no només en l'àmbit esportiu sinó també social i religiós. 

Els Jocs Olímpics es celebraven cada quatre anys a la ciutat d'Olímpia en honor a Zeus, eren part d'un festival religiós i esportiu que atreia participants i espectadors de totes les polis gregues. 

Els primers Jocs Olímpics ens fan tirar enrere fins al 776 aC. Aquesta data és el primer registre oficial d'un guanyador però és molt probable que ja s'haguessin celebrat anteriorment. Segons la mitologia, es diu que el mateix Hèracles va fundar els Jocs per honorar a Zeus després de completar els seus treballs. 

PROVES I DISCIPLINES 
Els primers Jocs Olímpics van començar amb poques disciplines, però al llarg del temps es van anar introduint diverses competicions, les més importants van ser:

1. Cursa a peu: Aquest tipus de cursa era la disciplina central dels Jocs, amb diferents categories com el stadiòmetre, una cursa de 192 metres que equival a la distància de l'estadi grec, el diaulos, carrera de doble distància i el dolichos, una cursa de fons. 
2. Pentatló: Era una prova que constava de cinc disciplines diferents: cursa a peu, salt de llargada, llançament de disc, llançament de javelina i lluita. 
3. Pancraci: Era una barreja de boxa i lluita on es permetia tot menys mossegar i treure els ulls. Normalment acabava amb una retirada del combatent. 
4. Carreres de carros: Tenien lloc a l'hipòdrom i eren una de les proves més espectaculars de veure. Quatre cavalls tiraven els carros i requeria tenir una gran habilitat per mantenir el control en les corbes perilloses. 

                                            Disciplina pancraci

PARTICIPANTS I CONDICIONS

Només els homes lliures grecs podien participar-hi. Competien amb roba interior, una tradició que simbolitzava la puresa dels cossos enfront dels déus, fins que a partir del segle V a.C, ho van fer despullats. Fent això, feien que les dones no poguessin participar en els Jocs Olímpics. 
Respecte al tema de les dones, les casades o vídues no podien ni tan sols assistir a veure els jocs; al contrari que les donzelles, que sí que hi podien assistir, però alguns historiadors consideren que era fals. 

Al 580 a.C aproximadament, es va inaugurar la versió femenina dels Jocs Olímpics, anomenada Jocs Hereus. Els Jocs consistien en carreres de noies on hi havien 3 categories d'edats. Anaven amb el cabell solt, sense cues ni trenes ni res, i portaven una peça de roba semblant a una túnica anomenada quitó. 
Quitó, peça de roba que portaven les dones als Jocs Hereus

PREMIS I HONORS

El públic aplaudia als guanyadors de les proves i els llençaven flors i fulles fresques. També rebien una corona d'olivera salvatge i posar una cinta de llana al cap. A més, després se li donava al guanyador una fulla de Palma.

Els premis es lliuraven a l'entrada del temple de Zeus. Els heralds anunciaven els noms, llocs d'origen, llinatge i els èxits dels guanyadors. Els guanyadors tenien l'opció de dedicar una estàtua amb la imatge per recordar el triomf. 

DIFERÈNCIES ENTRE ELS JOCS OLÍMPICS ANTICS I ELS MODERNS

Els Jocs Olímpics antics i moderns comparteixen certes idees, però han evolucionat molt en objectius, valors, participants i disciplines. En l'antiguitat, els Jocs eren esdeveniments religiosos dedicats a Zeus, i servien per honrar els déus i unir el món grec amb una treva sagrada. Nomes hi participaven homes lliures grecs, que competien despullats, i les dones no podien assistir com a espectadores. 

Els Jocs moderns, impulsats per Pierre de Coubertin el 1896, tenen com a objectiu promoure la pau i la cooperació internacional. Ara hi participen atletes de tot el món i de tots dos sexes en disciplines molt més diverses, com gimnàstica, natació i esports d'equip. S'han instaurat les medalles d'or, plata i bronze per als tres primers classificats. Tot i que la treva olímpica ha perdut força com a concepte, els valors d'esportivitat, superació i fraternitat es manten com a llegat dels antics Jocs. 

CONCLUSIÓ

Els Jocs Olímpics de l'antiga Grècia eren molt més que un simple esdeveniment esportiu. Van servir per unir el món grec sota una cultura comuna, alhora que celebraven la força, l'honor i la devoció als déus. Avui dia, els Jocs moderns mantenen viu l'esperit de competició i pau internacional que caracteritzava els antics Jocs, però amb valors adaptats a l'era contemporània. 


Pol Fernàndez
1r Batx

Comentaris

Sergio Mansergas ha dit…
Quin gran comentari Pol! No sabia que des de fa tant temps es feien els jocs olímpics. Una competició en la qual avui en dia és molt important en el món dels esports.
Em sorprèn molt les proves que s'arribaven a fer com la cursa a peu o el pancraci. Segur que veure-les era molt interessant. Dintre de la cursa de peu, paraules com stadiòmetre o dolichos, no les coneixia i m'ha captivat molt el seu significat i estaria bé que també es faci avui en dia.
Gran feina!
Pol Llimargas ha dit…
Em sembla un text interessantíssim a nivell de contingut, quanta història!
Per mi el més interessant són les disciplines que res jugaven abans, ja que ara ja no es fan! Seria un passada poder-los veure a la vida real fa milers d'anys! El que em sembla malament és que les dones no poguessin participar.
Molt bona feina Pol!
Oscar Lujan ha dit…
Bona feina Pol! Em sembla un tema molt complexe la veritat. Em sembla si més no interessant el fet de que moltes de les disciplines que es practicaven als antics jocs olimpics de Grècia segueixen sent practicades a dia d'avui als nostres jocs olimpics o són similars. Amb aquest fet podem veure com ha influit la cultura grega en la nostra cultura actual.
Alba Gabasa ha dit…
Molt interessant, Pol! No sabia que els Jocs Olímpics venien d'una tradició tan antiga i amb tanta història. És increïble pensar com algunes d'aquestes disciplines han canviat amb els anys i com els jocs, en aquell momeny tenien una connexió tan forta amb la religió. Trobo curiós també el tema de les dones i com els seus rols eren tan diferents en aquell temps. Gran explicació!
Júlia Romero ha dit…
Molt bona entrada, Pol! És molt interessant que els Jocs Olímpics antics eren més que competicions esportives, eren una forma de devoció i unió entre els grecs. Com a curiositat, els guanyadors rebien honors importants i sovint eren tractats com herois a les seves ciutats, fins al punt de poder tenir privilegis com estar lliure d’impostos.
Pau Mendez ha dit…
Brutal que els jocs olímpics es continuen fent avui en dia. Van començar amb 4 jocs i ara hi ha una gran quantitat, que impressionant devia ser veure un Pancraci. Que injust que les dones no poguessin participar i inclús algunes ni tan sols veure'ls, sort que va millorar. Bona feina!!
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Pol! M'ha agradat la manera en què has explicat els Jocs Olímpics en l'Antiga Grècia i l'estructura de la informació que has seguit. M'ha cridat l'atenció, el fet que les dones en general (casades, viudes...), no podien ni tan sols assistir als jocs que feien. Pel meu punt de vista, aquesta prohibició és una gran injustícia, ja que gaudir d'un espectacle, com el que són els Jocs Olímpics: no té gènere, és una cosa que tothom hauria de tindre dret a veure i experimentar.

Abans que se celebressin als Jocs Olímpics tots els atletes anaven a la palestra. La palestra era l'escola de lluita de l'Antiga Grècia, on es pereparaven majoritàriament pels jocs i allà anaven els millors atletes de cada ciutat.
Pol Llimargas ha dit…
M'he quedat impressionat amb totes les coses que passaven. No només eren el fet dels esports, sinó totes les altres coses que menciones. No sabia les diferències entre els jocs antics i moderns, però ara, ja els sé. Imagina't poder viure uns jocs olímpics a Grècia, seria brutal! Gran entrada Pol.
Aina Cruz ha dit…
Molt bona entrada! M'ha sorprès molt saber que els Jocs Olímpics tenen un origen tan antic i que des de fa segles es fan competicions tan similars. La gran varietat de proves, com el pancraci o el pentatló, mostra una gran diversitat d'habilitats físiques que es valoraven en aquell temps. També m'ha cridat l'atenció la relació entre la cultura religiosa i esportiva que els Jocs Olímpics tenien a l'antiga Grècia, així com el fet que només els homes podien participar-hi. Seria fascinant veure com eren aquests esdeveniments fa milers d'anys!
Alba Gabasa ha dit…
Molt bona feina, és fascinant com els Jocs Olímpics antics combinaven esport, religió i cultura. Disciplines com el pancraci o el pentatló devien ser espectaculars de veure. M'ha sorprès el detall dels Jocs Hereus per a dones, tot i que hi hagués discriminació. És increïble com aquesta tradició ha evolucionat fins als Jocs moderns. Molt ben explicat!
Andrea Farre ha dit…
Molt bona entrada Pol! Hem sembla increïble el fet de que aquests jocs comencessin fa tant de temps i a dia de avui es segueixin fet, m'ha sorprès la part de que hi han uns jocs olímpics femenins i totes les seves característiques. Crec que es una entrada molt ben elaborada, felicitats.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Els jocs olímpics grecs tenien la funció d'honorar als déus, tot demostrant la força, el valor i la valentia. Hi competien els ciutadans lliures i, a partir del 580 a.C, hi poden participar les dones. Eren jocs de diferents disciplines i eren bàsicament pensats per participar-hi homes. En canvi, els jocs olímpics moderns, iniciats l'any 1896, tenen un esperit esportiu que, fins avui dia, va dirigit a homes i dones on es fomenta l'esforç individual i en equip on s'obté la pròpia satisfacció al mèrit aconseguit.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)