ELS FENÒMENS NATURALS SEGONS ELS GRECS

Tots sabem que els grecs utilitzaven la mitologia per explicar tot allò a què no li trobaven un raonament lògic. Una de les coses que no sabien explicar eren els fenòmens meteorològics o naturals. Aquí teniu alguns exemples i l'explicació que els hi van posar els grecs.

El vent

Èol era el déu de tots els vents, i viva a l'illa d'Eòlia. Zeus li va donar el poder de controlar als Anemoi, els déus dels vents. Els tenia encadenats de manera que els podia alliberar quan volgués, per això Èol era tan respectat.

Les estacions

La història que utilitzaven els grecs per explicar les estacions és també un dels mites més famosos de la mitologia grega. Es tracta del mite del rapte de Persèfone. Fent-ne cinc cèntims, el mite explica perquè els moments en els quals està Persèfone a la terra són les estacions càlides (primavera i estiu) i quan està a l'inframón són les estacions fredes (tardor i hivern).

El rapte de Persèfone - Gian Lorenzo Bernini (1621-1622)

La pluja i la neu

En el cas de la pluja, no hi ha cap mite en concret darrere, sino que simplement era el déu Urà, el que es feia càrrec de la pluja. De la neu, però, s'encarregava Quíone, una nimfa dels rius. Quan Quíone estava a la terra, un camperol la va violar, i Zeus, apiadant-se d'ella la va enviar als núvols. Des de llavors, Quíone fa que nevi per fer-li la punyeta al camperol.

Les erupcions volcàniques

Pels grecs, els volcans representaven l'entrada al món subterrani d'Hefest. Allà treballava en armes i armadures pels déus. La lava que sortia de les erupcions la identificaven com al ferro que segons ells sortia durant els treballs d'Hefest.

Amb coses com aquestes ens donem compte de tot el que hem evolucionat amb el nostre coneixement, però també hem de ser conscients de que ells són els nostres avantpassats, i que sense ells i la seva cultura, no tindríem gaire safareig mitològic.

Judit Muñoz 

1r batx

Comentaris

Janat El Louah ha dit…
Molt bona entrada Judit! No sabia que habia un Dèu per cada una de les estacions, és a dir, un per la pluja, per la neu, dels volcans...Molt interesant i curriós.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Una dada curiosa és que, justament, Medusa és la patrona de les dones violades, i ho és precisament a causa del mite. Moltes dones que han sofert violacions solen tenir tatuatges o altres referències a Medusa.
Pol Fernàndez ha dit…
És fascinant veure com la mitologia donava sentit al món que no podien comprendre, i alhora reconèixer com aquests relats encara tenen un lloc en la nostra cultura i imaginari actual. Molt bon treball!
Sergio Mansergas ha dit…
Molt bona feina! Els fenòmens naturals segons els grecs és un gran tema per desenvolupar i t'ha sortit una entrada molt interessant.
Ona Coll ha dit…
Una entrada molt interessant Judit. És fascinant com els grecs van atribuir fenòmens naturals a la voluntat dels déus, creant histories plenes de simbologia per donar sentit al que no podien explicar científicament. Els mites no nomes reflecteixen la seva curiositat, sinó que tambe han influït la cultura i la literatura durant els segles.
Juan Jimenez ha dit…
Molt bona entrada Judit! Es interesant pensar com la mitologia influia de manera tan profunda, i com la gent podia pensar que els Déus estaven involucrats en la se vida quotidiana, on podien pensar que cada fenomen es obra d'un ésser.
Aina Cruz ha dit…
Molt bona entrada! És fascinant com els grecs van trobar explicacions mitològiques per a fenòmens naturals que no podien entendre científicament. M’ha semblat especialment interessant el mite de Quíone i com la neu s’associa a la seva història, una barreja de tragèdia i venjança. També és curiós veure com relacionaven les erupcions volcàniques amb el treball d’Hefest, donant un sentit simbòlic i diví a esdeveniments tan destructius. Aquestes històries no només reflecteixen la seva creativitat, sinó també el seu esforç per donar sentit al món que els envoltava.
Andrea Farre ha dit…
Molt bona entrada Judit!, m'ha semblat un molt bon treball i m'ha semblat molt interesant el fet de qui hi hagués un deu per cada fenomen natural.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)