ELS ESPORTS A L'ANTIGA GRÈCIA

Els jocs olímpics a Grècia sempre han sigut un esdeveniment molt important, tan pel significat religiós com pel cultural. Els primers jocs olímpics es van celebrar a Olímpia al 776 aC. Es celebraven cada quatre anys. 

La religió

Els jocs olímpics es van originar com un festival religiós en honor a Zeus. Els competidors que participaven feien ofrenes i sacrificis. Era l'esdeveniment més important al món grec.

Competicions esportives

Algunes de les competicions més destacades als jocs olímpics van ser:
Cursa a peu: era la prova principal i consistia en una cursa de 200 metres. 
Lluita i boxa: eren proves físiques de les més populars als jocs olímpics. 
Pentatló: tal i com ho explica el nom, eren 5 proves, les quals consistien en salt de llargada, llançament de disc, llançament de javelina les dues prèviament mencionades cursa a peu i lluita. 
Una altra de molt popular eren les carreres de carros, que es disputaven als hipòdroms i eren molt perilloses, però alhora espectaculars. 
I la última era el pankration, una barreja de lluita i boxa, molt agressiva. 

Participants

Només els homes lliures nascuts a les ciutats-estat gregues tenim dret a participar. Estava prohibida la participació de dones i tampoc les podien veure, excepte les sacerdotesses de Demèter. 
Els homes competien despullats, símbol de força i bellesa física. Es preparaven i s'entrenaven en gimnasos i molts d'ells seguien dietes estrictes per millorar el seu rendiment.
Les dones a Esparta també participaven en esports i s'entrenaven, tot i que era inusual en el món grec.

Pau olímpica 

Durant el temps de jocs olímpics es proclamava una treva (la ekecheiria) la qual dictava que tots els atletes que participaven en els jocs olímpics poguessin arribar amb seguretat als llocs on havien de competir deixant de banda els conflictes bèl·lics que poguessin existir entre les ciutats. Aquesta treva era sagrada i respectada per tothom.

Premis 

Els vencedors rebien una corona d'olivera i un gran reconeixement. No rebien premis monetaris però rebien recompenses i privilegis com per exemple aliments gratis de per vida o estatus social elevat al seu lloc d'origen. 

Evolució i fi dels jocs olímpics

Els jocs olímpics es van celebrar per quasi 12 segles fins que l'emperador romà Teodosi els va prohibir l'Any 393 d.C. per considerar-los pagans. 
Es van intentar reviure els jocs olímpics en segles posteriors, i finalment, al 1896 es van celebrar els primers Jocs Olímpics moderns a Atenes, Grècia.

                                                                                                                                                                      











                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         



                                                                           



                                            
                                           


                                

Foto de dos persones fen la prova de lluita
                                                                                                                         

Pol Llimargas
1r Batx
  














Comentaris

Pol Fernàndez ha dit…
Excel.lent treball Pol, m'ha agradat molt la teva entrada ja que jo vaig triar el mateix tema i és molt interessant ampliar coneixements. La Pau Olímpica ha sigut el tema que més m'ha impactat ja que no el vaig treballar jo en la meva anterior entrada. M'ha agradat moltíssim, segueix així!
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Pol! M'ha agradat com has sabut relacionar els diferents aspectes de l'esport que es feia en l'Antiga Grècia, i realitzar una entrada molt ben estructurada! M'agradaria afegir que en el llarg del món grec es jugaven moltes competicions, però les més destacades eren quatre: Jocs Olímpics, els Píticis, els Ísmics i els Nemeus. Els Jocs Olímpics se celebrava en el santuari d'Olímpia, els Jocs Pítics en un santuari de Delfos a honor el déu Apol·lo, els Ístimics en un santuari per Posidó i els Jocs Nemeus es feia en un santuari en honor a Zeus Nemeu.
Ona Coll ha dit…
Molt bona entrada Pol! És fascinant veure com els Jocs Olímpics tenien no només un caràcter esport, sinó també religiós i cultural. A més m'ha semblat molt curiós el concepte de pau olímpica, que demostra com l'esport podia unir les ciutats en moments de conflicte.
Sergio Mansergas ha dit…
Que interessant Pol! Debia ser molt emocionant veure aquests jocs olímpics en directe. Les competicions esportives que es practicaven debien ser algunes fortes i algunes menys fortes, però igual d'emocionants segur!
Miquel Mena Moreno ha dit…
L'entrada fa una bona descripció dels jocs olímpics a l'antiga Grècia. Una informació addicional interessant és que els atletes no només competien per guanyar, sinó també per mostrar la seva bellesa física com a símbol d'honor. A més, la treva olímpica no només garantitzava la seguretat dels atletes, sinó que també afavoria la pau temporal entre ciutats-enfrontades, una tradició que perdura en l'esperit de les Olimpíades modernes.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! Antigament, només es donava la corona d'olivera als guanyadors la qual representava al déu Zeus, mentre que en els jocs olímpics actuals es donen les medalles d'or, plata i bronze depenent de la posició. A més, actualment hi ha molts més jocs olímpics que no pas a l'antiga Grècia.
Gerard Planas ha dit…
M'agrada com en aquesta entrada explicas bé el desenvolupament i evolució dels Jocs Olímpics de l’antiga Grècia, destacant-ne el caràcter religiós i cultural. Que van ser creats en honor a Zeus. També m'agrada com poses exemples dels jocs com el pentatló, lluita i carreres de carros, reservades exclusivament per a homes lliures grecs.
Aya El Kelai ha dit…
Un text molt interessant que transmet l’esperit competitiu i religiós dels Jocs Olímpics antics. Impressiona com aquests esdeveniments estaven marcats per valors com la força i la bellesa, i també per la pau olímpica. M’ha semblat curiós que les dones estaven tan excloses, excepte a Esparta. És fascinant veure com aquesta tradició va evolucionar fins als Jocs moderns.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)