LA DONA EN LA CIVILITZACIÓ ROMANA

La dona va ocupar un lloc rellevant en l'Antiga Roma en comparació amb altres societats antigues. Llevadora, prostituta o bé emperadriu sempre era considerada inferior a les lleis, per tant, legalment era una menor. Sempre depenia del pare, fins que es casava, ja era "propietat" del seu marit.
No va ser fins a principis de la nostra era que va començar a alliberar-se gràcies als seus propis mèrits, superant així el rol que se li havia estat imposat.
Abans dels 12 anys, les dones anaven a l'escola pública i el que estaven estudiant es basava a fer d'elles bones esposes: aprenien a cantar, a recitar, les matemàtiques i finalment aprenien a cosir.
Quan ja complien els 12 anys (o fins i tot més joves) es casaven. Ara ens pot semblar immoral, però és que l'esperança de vida era molt menor a la d'ara. La majoria només arribava a viure fins als 25 o 35 anys, amb una mica de sort. En el cas de les dones, moltes morien en el  part o bé febles per tenir massa nens sense esperar. S'esperava d'elles que tinguessin tants fills com poguessin, ja que molts no arribarien ni a la maduresa. 

Dona romana educant al seu fill. Autor anònim.
El matrimoni era molt important a Roma. No obstant això, el fet d'estimar a la dona era una cosa que pocs s'ho prenien seriosament. La relació, o més ben dit la unió, tenia com a objectiu formar coalicions polítiques o socials. 


Detall Fresc Aldobrandini amb escena de casament, Museu Vaticà. Autor anònim.
La societat romana era molt classista i les dones no s'escapaven d'aquesta jerarquització de classes, sobretot d'aquelles que es trobaven en les classes més humils. En canvi, les dones que pertanyien a les classes altes, aportaven una quantitat considerable de dot i gaudien d'una major independència, ja que en cas de separació, aquesta part de patrimoni comú tornava cap a ella. Les vídues eren les que més llibertat gaudien (fins i tot més que les altres), ja que controlaven el seu propi patrimoni i no depenien de cap home més enllà de l'autoritat que els seus fills tractaven d'exercir sobre elles. A una dona de classe alta se la coneixia com a matrona. És el prototip de dona aristocràtica romana i també era exemple de mare ideal, decadència i castedat.
Les matrones adinerades no tenien obligacions com a mestresses de casa, ja que aquest era el treball dels esclaus sobre els quals manava el seu marit. 
Retrat d'una matrona romana, Museu del Prado. Autor anònim

En l'àmbit polític, com a Grècia, les dones romanes estaven descartades de la vida política i ciutadana: no podien votar ni accedir a les magistratures. Ara sembla sorprenent, però fa tan sols 100 anys  que la dona va poder votar per primera vegada, al Regne Unit, després de tants anys de reivindicacions. Lamentablement, mai podrem saber  el què les dones romanes pensaven sobre la seva inferior posició social.
mitjans del segle XX, el paper de les dones encara es limitava a tasques domèstiques i tenir cura dels fills, sense grans avenços respecte a l'Antiga Roma.




Meryem Merimi
1r Batx

Comentaris

Paula Torras ha dit…
M'ha semblat molt interessant llegir aquesta entrada ja que m'ha fet entendre molt bé la poca importància que tenia la dona en èpoques anteriors.
Abans les dones es casaven de molt joves i el fet d'estimar-les, els homes, s'ho prèien poc seriosament. A les ones tampoc les deixaven votar.
Tot això ha anat avançant i ara la dona té molts més drets.
Meryem Merimi ha dit…
Tens raó Paula! Però si que és cert que malgrat i que ara la dona té drets, encara en falten molts més que s'han d'aplicar i que el pitjor no només és això, sinó que també es dubte de si es mereixen o no aquests drets!
Anònim ha dit…
És interessant veure com era la societat antigament i l'evolució que ha fet. És molt captivant veure com les dones hem anat evolucionant també de manera social, per ser alguna cosa més que la dona de o la filla de. Molt bona entrada.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)