POMPEIA

Pompeia, situada al sud d'Itàlia, era una ciutat molt activa durant l'imperi Romà. La seva ubicació prop del Mont Vesuvi, la va convertir en una destinació clau per al comerç i la cultura en el segle I dC.
L'erupció del volcà Vesuvi va ser un desastre catastròfic que va passar a l'any 79 dC.
Quan el volcà va entrar en erupció, va llençar una gran quantitat de cendres, pedres i gasos calents cap al cel. Aquesta massa va caure sobre la ciutat de Pompeia, cobrint-la completament. Les cases van quedar enterrades sota les cendres, i moltes persones van morir. Va ser una de les erupcions volcàniques més destructives de la història.

Després de gairebé dos mil anys sota la cendra, Pompeia va ser trobada de nou al segle XVIII. Les seves ruïnes ens donen molta informació sobre com era la vida a la ciutat abans de l'erupció.
Després de trobar Pompeia de nou, la gent va treballar molt per salvar i protegir les seves restes. Van fer excavacions per desenterrar les ruïnes i van arreglar els edificis i objectes trobats. Tot això per conservar la història i el valor cultural de Pompeia.

Avui en dia, Pompeia és un lloc molt visitat per turistes de tot el món. La gent ve per aprendre sobre el passat i veure amb els seus propis ulls com era aquesta antiga ciutat. És un recordatori  de com la cultura pot ser poderosa i de com la vida humana pot ser fràgil davant d'ella.

Antigua ciutat de Pompeia i el Mont Vesubi de fons

Us deixo un vídeo perquè veieu com va ser la catàstrofe: 


Bruna Safont 
4t ESO 

Comentaris

Jana Bosch ha dit…
És fascinant com un esdeveniment catastròfic en part va ajudar a entendre millor com era la cultura d'uns dos mil anys enrere, si no hagués passat potser no tindríem tanta informació com la tenim avui dia.
Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Bruna! Hem pogut contemplar com era Pompeia abans de l'explosió del Vesuvi, en part, gràcies a l'enginyer espanyol Roque Juaquín de Alcubierre. Que el 1740 va començar a utilitzar millors eines per poder excavar un túnel entre la lava. És així com va desenterrar l'amfiteatre, les termes, el temple d'Apol·lo i el gimnàs, entre altres.
Maria Cruz ha dit…
Molt bona entrada! El teu text sobre Pompeià esta molt ben estructurat i proporciona una visió clara de la importància històrica, així com l'impacte de l'erupció del Mont Vesuvi en el segle I dc, que està molt ben explicada amb detalls claus sobre el procés i les seves conseqüències (cendra gasos...)
Aina Cruz ha dit…
Molt bona entrada Bruna! Amb la teva entrada podem veure com una ciutat important de l'Antiga Roma va ser destruïda per l'erupció del volcà Vesuvi l'any 79 dC. M'ha impressionat com la ciutat va quedar enterrada sota cendra i després de gairebé dos mil anys la van redescobrir. A més, destaca com Pompeia ens ensenya moltes coses de com vivien els romans i com, malgrat tot, la cultura es manté viva a través de les seves ruïnes.
Janat El Louah ha dit…
Bona entrada! Mai habia escoltat aquest nom i menys no m’havia imaginat que Pompeia, una ciutat tan vibrant en el passat, quedés totalment enterrada sota la cendra durant gairebé dos mil anys! Impressiona pensar com l'erupció del Vesuvi va ser tan devastadora, destruint completament la vida a la ciutat en qüestió d'hores.
Mariam El Lahioui ha dit…
Una entrada molt interassant Bruna! Com has dit en Pompeia era una ciutat molt activa en l'antiga Romà, per això era un lloc que es feien diverses activitats, una d'elles era que és dedicaven sobretot a adorar els déus i les deesses amb una varietat de temples i santuaris, de fet Pompeia era molt coneguda per aquesta adoració i els ritus que oferien.
Un dels mosaics més famosos avui en dia es troba en Pompeia, que es diu atenció amb el gos. Una demostració que representa que no hem canviat tant en l'art en el llarg dels anys.
Ona Coll ha dit…
Bona entrada Bruna! Has fet una bona observació destacant l'activitat cultural a Pompeia, un aspecte central de la vida quotidiana a l'antiga Roma. Efectivament, la ciutat comptava amb una gran quantitat de temples i santuaris dedicats a diverses divinitats, la qual cosa reflecteix la profunda devoció dels seus habitants i la importancia dels ritus religiosos en la seva cultura.
Alba Gabasa ha dit…
Molt bon treball, Bruna! És molt interessant com expliques l’erupció del Vesuvi i tot el que va passar a Pompeia. És increïble pensar que la ciutat va quedar sota la cendra durant gairebé dos mil anys. Gràcies a això, avui podem veure com vivien els romans i aprendre molt sobre ells. Has explicat la història d'una manera molt clara!






Juan Jimenez ha dit…
Hola Bruna, una entrada molt interesant, es increible com la natura pot alterar tant greument la vida humana, amb l'erupció del Vesuvi destruint Pompeia. Ens recorda com les civilitzacions són fragils, on qualsevol cosa les pot fer caure.
Molt bona feina!
Arnau Torrents ha dit…
Molt bona entrada Bruna! Em sembla increible veure com Pompeia, després de ser destruïda de manera tan ràpid, ens dona una oportunitat per anar al passat. Les ruïnes conserven els detalls de com vivien el dia a dia en aquells temps.
Júlia Romero ha dit…
Bona entrada Bruna! És molt interesant. Gracies a les runes es pot coneixer la seva vida cotidiana! Volia afegir que hi han ruines on es veia la cultura i les creences a Pompeia. La ciutat era un important centre comercial gràcies a la seva ubicació estratègica prop del mar Mediterrani.
Pau Mendez ha dit…
Interessantíssim!! És increible cpm la ciutat de Pompeia es va destruir per un volcà, i encara més increible que s'hagi pogut recuperar i descobrint-la despres de tants anys. Això demostra que, per mé que estiguis molt bé tot es pot enfonsar en un segon.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)